StoryEditor

Manžel robí dlhy? Takto sa im vyhnete

14.06.2017, 00:01
Autor:
kokkok
Jeden z manželov nemá prácu, nemá žiadny príjem, zadlžuje rodinu. Ako sa dá v tomto prípade ochrániť rodina, aby neprišla o strechu nad hlavou?

Dlhy jedného z manželov, ktoré vznikli počas manželstva, môžu byť pri výkone rozhodnutia uspokojené aj z majetku patriaceho do ich bezpodielového spoluvlastníctva. Vyplýva to z podstaty bezpodielového spoluvlastníctva, ktoré vzniká len medzi manželmi. Ich majetok je spoločný a nedeliteľný a navonok predstavuje celok.

„Inštitút predmanželských zmlúv, v ktorých by bolo možné ešte pred manželstvom dohodnúť sa o rozšírení, či zúžení zákonného rozsahu bezpodielového spoluvlastníctva manželov, či oddelení majetku manželov, slovenský právny poriadok dosiaľ nepozná,“ vraví Mojmír Plavec, advokát a tajomník Realitnej únie SR.

Exekúcia na krku

Exekútor tak môže siahnuť na celý spoločný majetok. Aj na nehnuteľnosti, ktoré sú v bezpodielovom spoluvlastníctve oboch manželov. Exekúcia by však podľa Plavca mala primárne postihnúť výlučný majetok manžela – dlžníka. „Malo by to byť v súlade s princípom primeranosti a v rozsahu potrebnom pre uspokojenie pohľadávky. Hodnota majetku, ktorý sa má exekúciou postihnúť, by mala zodpovedať hodnote vymáhanej pohľadávky,“ upozorňuje advokát.

Ak však hrozí, že jeden z manželov bude zadlžovať celú rodinu, odporúča urobiť prevod, resp. darovanie majetku, ktorý je v jeho výlučnom vlastníctve na druhého manžela, a to v dostatočnom časovom predstihu.

„Pokiaľ by sa však prepis urobil v čase, keď sa veriteľ už domáha úhrady jeho splatnej pohľadávky, napríklad vo forme predžalobnej výzvy, tento prevod by bolo možné napadnúť na súde z dôvodu odporovateľnosti právneho úkonu,“ upozorňuje.

Spoločné veci

Veci, ktoré patria do bezpodielového spoluvlastníctva, sú špecifikované v Občianskom zákonníku. Nie je možné, aby si ich manželia medzi sebou predávali, či darovali, keďže sú ich spoločné a nedeliteľné. Platí to tak o aute, byte, či nábytku, ktorý si kúpili spoločne. Je však ešte jedna možnosť, ako majetok ochrániť. A to, ak jeden z nich alebo obaja podnikajú.

„V prípade, že jeden z manželov podniká, odporúčam zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo súdnou cestou. V iných prípadoch ho možno zrušiť za trvania manželstva zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom,“ vraví advokát.

V praxi súd také spoluvlastníctvo zruší, napríklad vtedy, ak jeden z manželov dlhodobo a sústavne nehospodárne nakladá so spoločným majetkom, čo vedie k postupnému zmenšovaniu majetku na úkor rodiny. Ak ničí spoločný majetok, zadlžuje rodinu z dôvodu jeho závislosti na alkohole, drogách či hazardných hrách.

______________________________________________________________________________

Ako môžete včas predísť nepríjemným situáciám

Mali by ste vedieť, čo podľa Občianskeho zákonníka patrí a čo už nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM)

Čo do BSM patrí:

V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva

Čo do BSM nepatrí:

Veci, ktoré jeden z vás získal dedičstvom alebo darom, ako aj veci, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z vás. Nepatria tam ani veci vydané jednému z vás pri reštitúcii majetku, ak mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ak mu bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Aké dohody ako manželia môžete uzavrieť:

- Môžete dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva.

- Môžete sa dohodnúť aj o správe spoločného majetku.

- Môžete sa dohodnúť, že si vyhradíte vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva.

Pamätajte však, že pre všetky tieto dohody je potrebná forma notárskej zápisnice. A voči inému sa na takúto dohodu môžete odvolať, len ak o nej vedel.

Ako nakladáte s vecami v BSM:

Užívate ich spoločne; spoločne hradíte náklady vynaložené na veci alebo spojené s ich užívaním a udržiavaním. Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z vás. V ostatných je potrebný súhlas oboch; inak je právny úkon neplatný. Nesiete spoločne a nerozdielne aj zodpovednosť z právnych úkonov týkajúcich sa vašich spoločných vecí. To znamená, že dlžník sa pri vymáhaní dlhu môže obrátiť nielen na dlhujúceho manžela, ale aj na jeho manželku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 03:21