StoryEditor

Česko-slovenský spor o legendárnu paštétu Májka znova ožíva

28.03.2017, 16:47
Konkurenčný boj o tradičné značky konzerv, ktoré spotrebitelia poznajú ešte z čias socializmu, otvára novú kapitolu. Česká spoločnosť Hamé považuje výrobky popradskej konzervárne Tatrakon za falzifikáty. Na svoj domáci trh ich nepustí.

Boli obľúbené a spájané najmä s turistikou či cestovaním. Nevyžadovali chladenie a rýchlo riešili problém s hladom. Staré značky konzerv a paštét, ktoré sú na trhu už desiatky rokov, pritom stále lákajú na pultoch obchodov. A výrobcovia v nich vidia svoje zlaté dedičstvo.

Paštétový biznis pritom zamotáva skutočnosť, že v bývalom Československu používali rovnaké názvy viaceré konzervárenské závody naraz. Slovenský producent Tatrakon sa preto už v minulosti dostal do ostrého sporu o miliónové značky s českým potravinárskym gigantom Hamé.

Popradčania ale so svojimi konzervami znova narážajú. „Kontrola sa uskutočnila na základe podnetu držiteľa ochrannej známky. Správne konanie o tom, či boli porušené práva duševného vlastníctva, stále prebieha,“ konštatuje pre HN hovorkyňa českého Generálneho riaditeľstva ciel Hana Prudičová.

Colníci totiž začiatkom marca zabavili v skladoch...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
20. apríl 2024 06:26