Stanovačky sú v Martinovej partií jednou z obľúbených aktivít.Archív Martina Petra Železníka/
StoryEditor

Dobrodruh Martin z projektu Kam po Slovensku: Počas stanovačky v lese okolo nás pobehovala žena, ktorá utiekla z blázinca

Vanessa Parašínová29.04.2024., 12:00h

Milujem surfovanie a verím v to, že raz bude mojou každodennou rutinou, hovorí pre Brainee mladý cestovateľ.

Lajkuj Brainee.sk na

Martin Peter Železník je tvorcom projektu Kam po Slovensku, ktorým približuje jedinečné lokálne miesta a búra mýtus, že u nás nič nie je. Jeho životným snom je kúpiť si dodávku, prerobiť ju a putovať s ňou po svete, kým ho celý neprejde.

Martin v našom rozhovore prezradil, ako funguje cestovateľská zoznamka, ktoré miesta na Slovensku by mal každý vidieť na vlastné oči, a prečo je surfovanie jeho srdcovou záležitosťou.

Bol si odmala vedený k spoznávaniu krás slovenskej prírody alebo si túto svoju vášeň objavil sám?

Moja rodina ma od detstva viedla k cestovaniu, no ja sám som ho premenil na vášeň, ktorá mi prináša radosť a žijem pre ňu. Spúšťačom a mojou motiváciou boli najmä mladí ľudia, ktorí na sociálnych sieťach ukazovali, ako si užívajú život v rôznych kútoch sveta.

Vtedy som však nemal peniaze a vek na to, aby som cestoval po svete a robil to, čo oni a tak som si povedal, že skúsim nájsť spôsob ako sa k nim priblížiť tu na Slovensku. Takto sa u mňa začal písať príbeh žitia naplno.

So svojou priateľkou Alex ste sa spoznali na cestách a spoločne ste vytvorili projekt Kam po Slovensku. Vieš si predstaviť tvoriť pár s niekým, kto by nemal v láske cestovanie, túry či výlety do prírody?

Je to pre mňa nepredstaviteľné. Nemyslím si, že by som si rozumel s človekom, ktorý by nemal rád to, čo tvorí neoddeliteľnú súčasť môjho života. Vždy to funguje tak, že sa vo vzťahu musia osobné záujmy a ciele prepájať.

image

Martina a Alex spája láska k cestovaniu.

Archív Martina Petra Železníka/

Keď sa práve netúlaš po Slovensku, čomu sa vo svojom živote venuješ?

Som freelancer, podnikám v oblasti marketingového manažmentu na sociálnych sieťach a od svojich štrnástich rokov si zarábam online. Všetka moja práca smeruje k tomu, aby som mohol do pár rokov full-time putovať s dodávkou po svete, tvoriť kontent a živiť sa čisto cestovaním.

Ako vznikol projekt Kam po Slovensku? Išlo o spontánny nápad?

Nápad založiť projekt Kam po Slovensku vznikol po sedemdňovom dobrodružstve, kedy sme s partiou prešli od východu po západ a videli sme tak krásne miesta, že by bolo sebecké nechať si ich pre seba. Cítil som najmä potrebu šíriť medzi ľudí emócie, ktoré sú spojené s našimi zážitkami a ukázať, že aj na Slovensku sa dá užívať si.

image

Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​

Plní projekt svoj cieľ tak, ako si si to predstavoval?

Plní svoj cieľ viac, ako som si predstavoval. Všetko to začalo z čistého chcenia ukázať ľuďom pekné miesta v našej krajine, postupne to vzrástlo do rozmerov, kedy je hlavným cieľom projektu meniť ponímanie o cestovaní na Slovensku nielen u nás, ale na celom svete. Chceme vytvoriť čo najväčšiu komunitu miestnych cestovateľov, ktorí budú myšlienku projektu šíriť ďalej za hranice našej krajiny.

Ako funguje cestovateľská zoznamka, ktorú ste v rámci projektu založili? Prečo vlastne vznikla?

Ľudia nevedeli kam ísť, to sme vyriešili. Ostal však problém v tom, kto im bude robiť spoločnosť. Na zoznamke S kým po Slovensku sa ľudia zo všetkých jeho kútov dohadujú na spoločných výletoch a hľadajú si svojich cestovateľských parťákov.

Slovenské mestá a obce sme spojili na jednej platforme, ktorú momentálne tvorí cez štyritisíc ľudí. Každý druhý deň mi niekto pošle fotku, ako sú s partiou zo zoznamky na výlete. Počul som už aj o prípadoch, kedy začali cestovatelia vďaka nej tvoriť pár, je úžasné, akú veľkú moc a úspech má.

image

Kúpanie na východe Slovenska patrí ku každému Martinovmu letu.

Archív Martina Petra Železníka/

Aké tri miesta na Slovensku by mal podľa teba každý aspoň raz navštíviť?

Slovensko toho ponúka mnoho. Od krásnych hôr, lesov, lúk, po adrenalínové zážitky ako skákanie v lomoch či kúpanie v jazerách. Ja osobne by som určite každému odporučil navštíviť Slovenský raj, ktorý odkrýva nádherné miesta ako sú jazero Blajzloch, dedinku Mlynky či vodnú nádrž Palcmanská Maša.

Letné dni je ideálne prežiť v banskoštiavnických Tajchoch, ktoré sú skvelé na stanovačky, kúpanie či turistiky. Keď má niekto chuť na „dobrodružnejšie Slovensko” odporúčam lomy Beňatina, Skrabské, Kvetnica či Nezbud.

Preferuješ pobyt v chatkách a glamping zariadeniach alebo vo vlastnom stane pod holým nebom?

Ja som srdcom dobrodruh a uprednostňujem pobyt v „holej” prírode. V stane či pod hviezdami človek stráca na komforte, nezabudnuteľné chvíle však idú na jeho úkor.

Dá sa plnohodnotne cestovať po Slovensku aj bez auta?

Určite áno. Ako mladí ľudia sme boli nútení cestovať bez auta a hľadať spôsoby, ako na to. Vlakom či autobusom sa dokáže človek jednoducho a lacno dostať do hocijakých kútov Slovenska. Študenti dokonca zadarmo.

Prečo si myslíš že je medzi Slovákmi stopovanie stále pomerne netradičné?

Myslím si, že Slovákom chýba kúsok spontánnosti a dobrodružnosti. Ja som stopoval zatiaľ iba raz a musím povedať, že to nebol šprint, ale priam maratón. Až po vyše hodinovom čakaní nám konečne zastavila jedna pani šoférka a odviezla nás, kam sme potrebovali. Verím, že sa stopovanie u nás časom rozšíri.

Akú najbizarnejšiu príhodu si na svojich cestách zažil?

Stalo sa nám toho viac, či už sme nemali čo jesť a piť alebo sme si všetci zabudli so sebou zobrať spacáky a museli sme sa tlačiť na kope v jednom stane. Najbizarnejší a najdivokejší zážitok si odnášam zo stanovačky pri lome Kalinovo.

Ako sme sa utáborili a kúpali, stále okolo nás pobehovala jedna žena. Mala na sebe roztrhané oblečenie, rozprávala sa sama so sebou a vydávala zvláštne zvuky. Postupom času však odišla, takže sme ďalej nič neriešili.

Päť minút po jej odchode nás obklopila záchranka a dve policajné autá s tým, že hľadajú ženu, ktorá utiekla z blázinca a môže byť ozbrojená. To, či ju našli neviem, no pamätám si, že sa nám v tú noc spalo naozaj príšerne.

image

Stanovačky sú v Martinovej partií jednou z obľúbených aktivít.

Archív Martina Petra Železníka/

Je nejaké miesto, ktoré každý ospevuje, no teba veľmi neuchvátilo?

Sú miesta, ktoré sa ako nápady na výlety omieľajú dookola. Také Štrbské pleso či Dóm Svätej Alžbety sú krásne a je dôvod, prečo sú najviac navštevované, no myslím si, že menej známe miesta, ktoré v rámci nášho projektu zdieľame, majú často väčšie čaro alebo sú minimálne tak pekné ako tie, o ktorých vie každý.

Čo patrí medzi tvoje TOP 3 cestovateľské zážitky mimo slovenských hraníc?

Som surfista. Celý svoj život verím v to, že sa jedného dňa bude točiť len okolo mora, dodávky, surfu a cestovania. Medzi moje najvýznamnejšie zážitky teda určite patria momenty z môjho prvého surfovania v Severnej Afrike, stopovanie v Paríži či desať dní strávených s partiou na súkromnej vile v Chorvátsku.

Ako hrdý Slovák, obľubuješ našu tradičnú kuchyňu? Kde si sa na cestách zatiaľ najlepšie najedol?

Slovenskú kuchyňu mám veľmi rád, počas svojich ciest však reštaurácie veľmi nenavštevujeme a berieme si na výlety svoje vlastné jedlo. Ak by som však mal spomenúť podnik, v ktorom som sa výborne najedol a dobre cítil, bol by to Route 66 v Liptovskom Mikuláši.

image

Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje

Povedz nám viac o surfovaní. Lákajú ťa adrenalínové športy?

Surfoval som už v Maroku a na Kanárskych ostrovoch, onedlho ma čaká Portugalsko. Milujem tento šport, perfektne spadá do môjho životného štýlu a verím, že raz bude mojou každodennou rutinou.

Keď sa postavím na surf, naplno si užívam prítomný moment a cítim ako žijem. Adrenalínové športy sú ako stvorené pre mňa a nesú so sebou zážitky, na ktoré človek nikdy nezabudne.

image

Martin na Kanárskych ostrovoch.

Archív Martina Petra Železníka/

Čo by si odkázal Slovákom, ktorí nevyužívajú možnosti, ktoré nám naša krajina ponúka a radšej utekajú za dobrodružstvom do iných štátov?

Držať sa myšlienky, ktorú náš projekt Kam po Slovensku šíri a nebáť sa žiť naplno, byť spontánny a objavovať krásy Slovenska, najmä tie o ktorých sa až tak nehovorí. Snažíme sa zmeniť pohľad na cestovanie v našej krajine a veríme, že ľudí, ktorí sú si vedomí toho čo máme rovno pred nosom, bude iba pribúdať.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. máj 2024 14:18