StoryEditor

Open space sú out. Ľudia v nich sú nesústredení a nevýkonní

22.07.2017, 00:30
Autor:
(zk)(zk)
Zamestnanci v open space priestore stratia denne až 86 minút pracovného času kvôli rozptýleniam. Prácu si potom častokrát musia dokončovať doma.

Aktuálne letné horúčavy už tradične so sebou prinášajú pokles pracovného výkonu. Na pohodu v práci vplývajú mnohé faktory a zamestnávatelia by mali svojim zamestnancom pripraviť optimálne podmienky, keďže v práci trávime približne tretinu svojho života.

Prieskumy potvrdili. Open space priestor nie je in

Podľa štúdie Human spaces, ktorá skúmala pracovné prostredie 3 600 zamestnancov z 8 krajín EMEA regiónu, 55 % ľudí nemá na pracovisku žiadnu zeleň, 42 % zamestnancov chýba denné svetlo a 22 % nemá potrebné ticho, aby sa mohli koncentrovať na prácu.

Podľa prieskumu Forbes by sa viac ako tretina zamestnancov (36 %) vzdala časti svojho príjmu, len aby sa cítili v práci šťastnejší a mali príjemnejšie pracovné prostredie. Čo urobiť, aby sa ľudia v pracovných priestoroch mohli dobre sústrediť, nechorľaveli a mali pocit pohody? Združenie zodpovedných firiem, Business Leaders Forum, vydalo odporúčania pre firmy, ktoré chcú zodpovedne podnikať, na tému Zdravé kancelárie.

Ľudia chodia svoju prácu dokončiť domov

Pracovníci v open space kanceláriách stratia denne až 86 minút pracovného času kvôli rozptýleniam. Aj z tohto dôvodu sú open office kancelárie čoraz viac kritizovaným konceptom nielen samotnými zamestnancami, ale i vedcami, ktorí skúmajú jeho vplyv na výkonnosť i zdravie človeka.

Podľa prieskumu spoločností Ipsos a Steelcase, do ktorého sa zapojilo viac ako 10 000 zamestnancov v 14 krajinách sveta, je až 85 % zamestnancov nespokojných s kvalitou ich pracovného prostredia a nemôže sa koncentrovať. Kvôli open space kanceláriám majú obmedzenú schopnosť myslieť kreatívne a konštruktívne.

V rámci prieskumu až 95 % opýtaných pracovníkov deklarovalo, že súkromný priestor pre prácu je pre nich významný a až 31 % z nich odchádza z práce domov, aby si svoje úlohy mohli vôbec dokončiť.

Open office kancelárie sú pritom od 80-tych rokov minulého storočia často využívané, pretože okrem nižších nákladov na priestory vraj zvyšujú spoluprácu zamestnancov. „To sa však ukazuje ako mýtus. Je pravda, že ľudia v otvorených kanceláriách spolu viac hovoria, ale nie o veciach spojených s prácou,“ vysvetľuje Michal Kišša, programový riaditeľ Nadácie Pontis.

Ako teda zabezpečiť zamestnancom pohodu na pracovisku?

Dostatok prirodzeného denného svetla, či možnosť kontrolovať teplotu v kanceláriách má veľký vplyv na zdravie a pohodu zamestnancov. Dôležité je tiež zdravé vybavenie kancelárií,“ uviedol Kišša.

Zamestnanci farmaceutickej spoločnosti Bayer napríklad pracujú v na mieru šitých kanceláriách pre jedného až štyroch zamestnancov, kde je dostatok prirodzeného svetla a zamestnanci si aj sami môžu regulovať teplotu.

Spoločnosť dala pri výbere zariadenia kancelárií prednosť dodávateľovi, ktorý používa prírodné suroviny a nábytok zhotovuje spôsobom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a má dlhú trvácnosť. Z Odporúčaní Business Leaders Forum vyplynulo, že výrazný vplyv na psychické zdravie a pohodu zamestnancov má aj zeleň.

Pri chronickom strese sa zužujú cievy, zvyšuje sa krvný tlak a nervový systém je v napätí. Zelená farba však upokojuje nervový systém, znižuje krvný tlak, odstraňuje vyčerpanosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:49