StoryEditor

U. S. Steel sa môže predať bez ohľadu na pozemky

10.05.2017, 00:00
Ghiora Izsak, riaditeľ americkej spoločnosti Adams & Co., exkluzívne pre Hospodárske noviny.

„Súd sme požiadali o záložné právo na pozemky, čím sme si chceli zabezpečiť možnosť, ako sa domôcť odškodnenia v prípade nášho úspechu na súde,“ hovorí pre HN o spore s košickými oceliarňami Ghiora Izsak, riaditeľ americkej spoločnosti Adams & Co.


Citát: Záložné právo neohrozí ani prípadný predaj fabriky. To je ako v prípade predaja bytu zaťaženého hypotékou, kde má banka záložné právo. Byt sa môže predať, ale kupujúci si musí uvedomiť, že je tam dlhová záťaž a záloha v prospech banky.


Krajský súd v Košiciach koncom marca zaistil v prospech americkej spoločnosti Adams & Co. 575 hektárov pozemkov pod košickými oceliarňami. Prečo ste súd požiadali o toto predbežné opatrenie?
Keď americká U. S. Steel vstúpila do VSŽ, nekúpila celú firmu, ale iba časť majetku. Vybrala si tie veci, ktoré boli pre ňu zaujímavé. Zvyšok zostal vo VSŽ. Podobne sa to udialo i v Srbsku, kde čínska He Steel Group vstúpila do oceliarne v Smedereve kúpou časti podniku. Oni nekúpili podiel vo firme, ale iba samotný majetok, a ten vložili do vlastnej novozaloženej spoločnosti bez dlhov. Naša obava spočíva v tom, že tí istí Číňania pravdepodobne podľa správ z médií idú kúpiť železiarne v Košiciach a spravia to rovnako. Proces tiež údajne nebude prebiehať kúpou podielu v podniku, ale iba časti majetku. Pokojne sa teda môže stať, že sa z neho vyberie iba to, čo je pre nich zaujímavé, a zvyšok sa zanechá. V prípade, ak by sme spor vyhrali, nemali by sme sa ako domôcť svojich práv.


Čo teda zaistenie pozemkov znamená?
Naším cieľom nie je U. S. Steel poškodiť ani ohroziť zamestnanosť. Tým, že sme súd požiadali o záložné právo na pozemky, sme si chceli zabezpečiť možnosť, ako sa domôcť odškodnenia v prípade nášho úspechu na súde. Záložné právo neohrozí ani prípadný predaj fabriky...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
23. apríl 2024 18:14