StoryEditor

Firmy si dlhujú menej. Ich disciplína sa zlepšuje

07.07.2017, 15:26
Autor:
red, runred, run
Akú platobnú disciplínu majú firmy? O koľko si dovolia meškať s platbami partnerom? Ukazuje to čerstvý prieskum spoločnosti Intrum Justitia.

Ako často,v akých oblastiach a z akého dôvodu si firmy neplatia? To všetko zisťuje pravidelný Európsky platobný report, ktorý každoročne realizuje spoločnosť zaoberajúca sa správou pohľadávok – Intrum Justitia. Najnovšie výsledky z tohto roku nasvedčujú, že správanie firiem sa z roka na rok významne mení.

Meškanie platieb sa znižuje

Oproti predchádzajúcim rokom sú firmy v tomto roku opatrnejšie pri poskytnutí doby splatnosti v B2B a vo verejnom sektore. Svedčia o tom priemerné doby splatnosti. Kým v predchádzajúcom roku bola v sektore B2B splatnosť 22 dní, v tomto je to len 18 dní. Splatnosti vo verejnom sektore sa takisto skrátili o tri dni. Znížila sa aj zmluvná doba splatnosti pri B2C a vo verejnom sektore.

Nízke úrokové sadzby vedú vyšším investíciám

Otázka v tomto prípade znela, ako ovplyvnili nízke úrokové sadzby podnikanie oproti minulému roku.
Zatiaľ čo v roku 2016 len sedem percent firiem prehlásilo, že nízke úrokové sadzby viedli k zvýšeniu investícií, tento rok sa percentuálny podiel firiem, ktoré si to myslia, zvýšil dokonca na 21 percent. Martin Musil, Managing Director spoločnosti Intrum Justitia Slovakia na to hovorí: „Vďaka uvedenému zvýšeniu investícií nám len 73 percent firiem odpovedalo, že nedošlo k žiadnej zmene, pokiaľ ide o investície. Pred rokom v tomto zmysle zaznelo až 90 percent odpovedí.“

Doba splatnosti signalizuje zlepšenie

Veľmi zaujímavý výsledkový posun sa týka doby splatnosti faktúr. Pozitívnym signálom je, že klesol podiel požiadaviek na akceptovanie dlhších dôb splatnosti. A to v každom segmente.
Najviac sa znížil počet žiadostí pri malých a stredných firmách, kde sa zistil už významný rozdiel – osem percent. Vo verejnom sektore, ako aj v segmente veľkých spoločností to bolo zhodne o štyri percentá.
„V porovnaní s minulým rokom, keď sme rozvádzali problematiku predĺženia doby splatnosti faktúr od odberateľov, vidíme, že firmy pristupujú k požiadavkám na predĺženie doby oveľa sofistikovanejšie,“ vysvetľuje Musil. „Spoločnosti sa zároveň snažia neplatičov viac motivovať. Buď o platobných lehotách vôbec nerokujú, alebo požadujú zľavu. Aktuálne už len 20 percent oproti 49 percentám v roku 2016 prijme dlhšie doby splatnosti bez akýchkoľvek ďalších podmienok.“

Postoj štátu podnikaniu priťažuje

Po prvýkrát v histórii reportu zaznela v prieskume otázka, ktoré prvky uľahčujú alebo sťažujú podnikanie v tej ktorej krajine. Z výsledkov vyplýva, že najhoršie vnímaným prvkom medzi slovenskými podnikateľskými subjektmi sú postoje vládnych orgánov k podnikaniu. Spolu až tri štvrtiny firiem odpovedalo, že im tieto postoje podnikanie sťažujú, z nich 40 percent uviedlo odpoveď „mierne sťažujú“ a dokonca 35 percent uviedlo – „značne sťažujú“.
Výsledky reprezentatívneho celoeurópskeho prieskumu Európsky platobný report 2017 zverejnila spoločnosť z oblasti správy pohľadávok – Intrum Justitia. Prieskum sa uskutočnil v 29 krajinách Európy v mesiacoch február a marec 2017, pričom sa spracovali údaje od 10 468 európskych spoločností, zo Slovenska z 257.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:38