StoryEditor

Čo by mala obsahovať faktúra za byt

15.05.2017, 00:00
Zálohy správca rozúčtuje podľa skutočnej spotreby. Nedoplatky hrozia, aj keď ste neprihlásili všetkých.

Rozumiete vyúčtovacej faktúre za byt, ktorá neraz pripomína hlavolam čísel? Sú na nej údaje o všetkých službách, ktoré vlani zabezpečil správca pre váš dom. Ich prehľad vám priblíži Libuša Šoltészová, konateľka správcovskej spoločnosti H-PROBYT.

Prvá strana vyúčtovania:

1. Záhlavie:
Má obsahovať identifikačné údaje vlastníkov bytov a nebytových priestorov a správcu alebo spoločenstva vlastníkov bytov. Dôležité je obdobie, za ktoré sa vyúčtovacia faktúra vystavuje. V našom príklade je to minulý kalendárny rok, avšak nie je vylúčené ani iné obdobie. Napríklad, ak byt vlani menil vlastníka, robí správca dve vyúčtovania – pre predošlého aj nového, a to vždy za obdobie, keď v byte počas minulého roku bývali.

2. Adresa: Dôležitá je aj správne uvedená adresa, na ktorú má správca vyúčtovanie doručiť. Nemusí to byť vždy adresa bytu v dome, pre ktorý sa robí vyúčtovanie. Vlastník totiž môže byt prenajímať, a teda listiny mu správca bude doručovať na adresu, ktorú si sám určí.

3. Variabilný symbol: Slúži na to, že vás pod číslom, ktorý je na vašej faktúre, správca eviduje a môže identifikovať v prípade nejakých nejasností. V našom príklade ide o iný variabilný symbol, vy budete mať ten svoj na vašej vyúčtovacej faktúre.

4. Účet domu: Správca v tejto kolónke uvádza číslo bankového účtu vášho domu, na ktorý posielate zálohové platby. Opäť v našom príklade ide o iné číslo, vy ho budete mať na svojej vyúčtovacej faktúre. Mnohí majitelia bytov, najmä tí starší, platia priamo v pobočke banky vkladom na účet. „Takto zaplatia vyšší poplatok za prevod. Ak budú platiť prevodom cez internet banking, vyjde ich to lacnejšie,“ odporúča Šoltészová.

5. Údaje o dome a byte: Spoluvlastnícky podiel, podlahová plocha a vykurovacia plocha sú údaje, ktoré sú potrebné pri rozúčtovaní platieb na jednotlivé byty a nebytové priestory v dome. Z tejto časti sa teda dozviete aj to, aký máte spoluvlastnícky podiel na bytovom dome – na jeho spoločných častiach, ako sú základy domu, strecha, chodba, obvodové múry, priečelie, vchod, schodište, spoloč...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:44