StoryEditor

Adams & Co. exkluzívne pre HN: Záložné právo neohrozí prípadný predaj oceliarní

09.05.2017, 19:55
Ghiora Izsak, riaditeľ americkej spoločnosti Adams & Co. Inc., v rozhovore pre HN hovorí, prečo firma požiadala súdy o záložné právo na pozemky pod košickými železiarňami, o vlečúcom sa 18-ročnom súdnom spore s nástupcami po VSŽ, ako sa firma dostala v 90.-tych rokoch do oceliarní a v čom im radila, kto je jej majiteľom i ako dopadol pokus o arbitráž so Slovenskom.

Krajský súd v Košiciach koncom marca zaistil v prospech americkej spoločnosti Adams & Co. Inc. približne 575 hektárov pozemkov pod košickými oceliarňami. Prečo ste súd požiadali o toto predbežné opatrenie?

Keď americký U.S. Steel vstúpil do VSŽ, nekúpil celú firmu ale iba časť majetku. Vybrali si tie veci, ktoré boli pre nich zaujímavé. Zbytok zostal vo VSŽ. Podobne sa to udialo i v Srbsku, kde čínska He Steel Group vstúpila do oceliarne v Smedereve kúpou časti podniku. Oni nekúpili podiel vo firme, ale iba samotný majetok, a ten vložili do vlastnej novozaloženej spoločnosti bez dlhov. Naša obava spočíva v tom, že tí istí Číňania pravdepodobne podľa správ z médií idú kúpiť železiarne v Košiciach a spravia to rovnako. Proces tiež nebude údajne prebiehať kúpou podielu v podniku ale iba časti majetku. Kľudne sa teda môže stať, že sa z neho vyberie iba to, čo je pre nich zaujímavé a zbytok sa zanechá. V tom prípade, ak by sme spor vyhrali, nemali by sme sa ako domôcť svojich práv.

Čo teda zaistenie pozemkov znamená?

Naším cieľom nie je U.S. Steel-u poškodiť, ani ohroziť zamestnanosť. Tým, že sme súd požiadali o záložné právo na pozemky, sme si chceli zabezpečiť možnosť, ako sa domôcť odškodnenia v prípade nášho úspechu na súde. Záložné právo neohrozí ani prípadný predaj fabriky. To je ako v prípade predaja bytu zaťaženého hypotékou, kde má banka záložné právo. Byt sa môže predať, ale kupujúci si musí uvedomiť, že je tam dlhová záťaž a záloha v prospech banky. Ak sa hypotéka nevyplatí, tak má smolu. Ide o rovnaký prípad. My nechceme nič exekuovať, veď nemáme exekučný titul. Nie sme ani jediným prípadom súdneho sporu s U. S. Steelom na Slovensku, čo sa týka autorských alebo duševných práv.

Hodnota založených pozemkov sa má približne rovnať žalovanej sume. O akú čiastku ide?

V čase podania žaloby boli úroky podľa Národnej banky Slovenska vo výške 19,5 percenta. Súdny poriadok vtedy hovoril o tom, že súd môže prisúdiť tieto úroky navýšené o 1 percento. Od roku 1999 na žalovanú sumu bežia úroky 20,5 percenta ročne, preto suma z 9,6 milióna dolárov narástla za 18 rokov na 47 miliónov dolárov. Suma pritom nezahŕňa trovy súdneho konania. Košické železiarne Košické železiarne Oliver Ondráš

Žalovaným v prvom rade je cyperská spoločnosť Gratio Holdings, právny nástupca po VSŽ. Košický U.S. Steel je v por...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 02 - Modified: 2024-03-15 13:32:11 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Po 60 rokoch končí na Slovensku veľká elektráreň, roky ťažila z polohy pri Ukrajine 03 - Modified: 2024-03-06 13:23:04 - Feat.: - Title: Vláda hľadá záložné scenáre na dekarbonizáciu z plánu obnovy. Taraba nevie, či budú u nás investovať Japonci 04 - Modified: 2024-02-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Bez Steelky plány Bruselu nesplníme. Najviac nás bude bolieť manko stoviek miliónov eur a ohrozený priemysel 05 - Modified: 2024-02-16 17:13:38 - Feat.: - Title: Aká budúcnosť čaká U.S. Steel Košice a čo vyriešili ministri Taraba a Saková v Tokiu? (otázky a odpovede)
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
25. apríl 2024 12:54