StoryEditor

Byty, pozemky i pôda. Na toto myslite, ak ich idete vložiť

17.05.2017, 00:00
Konanie sa pri niektorých druhoch nehnuteľností vyznačuje určitými špecifikami, kedy musia byť pre povolenie vkladu splnené aj ďalšie podmienky. Pozrime sa na ne bližšie.

Katastrálne konanie sa pri niektorých druhoch nehnuteľností vyznačuje určitými špecifikami, keď musia byť pre povolenie vkladu splnené aj ďalšie podmienky. Pozrime sa na ne bližšie.

A) Byty a nebytové priestory
Pri bytoch a nebytových priestoroch sú týmito špecifikami osobitné povinné náležitosti zmluvy o prevode vlastníctva, ktoré musí zmluva obsahovať. Určuje ich zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Podľa neho musí zmluva obsahovať aj určenie rozsahu podlahovej plochy a vybavenia bytu a nebytového priestoru, opis nebytového priestoru, tiež určenie a popis spoločných častí domu, príslušenstva či priľahlého pozemku. „Upravené musia byť aj práva k pozemku zastavanému domom a k priľahlému pozemku. Nadobúdateľ bytu či nebytového priestoru musí uviesť vyhlásenie v dome o pristúpení k zmluve o spoločenstve vlastníkov alebo k zmluve o výkone správy,“ uvádza advokát Milan Ficek. Prílohou tejto zmluvy musí byť aj vyhlásenie správcu alebo predsedu spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome o tom, že vlastník bytu nemá žiadne nedoplatky na úhradách za plnenia spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru a na tvorbe fondu prevádzky, údržby a opráv. Tieto náležitosti musia byť splnené tak pri kúpnej zmluve, darovacej zmluve, ako aj pri zámennej zmluve.


B) Rodinné domy a stavebný pozemok
Z právneho hľadiska sú katastrálne konania, predmetom ktorých sú rodinné domy či stavebné pozemky, najjednoduchšie. Právne predpisy neurčujú žiadny osobitný režim a musia byť splnené len všeobecné podmienky katastrálneho konania. Ako uvádza notár Peter Danczi, vychádza sa iba z Občianskeho zákonníka a katastrálneho zákona. „Avšak aj tu je vhodné posúdiť príslušenstvo domu, prípojky, tr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:14