StoryEditor

20 otázok a odpovedí pre živnostníkov

Ak vám vychádzajú povinné odvody do Sociálnej poisťovne, za mesiac júl ich musíte zaplatiť do 8. augusta.

Ak podnikáte na živnosť, musíte si plniť voči rôznym úradom nemálo povinností. Tiež, ak ste vlani prekročili hranicu príjmov 5 298 eura, neminú vás povinné odvody do Sociálnej poisťovne. Experti z praxe radia, na čo si treba dať pozor a na čom sa dá prípadne ušetriť.

Radí Peter Furmaník, konateľ spoločnosti Libertax Consulting
1. Výška príjmov
Som živnostník. Na akej úrovni si mám ustrážiť príjmy v tomto roku, aby som v budúcom platil čo najmenej odvodov?
Hranicou pre príjmy za rok 2017 je suma 5 472 eur. Ak živnostník, alebo iná osoba podliehajúca sociálnemu poisteniu, dosiahnu príjmy nižšie či rovné tejto sume, sociálne odvody od júla platiť nebudú. Ak ich už platia, tak ich platiť prestanú. Na zdravotných odvodoch však neušetria. V roku 2017 ich musia zaplatiť vo výške minimálne 741,62 eura bez ohľadu na príjem. Uvedené sa týka „čistého“ živnostníka. Živnostník popri zamestnaní, materskej či štúdiu ich však za určitých okolností môže platiť nižšie.

2. Viacero druhov zárobku
Akým spôsobom sa spočítavajú príjmy z viacerých druhov zárobku?
Jedna fyzická osoba môže dosahovať viacero druhov príjmov. Príjem zo závislej činnosti ako zamestnanec, príjem zo živnosti – napríklad programátor, príjem na základe iného oprávnenia (advokát), príjem prenajímateľa nehnuteľností či príjem autora. Všetky sa de facto sumarizujú v jednom daňovom priznaní danej osoby, aj keď za iných podmienok. Napríklad živnostník si môže uplatniť paušálne výdavky aj daňové úľavy, prenajímateľ zasa iba reálne výdavky bez daňových úľav. Autor s príjmom za použitie diela je síce bez daňových úľav, no paušálne výdavky si môže uplatniť ešte raz.

3. Transferové oceňovanie
Môže mať živnostník dve živnosti a medzi sebou si predávať svoje služby?
Živnostník nemôže mať vyslovene dve živnosti. Môže mať ako SZČO viac predmetov činností, dokonca môže byť ako fyzická osoba aj živnostníkom a zároveň autorom či prenajímateľom, no stále ide o tú istú fyzickú osobu, ktorá „sama so sebou“ obchodovať nemôže. Iná vec je, ak je zároveň aj spoločníkom v eseročke, prípadne vo viacerých. Eseročky navzájom, respektíve živnostník verzus eseročka, obchodovať môžu. Ibaže ceny týchto vzájomných obchodov obmedzuje v súčasnosti zákon o dani z príjmov. Ide o transferové oceňovanie, keď takto prepojené subjekty môžu na daňové účely obchodovať iba za trhové ceny, a aj tie musia evidovať či dokázať pomerne zložitou dokumentáciou....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 17:12