Archív HN
StoryEditor

Nezbavujte sa pozemku bez toho, aby ste si nezistili, aký je oň záujem

01.06.2017, 11:33
Máte rolu, záhradku či iný poľnohospodársky pozemok a chcete ich predať? Neponáhľajte sa s tým pri prvej ponuke od záujemcu. Overte si, či ste nasadili primeranú cenu.

Ak sa v oblasti predaja pozemkov bežne nepohybujete, s prevodom svojej parcely sa neponáhľajte. Najmä vtedy, ak nemienite platiť za služby realitkám ani odborníkom z ich kruhov. Veď unáhlení kupcovia sa nájdu kedykoľvek, avšak ich návrhy málokedy zodpovedajú skutočnej trhovej cene pozemkov

Cenu svojej parcely si totiž môžete dopredu orientačne preveriť. Podobne aj mieru záujmu zo strany kupcov.Mnohí majitelia nehnuteľnosti o takejto možnosti vôbec nevedia. A pritom je veľmi jednoduchá. Takáto možnosť sa ponúka prostredníctvom webovej stránky určenej špeciálne na inzerovanie prevodov pôdy. Ide o štátny portál, ktorý sa vytvoril pred pár rokmi na evidovanie kúpy a predajov pozemkov. Vy ho však môžete využiť nielen na predaj či kúpu, ale aj na otestovanie záujmu o svoju parcelu. Na základe ponuky a dopytu tak máte k dispozícii i nástroj na akési neformálne zistenie ceny svojej parcely.

Návod ako na to

Navštívte webstránku ministerstva pôdohospodárstva, kde v ľavej časti kliknete na heslo Register zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Keďže register je zo zákona určený na takéto transakcie, ak chce niekto predať pôdu s plochou nad 2 000 m2, nemôže to urobiť bez toho, aby na ňom neinzeroval svoju ponuku. (Dodajme, že podľa pravidiel musí predajca túto ponuku súčasne umiestniť aj na úradnej tabuli v obci, v ktorej sa predávaná pôda nachádza). Jedinou výnimkou, v rámci ktorej predajca nemusí využiť inzerciu cez štátny portál, je prípad, keď pôdu predáva poľnohospodárovi vo svojej obci. Mimo tejto situácie sa musí akákoľvek ponuka predaja parcely nad 2000 m2 zverejniť popísanými metódami najmenej na 15 dní a v prípade elektronického registra až na 45 dní.

Licitovanie s cenou

A teraz k testovaniu ceny. Zverejnenie ponuky cez štátny register neznamená, že parcelu musíte predať. Zverejnením údajov v registri sa dá urobiť nezáväzný prieskum trhu. Napríklad tak, že zverejníte zvolenú cenu - trebárs v sume euro za štvorcový meter - a necháte inzerát "pracovať". Možno sa ozve jeden uchádzač a možno viac. Uchádzači vám môžu v rámci licitácie ponúknuť aj viac, povedzme dve - tri eurá. To by pre vás mohlo byť znamením, že pôda má vyššiu hodnotu, než ste uviedli v registri. Napríklad vďaka tomu, že potenciálny kupec môže mať informácie, že raz sa tam bude stavať a on by daný pozemok predal niekoľkonásobne drahšie. Naopak, ak sa vám neprihlási nikto, je to signál aj o tom, že je nevyhovujúca cena. Ale pozor, v rozbehnutom inzeráte ju - podľa pravidiel - znížiť nemôžte. Čo je však prípustné v ktorejkoľvek fáze inzerátu - že môžete ponuku predaja ukončiť bez toho, aby ste zverejňovali dôvod či robili nejaké úkony navyše. Systém na portáli automaticky odsunie vašu ponuku do archívu.
Potom môžete okamžite zverejniť novú ponuku na ten istý pozemok, ale s inou, či už nižšou alebo vyššou cenou. Taktiku, ako získať čo najlepšiu cenu, máte plne v rukách. Ide skutočne o to, aby ste sa neunáhlili a zbytočne neprišli o príjem. Napríklad kvôli tomu, že nemáte informácie o budúcom využití vašej lokality.

Pravidlá postupu

Nezabudnite, že na zverejnenie ponuky na portále, teda na prihlásenie do registra musíte mať elektronický občiansky preukaz s čipom, ďalej čítačku a údaje o pozemku z listu vlastníctva. Ak e-občianku ešte nemáte, môžete na to pokojne využiť aj e-občianku inej osoby. Tá sa prihlási do registra vo vašom zastúpení (pri prihlasovaní do registra systém načíta jej meno, ale označí elektronicky ponúkané políčko s textom "v zastúpení").
Na zastupovanie pre prihlásenie do registra nie je zo zákona nevyhnutné splnomocnenie. Ak by ste ho predsa len vystavili, vyhnite sa omylu a nevystavujte ho na celý priebeh predaja - vylúčte splnomocnenie podpisu zmluvy. „Náhradník“ v takom prípade je splnomocnený vašu ponuku zverejniť aj nájsť kupca, ale nemôže podpísať zmluvu na prevod vlastníckych práv k pozemku. Zmluvu o predaji podpíšete len vy ako skutočný vlastník. Plná moc na podpis by mala ostať za každých okolností v réžii vlastníka. Aj keby parcelu predával cez realitnú kanceláriu.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:29