Dreamstime
StoryEditor

Sezóna krádeží bicyklov je tu. Viete, kde je ten váš v bezpečí?

16.05.2017, 02:00
Autor:
(msa)(msa)
Počet krádeží bicyklov stúpa, miznú priamo z pivníc či garáží, ale aj z verejných priestranstiev. Bicykel je totiž tovar, ktorý sa dobre predáva a stojí nemalé peniaze.

Podľa policajných štatistík bolo minulý rok odcudzených až 844 bicyklov v celkovej hodnote 690-tisíc eur. Za posledných päť rokov je to nárast o 103 percent! A to určite nie sú započítané všetky. Mnohí majitelia "starších tátošov" sa vzdali planých nádejí, že sa ich bicykel nájde a krádež ani nenahlásili. Veď škodu im aj tak nikto neuhradí. Nové a drahé bicykle sa neraz kradnú na objednávku a končia v zahraničí, aby sa nedali vystopovať.

Kedy pomôže poistenie

Bicykel si nekupujú ľudia preto, aby ho držali pod zámkou, ale aby na ňom jazdili. Veľa bicyklov však "zmizne" z uzamknutých priestorov - pivníc, kočikární, spoločných priestorov. Za určitých podmienok sa škode dá predísť vďaka poisteniu. V niektorých poistkách je bicykel krytý v rámci poistenia domácnosti, spolu s ďalším hnuteľným majetkom a je chránený v mieste poistenia. Miestom poistenia okrem bytu je aj priestor, ktorý tvorí príslušenstvo bytu, napríklad pivnica alebo iný uzamykateľný priestor, ktorý používa výlučne majiteľ bytu, teda nie kočikáreň, do ktorej majú prístup všetci obyvatelia bytovky. V prípade rodinného domu je miestom poistenia okrem domu aj vedľajšia stavba - garáž v mieste poistenia rodinného domu, prípadne aj na inom mieste ako je rodinný dom, ak je to v poistnej zmluve dohodnuté. Bicykel je, podobne ako celá domácnosť, chránený proti všetkým rizikám, ktoré si majiteľ domácnosti zvolí. Riziko krádeže a lúpeže je pritom súčasťou už základného balíka poistenia domácnosti. Pri vzniku škody na bicykli, alebo pri odcudzení bicykla si poisťovňa neuplatňuje amortizáciu, vďaka čomu si klient po vzniku škody môže zabezpečiť bicykel rovnakých parametrov v aktuálnej trhovej hodnote. 

Krádeže na dovolenke či výlete

"Bicykel je krytý ako súčasť poistenia domácnosti v mieste poistenia. Výnimkou je len riziko lúpež, pre ktoré je miestom poistenia územie Slovenskej republiky. Pokiaľ bol teda bicykel odcudzený zo strešného nosiča auta, na túto škodu sa poistenie nevzťahuje, keďže bicykel nie je súčasťou havarijného poistenia vozidla." vysvetľuje Helena Kanderková, špecialista externej komunikácie Allianz - Slovenská sporiteľňa.

Ak vám bicykel odcudzia zo "stojana pred chatou", poistenie sa naň nevzťahuje, keďže podľa poistných podmienok nebol uchovaný a dostatočne zabezpečený visiacou zámkou alebo cilindrickou vložkou. Keby bol bicykel odcudzený z penziónu pri lúpeži alebo ho poistený majiteľ odovzdal v ubytovacom zariadení do individuálnej úschovy, bicykel je krytý v rámci cestovného poistenia v ktorom je pripoistená batožina, alebo športová potreba.
Na aktívnu zahraničnú dovolenku spojenú s bicyklovaním si možno dojednať v rámci cestovného poistenia aj poistenie svojho bicykla, a to pripoistením batožiny. Aj toto poistenie sa vzťahuje len na prípady, ak bol bicykel odcudzený pri lúpeži alebo pri krádeži vlámaním, ak bol zamknutý v ubytovacom zariadení, či odovzdaný do individuálnej úschovy v ubytovacom zariadení.

Čo robia praví bikeri

"V izbe môžete bika zavesiť pod strop, ja ho mám na boku v izbe. V plafóne sú hmoždinky-háčiky a vešiam ho za gumy, čo sa používajú v aute na upevnenie nákladu na strechu, alebo v kufri." Ďalším tradičným miestom uskladnenia je balkón alebo lodžia. "Ak bývate v paneláku, jedine do bytu. Doma je doma, "tvrdí ďalší člen komunity www.mtbiker.sk. Na ulici pred obchodom alebo prácou by rozhodne bicykel nenechávali. Tým, ktorí sa už stali obeťou krádeže môže pomôcť databáza http://www.mtbiker.sk/ukradnute. Obsahuje fotografie a krátke informácie o ukradnutých bicykloch. Mali by si ju dobre prezrieť aj ľudia, ktorí práve idú kupovať bicykel spod ruky... Aby ten ich, nebol náhodou jeden z kradnutých a hľadaných. "Naša sekcia ukradnuté má zmysel a ľudia si bicykle vedia podľa toho nájsť. Občas nám aj napíšu poďakovanie," komentuje Slavo Tomík skúsenosti.

Klasické aj najmodernejšie spôsoby ochrany

Nedajte zlodejom šancu a nezabúdajte na tieto jednoduché pravidlá:

- zaobstarajte si kvalitný kovový uzamykací systém,

- bicykel pripútajte k pevnému stojanu, zábradliu alebo stĺpu, najlepšie sú cyklostojany typu A, alebo obrátené U,

-  ak športujete v skupinke, pri odstavených bicykloch nech niekto vždy zostane,

- bicykel postavte na také miesto, aby ste naň aj z obchodu videli,

- cenné veci a vybavenie bicykla si vždy zoberte zo sebou (tašky, tachometer )

- pouvažujte nad najmodernejšími spôsobmi ochrany - GPS lokátorom a mikročipmi, ktoré umožnia identifikáciu bicykla pri ďalšom predaji. 

01 - Modified: 2024-04-18 08:29:01 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnudnej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti 05 - Modified: 2024-03-20 12:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena si pred krádežou zacvičila jogu. Odniesla si croissanty, čistiace prostriedky a pekárove topánky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 12:55