StoryEditor

20 otázok a odpovedí o zubároch

Perex: Poplatky, úhrady či preventívky, pri starostlivosti o svoje zuby sa musíte vedieť orientovať v spleti pravidiel. Zistite, ako by k vám mal pristupovať lekár, ako vyzerá správna ambulancia aj to, kedy a kde máte právo sa sťažovať.

Radí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva

1. Rozdielnosť cien
Sú výkony, ktoré hradia tri zdravotné poisťovne u zubárov, úplne rovnaké, alebo aj tam sa vyskytujú nejaké rozdiely?
Ceny v stomatologických ambulanciách sú určené ekonomickou náročnosťou a prístrojovým vybavením ambulancie. Zahŕňajú aj náklady na prevádzku zubnej ambulancie, energie, nájom, mzdy a podobne. Sú rozdielne aj v závislosti od používaných materiálov a technológií. Zubný lekár, ktorý má uzatvorený zmluvný vzťah s príslušnou zdravotnou poisťovňou, nesmie vyberať úhradu za zdravotné výkony, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Cenník všetkých zdravotných výkonov, ktoré zubný lekár poskytuje za úhradu, musí zverejniť. Doplatok pacienta závisí od použitého materiálu, od toho, v ktorej poisťovni je pacient poistený, koľko plôšok zubov celkovo musí lekár pacientovi ošetriť, aj od toho, koľko času si vyžaduje výkon.

2. Uhrádzané výkony
Ako je to s výkonmi hradenými zo zdravotného poistenia? Čo mi platí zdravotná poisťovňa?
Zubnolekárska starostlivosť je poskytovaná v súlade so zákonom o zdravotnej starostlivosti. Stomatologické výkony sú zaradené do dvoch skupín. Skupinu A tvoria zdravotné výkony plne uhrádzané na základe zdravotného poistenia. Skupina B zahŕňa zdravotné výkony čiastočne uhrádzané na základe zdravotného poistenia so spoluúčasťou poistenca. Napríklad v súlade s nariadením vlády sa plne hradí z verejného zdravotného poistenia zdravotný výkon V12, teda ošetrenie zubného kazu. Ide o liečbu a definitívnu výplň bez ohľadu na jej typ a rozsah, v celom rozsahu chrupu z nedózovaného amalgámu. Ostatné zdravotné výkony poskytnuté s použitím amalgámu osobám starším ako 18 rokov a rovnako aj dózovaný amalgám použitý pri osobách do 18. roku veku sa hradí s doplatkom pacienta.

3. Chystané novinky
Je niečo, čom chcete ako rezort zapracovať v rámci legislatívy pri stomatologických výkonoch?
Naše ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti pripra...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou 04 - Modified: 2022-02-14 13:32:41 - Feat.: - Title: Róby, fúzy a vysoké podpätky. Bidenov poradca vzbudzuje vášne, vyjadril sa už aj o Slovensku 05 - Modified: 2021-11-12 09:06:52 - Feat.: - Title: Marián Leško skončil na pozícii poradcu prezidentky, rozhodol sa pre dôchodok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 13:04