StoryEditor

Východ Slovenska prichádza o stovky pracovných miest. Dôvodom sú Rumuni

11.08.2017, 00:00
Japonská káblikáreň v Michalovciach presúva časť výroby. Z východu Slovenska zmizne okolo tisíc pracovných miest.

Ťažko skúšaný východ Slovenska prichádza krok za krokom o stovky pracovných miest. Tak totiž vyzerá situácia okolo fabriky z Michaloviec, ktorá vyrába káblové zväzky do automobilov.

Východniarom berú prácu Rumuni. Japonský koncern Yazaki do Rumunska postupne sťahuje viaceré výrobné linky. A s poklesom objemu výroby automaticky súvisí i znižovanie počtu zamestnancov. „Ľudia v Yazaki Michalovce dostávajú výpovede, ale postupne. Zrejme aby zakryli, že ide o hromadné prepúšťanie.

Do septembra má ísť von 600 ľudí. Neoficiálne podľa ľudí z vedenia prepustia všetkých a prevádzka sa zruší,“ tvrdí zdroj HN.

K rapídnemu úbytku pracovnej sily v káblikárni dochádza kombináciou viacerých spôsobov – prirodzenej fluktuácie, stopnutia náboru nových zamestnancov a nepredlžovania pracovných zmlúv na dobu určitú.

Navyše koncom júla malo na stole výpovede 29 pracovníkov, o hromadné prepúšťanie v Yazaki však nešlo. Takúto informáciu úrad práce nemá. „Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny neeviduje nahlásené hromadné prepúšťanie,“ vraví Jana Lukáčová z bratislavskej centrály.

Sťahovanie ako súčasť plánov koncernu
O plánovanom presune časti výrobného programu z michalovskej fabriky Yazaki Wiring Technologies do sesterských závodov v Rumunsku HN ako prvé informovali ešte v apríli 2015.

Podľa vtedajších informácií malo sťahovanie technológií a na ne nadviazaných kontraktov pripraviť o živobytie zhruba tretinu z vtedajších vyše 3 200 pracovníkov firmy. Stabilnú zamestnanosť sa však na Zemplíne podarilo udržať až do marca 2016.

K marcu tohto roka, keď sa spoločnosti končil posledný finančný rok, podnik zamestnával 2 600 ľudí. Medziročne tak japonský koncern znížil zamestnanosť na Slovensku o 600 pracovníkov. „Manažment firmy o tom informoval začiatkom roka. Ide o plánované presuny výroby do Rumunska a s tým spojenú redukciu počtu zamestnancov,“ hovorí pre HN odborový predák v michalovskom Yazaki Ľubomír Kračanský.

Aktuálne v Michalovciach podľa údajov odborov pracuje okolo 2 550 ľudí, z toho približne 20 percent je organizovaných v odboroch. Odchody previazané s pokračujúcou migráciou fabriky z východu Slovenska na Balkán by mali pokračovať. Počet zamestnancov závodu sa tak pravdepodobne zníži o ďalšie stovky.

„Môže ísť o ďalších 300 až 400 ľudí,“ vraví Kračanský. Spoločnosť o dôvodoch konca takého počtu ľudí, ako aj o najbližších plánoch, mlčí. Na otázky HN totiž nereagovala.


O konci sa nehovorí
Či sa spoločnosť chystá slovenskú pobočku zavrieť, ukážu najbližšie mesiace. „Podľa dohôd nás o tom musí informovať najmenej rok dopredu. Takéto informácie nemám, ani sa o tom nehovorí,“ dodáva Kračanský. Firma sa pritom na Slovensku negatívne preslávila, keď pred siedmimi rokmi zavrela fabriku v Prievidzi.

Bez práce vtedy ostalo 1 200 ľudí. Japonský elektrotechnický gigant pritom na svoju investíciu v Michalovciach za vyše 58 miliónov eur získal v roku 2007 od štátu investičnú pomoc v celkovej výške takmer 13,5 milióna eur.

Na nákup investičného majetku šlo 5,6 milióna eur, zvyšok bol vo forme daňových úľav. Výmenou za to sa firma zaviazala vytvoriť 531 nových pracovných miest. Pokles zákaziek sa v Michalovciach prejavil na finančnej kondícii i tržbách.

Tie za posledný rok dosiahli takmer 85,8 milióna eur. To je v porovnaní s predchádzajúcim obdobím menej až o štvrtinu. Za posledné dva roky pritom fabrika prerobila dokopy až 15,5 milióna eur. Japonci však v rámci Európy expandujú.

V Rumunsku má koncern hneď tri moderné fabriky v mestách Arad, Craiova a Ploješť, ktoré spoločne zamestnávajú viac ako 4 500 zamestnancov. Japonci pritom v súčasnosti rozbiehajú novú fabriku v srbskom meste Sabac. Skupina Yazaki celosvetovo zamestnáva takmer 290-tisíc ľudí v stovke závodov. Jej tržby dosahujú okolo 15 miliárd eur.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 02 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 03 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál 04 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 05 - Modified: 2024-02-28 11:46:41 - Feat.: - Title: Vláda vyčlenila pre okresy Michalovce a Sobrance vyše 1,62 milióna eur, uvoľnila aj ďalšie zdroje na výstavbu
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
16. apríl 2024 12:58