Dreamstime
StoryEditor

Chcete zobrať služobné auto na dovolenku? Toto by ste mali vedieť

02.07.2017, 00:01
Autor:
(msa)(msa)
Dostali ste od firmy služobné auto, ktoré môžete používať aj na súkromné účely? Ak s ním plánujete cestovať aj na dovolenku do cudziny, pozrite si, na čo treba pamätať.

Mnohé firmy na Slovensku v súčasnosti zamestnancom poskytujú obľúbený benefit - možnosť používať služobné auto aj na súkromné účely. Táto výhoda má však svoje pravidlá.

„Zásady využívania služobného vozidla aj na súkromné účely by každá firma mala mať podrobne riešené vo firemných smerniciach. Bez ohľadu na to, akým spôsobom obstarali autá, či nákupom hmotného majetku do vlastníctva firmy alebo na operatívny lízing. Využívať takéto vozidlo aj na súkromné účely nemusí automaticky znamenať, že sa zamestnanec o nič nestará a používa ho zdarma. Preto by si mal vopred ujasniť, za čo bude zodpovedať, vrátane prípadných poistných udalostí,“ upozorňuje Ladislava Pozdechová, vedúca účtovného oddelenia Business Lease Slovakia.

Kilometre a spotreba
Medzi najčastejšie otázne body patrí platenie spotreby. Ktoré kilometre si bude zamestnanec platiť sám a ktoré pôjdu do nákladov firmy. „Preto je dôležité viesť knihu jázd, kde budú súkromné aj služobné kilometre jasne oddelené,“ pripomína Pozdechová. Ak nie je vo firemných smerniciach dohodnuté inak, súkromné kilometre si platí zamestnanec. Obvykle ich platí pozadu z príjmu. Ak si však firma nenárokuje preplatenie súkromných kilometrov, môže ísť o benefit, no zdanené musia byť ako iný nepeňažný príjem zamestnanca.

Využívanie palivových kariet
Ak firma využíva palivové karty na tankovanie, môže tento benefit využívať počas dovolenky na firemnom aute aj zamestnanec. Výhodou je, ak má firma možnosť využívať širšiu sieť čerpacích staníc, teda má zmluvu minimálne s dvomi partnermi. Zamestnanec tak môže bezhotovostne čerpať palivo. „Táto výhoda sa prejavuje napríklad pri operatívnom lízingu- Lízingová spoločnosť má veľký vozidlový park a preto má zmluvu s viacerými partnermi. Firma ako klient, a teda aj jej zamestnanci,  môžu tieto výhody využívať,“ dodáva Pozdechová. Palivové karty sa dajú v rámci siete zmluvných čerpacích staníc používať aj v zahraničí.

Zdaňovanie využívania vozidla
Využívanie firemného vozidla na súkromné účely vrátane dovoleniek je nepeňažným príjmom a počas celého obdobia musí byť aj zdaňované. Zdaňuje sa mesačne 1 percentom zo vstupnej ceny vozidla po celý čas používania auta vo firme, no so zohľadnením amortizácie vozidla. Ak je teda vozidlo zaradené do užívania prvý rok, daň sa vypočíta z jedného percenta zo vstupnej ceny vozidla, z ktorej zamestnanec platí 19 percent daň z príjmu. Ak je už v užívaní dva a viac rokov, zdaňuje sa v nasledujúcich siedmich rokoch jedno percento zo vstupnej ceny každoročne zníženej o 12,5 percenta.

„Zdaňuje sa vždy k prvému dňu príslušného kalendárneho roka za každý aj začatý kalendárny mesiac jeho poskytnutia na používanie na služobné a súkromné účely,“ vysvetľuje Pozdechová. V prípade technického vylepšenia auta počas daného obdobia sa pri výpočte nepeňažného príjmu vstupná cena vozidla zvýši o sumu vylepšenia. „Ak ide o prenajaté vozidlo napríklad formou operatívneho lízingu, vychádza sa z obstarávacej ceny u pôvodného vlastníka, teda u lízingovej spoločnosti,“ dodáva. Zamestnanec je povinný celý čas spracovávať knihu jázd, kde rozdeľuje najazdené kilometre na súkromné a služobné.

Modelový príklad
Mesačná daň z nepeňažného príjmu pri využívaní vozidla na súkromné účely:
Obstarávacia cena vozidla v cene 20 000 eur s DPH

1. kalendárny rok užívania: 38,00 eur (daň sa vypočítava zo 100 % obstarávacej ceny vozidla)
2. kalendárny rok užívania: 33,25 eura (daň vypočítaná z 87,5 % obstarávacej ceny vozidla)
3. kalendárny rok užívania: 28,50 eura (daň zo 75 % obstarávacej ceny vozidla
4. kalendárny rok užívania: 23,75 eura (daň zo 62,5 % obstarávacej ceny vozidla)
5. kalendárny rok užívania: 19,0 eur (daň z 50 % obstarávacej ceny vozidla)
6. kalendárny rok užívania: 14,25 eura (daň z 37,5 % obstarávacej ceny vozidla)
7. kalendárny rok užívania: 9,50 eur (daň z 25 % obstarávacej ceny vozidla)
8. kalendárny rok užívania: 4,75 eura (daň z 12,5 % obstarávacej ceny vozidla)

Ako riešiť poistné udalosti
Ak sa vám počas dovolenky, dokonca v cudzine, stane na služobnom aute dopravná nehoda, postup obvykle závisí od výšky škody. „Napríklad pri využívaní áut na operatívny lízing musia vodiči zavolať políciu vždy, keď je predpokladaná škoda vyššia ako približne 4 000 eur,“ konštatuje Pozdechová. Ak si vodič nie je istý výškou škody, je lepšie privolať políciu. „Určite ju treba privolať vždy, keď vám niekto spôsobil škodu. Tento krok je dôležitý kvôli poisťovniam, ktoré v prípade nekompletnej dokumentácie k poistnej udalosti môžu odmietnuť vyplatiť poistenie. Pokiaľ v zahraničí bude nutná oprava vozidla, je potrebné servisu (opravárovi) poskytnúť fakturačné údaje lízingovej spoločnosti, teda názov, adresu, číslo bankového účtu, IČO a IČ DPH,“ spresňuje.

Poruchy, krádež, náhradné vozidlo
Ak vodič potrebuje cestnú asistenciu alebo odtiahnutie, alebo náhradné vozidlo, môže privolať asistenčné služby, ak ich firma využíva. „V Business Lease je asistenčná služba dostupná nonstop, na Slovensku aj v Európe, a to bez nutnosti vyplatiť poplatky za služby na mieste,“ vysvetľuje. V prípade krádeže vozidla je treba okamžite volať políciu. Ak je auto v majetku lízingovej spoločnosti, treba ju čo najskôr kontaktovať, no postup je pre užívateľa auta jednoduchší než pri vlastníctve vozidla. Lízingová spoločnosť rieši administratívu za klienta a v prípade potreby mu poskytuje náhradné vozidlo. Ak je auto v majetku firmy, je potrebné čo najskôr kontaktovať aj poisťovňu, aby začala riešiť poistnú udalosť. Potrebné je však zároveň nielen nahlásiť poistnú udalosť, ale aj vyplniť dotazník o krádeži, odovzdať kľúče a všetky ovládače zabezpečovacích zariadení auta poisťovni. Myslieť treba aj na čo najrýchlejšie odhlásenie vozidla z evidencie po ukončení neúspešného pátrania. Samozrejme, poisťovňa môže žiadať aj ďalšie kroky.

01 - Modified: 2022-05-03 08:07:01 - Feat.: - Title: V požičovniach áut prakticky nikto nechce elektromobily. Ignorujú ich dokonca aj Nemci 02 - Modified: 2022-02-22 14:44:37 - Feat.: - Title: Raj bez rúšok, nádherné pláže a život v duchu hakuna matata: Bude Zanzibar novým Chorvátskom? 03 - Modified: 2022-01-10 05:31:33 - Feat.: - Title: Cestovateľ: Aké miesta nám svet môže závidieť, ktoré za to nestoja a prečo sú Tatry otrasné na dovolenku? 04 - Modified: 2022-01-04 09:21:13 - Feat.: - Title: Fico mlčí o svojom sviatočnom úniku do zahraničia. Kritizuje prezidentku, že sa nezastala oligarchu Výboha 05 - Modified: 2021-12-27 16:28:04 - Feat.: - Title: Veľký prehľad sviatkov a prázdnin v roku 2022. Koľko voľna nám prinesie nový rok?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:25