Vstaňte o hodinu skôr a urobte si pohodové ráno.dreamstime
StoryEditor

Vstaňte ráno o hodinu skôr. Podľa vedcov to má vplyv najmä na vaše psychické zdravie, takto to funguje...

16.05.2024, 08:00
Životný štýl

Patríte k ľuďom, ktorí majú radi pomalé rána a neviete sa ani na tretí budík dostať z postele, alebo ráno fungujete bez najmenších problémov? Vedci zistili, že ak vstanete o hodinu skôr, než skutočne potrebujete, bude to mať pozitívny vplyv na vašu psychiku.

Ráno je pre mnohých ľudí stresujúce. Pobyt v posteli by si mnohí najradšej predĺžili a strata hodinky, kedy môžete ešte sladko spať je pre vás možno hrozná predstava. Rozhodne by ste to však mali skúsiť.

Zaujímavá štúdia

Vedci z univerzity v Colorade sa rozhodli pre zaujímavý výskum, do ktorého zapojili viac než 800 tisíc ľudí rôznych vekových kategórii i s rôznymi návykmi. Následne ich rozdelili do dvoch skupín podľa toho, či to boli skôr ranné vtáčatá, ktoré so vstávaním nemali problém, alebo to boli ľudia, ktorí radi ponocovali a ranné vstávanie bolo pre nich ako za trest.

Budíček

Na základe pozorovania respondentov zistili, že keď jednej aj druhej skupine zazvoní ráno budík, pociťujú známky stresu. A to dokonca aj skupina ľudí, ktorí sú ráno svieži ako rybičky. Na základe toho dospeli k záveru, že ranné vstávanie a aj samotný zvuk budíka je pre ľudí stresujúci. Bez ohľadu na to, či patrili do prvej, alebo druhej skupiny. Aj keď o niečo vyššiu úroveň stresu a úzkosti badali na druhej skupine, ktorá má problém včas odísť do postele.

Ako znížite stres?

Stres a z dlhodobého hľadiska aj šancu k depresii môžete znížiť vďaka jednoduchému návyku. Najviac stresujúce je pre ľudí to, ak majú za krátky čas stihnúť veľmi veľa vecí. Alebo ak si nechajú medzi tým ako vstanú a odchodom z domu skutočne len nevyhnutných pár minút na rannú hygienu a oblečenie. Podľa vedcov z tejto univerzity je riešením, ak si nastavíte budík o hodinu skôr. Účastníci štúdie prežívali menej stresu keď mali dostatok času sa ráno v pohode naraňajkovať, obliecť a urobiť všetky potrebné úkony. Priamo úmerne nižšiemu stresu klesá aj šanca ku sklonu k depresiám.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. jún 2024 15:32