Zmluva, podpisovanie zmluvyDreamstime
StoryEditor

Chcete darovať byt s právom dožitia? Takto to urobíte

22.05.2017, 00:01
Rozhodli ste sa darovať byt dieťaťu a zároveň v ňom dožiť? Zmluvu musíte doručiť na okresný úrad, katastrálny odbor, v obvode ktorého je bytový dom.

Každú darovaciu zmluvu, ktorá sa týka prevodu nehnuteľností, treba doručiť do katastra s návrhom na vklad. Má aj predpísané náležitosti, ak chýbajú, katastrálnym konaním neprejde.


1. Čo musí obsahovať darovacia zmluva

Osobné údaje darcu a obdarovaného, teda účastníkov zmluvy.

Ďalej všetky údaje o byte, ktoré sú v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, napríklad: číslo bytu, poschodia, číslo vchodu, podiel na spoločných častiach a spoločných zariadeniach bytového domu vrátane ich presnej špecifikácie, úpravu práv k pozemku.

2. Ako sa podáva návrh na vklad

Ak sa podáva v papierovej podobe, darovaciu zmluvu musíte k návrhu priložiť v dvoch vyhotoveniach.

Ak v elektronickej, zmluvu stačí priložiť v jednom vyhotovení.

V návrhu na vklad uvediete adresu okresného úradu, katastrálneho odboru, ktorému je určený - ide o úrad, v obvode ktorého sa byt nachádza.

Ďalej musí obsahovať meno navrhovateľa a právny úkon - teda, že ide o darovanie, na základe ktorého sa podáva návrh na vklad.

Nesme chýbať podpis navrhovateľa - teda toho, kto podáva návrh na vklad. Nemusí to byť účastník zmluvy.

3. Chcete si zabezpečiť doživotné bývanie v darovanom byte

V rámci darovacej zmluvy si rodičia často zvyknú dojednať aj právo doživotného užívania bytu.

Takéto právo by malo byť zriadené ako vecné bremeno, ktoré zaťažuje každého vlastníka bytu.

Malo by byť formulované čo možno najkonkrétnejšie tak, aby v budúcnosti nevznikali spory ohľadne obsahu tohto práva.

Okresný úrad, katastrálny odbor vklad nepovolí, ak sa zriaďuje právo doživotného užívania ako osobný záväzok obdarovaného ako povinného z tejto ťarchy.

Rada NH: Plaťte nižšie poplatky.

Za návrh treba zaplatiť 66 eur za jeden druh právneho úkonu. Teda ak ide iba o darovanie bez zriadenia vecného bremena - napríklad práva doživotného užívania bytu v prospech darcu.

Ak by ste však žiadali, aby katastrálny úrad rozhodol o vašom návrhu na vklad v skrátenej 15 -dňovej lehote, zaplatíte až 266 eur, platí sa vždy za jeden druh právneho úkonu.

Na poplatkoch ušetríte až polovicu, ak s úradom komunikujte elektronicky, na to však potrebujete zaručený elektronický podpis.

Ďalších 15 eur menej zaplatíte, ak pred podaním návrhu na vklad vyplníte a odošlete oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad.

Ak teda podáte návrh na vklad elektronicky a zároveň odošlete ešte pred podaním oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad, výška správneho poplatku za návrh na vklad bude 18 eur a až 118 eur, ak žiadate rozhodnúť v skrátenej 15 -dňovej lehote.

ZDROJ: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 03 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 22:50