StoryEditor

20 otázok a odpovedí o akciách

Kto sa chce zbaviť bezcenných papierov, vyplní zmluvu o prevode a plnú moc a vyžiada si výpis z majetkového účtu.

V Centrálnom depozitári cenných papierov je asi 50-tisíc účtov s akciami z kupónky, ktoré už nemajú žiadnu hodnotu. Kto nechce za vedenie účtu platiť, môže sa akcií zbaviť tým, že ich prevedie napríklad na spoločnosť Dlhopis. Za prevod sa však platí. Povieme vám, ako sa to dá bez problémov urobiť.

Odpovedá: spoločnosť Dlhopis o.c.p.

1.
Prevod akcií

Ako sa uzatvára zmluva o prevode bezcenných akcií?
Zmluvu môžete uzavrieť osobne v Bratislave, v sídle našej spoločnosti. Sme na adrese: Trnavská cesta 100, 82101 Bratislava, v čase od pondelka do piatku od 8.00 hod. do 11.00 hod. a od 13.30 hod. do 15.30 hod. Taktiež to môžete urobiť poštou, a to zaslaním vyplnenej zmluvy a plnej moci na prevod akcií.

2.
Vyplnenie dokladov

Môžete mi povedať, ako mám vyplniť a koľko kópií zmluvy o prevode akcií a plnej moci potrebujem na prevod?

V prípade prevodu vlastných cenných papierov zašlete na adresu firmy Dlhopis trikrát podpísaný rovnopis zmluvy a rovnako tak aj plnej moci. Z toho jedenkrát s úradne overeným podpisom, ďalej fotokópiu výpisu z majetkového účtu, fotokópiu dokladu totožnosti, podľa ktorého vám na plnej moci overili podpis.

3.
Rozhodovanie o predaji

Na základe akých údajov by sa mali majitelia bezcenných akcií rozhodnúť, či ich obchodníkovi s cennými papiermi predajú alebo darujú?

Predovšetkým musia zvážiť, či sa im prevod akcií oplatí. Teda či za vedenie účtu chcú naďalej platiť každý rok najmenej 12 eur a DPH alebo či jednorazovo zaplatia 35 eur za prevod jedného ISIN-u na našu spoločnosť. Podľa našich skúseností sa väčšinou rozhodnú tak, že sa im prevod akcií oplatí, ale rozhodnutie je na občanovi.

4.
Prílohy k zmluve

Treba k zmluve o prevode akcií priložiť aj nejaké ďalšie doklady?

Povinné prílohy k zmluve a plnej moci sú výpis z majetkového účtu, potvrdenie o zaplatení poplatku za prevod, fotokópia dokladu totožnosti, podľa ktorého sa overoval podpis na plnej moci a samotná plná moc na právne úkony.
Kto si nemôže stiahnuť tlačivá z webu, alebo ich nevie sám vyplniť, môže prísť do spoločnosti Dlhopis, kde mu pomôžu. Treba na to doklad totožnosti a výpis z majetkového účtu. Pracovníčka firmy vyplní všetky tlačivá a overí totožnosť. Táto služba je bezplatná. Po spísaní dokladov a odovzdaní povinných príloh zostáva občanovi ešte zaplatiť poplatok za prevod, pričom potvrdenie o úhrade dodatočne pošle poštou, mailom alebo osobne. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:47