Odmenou po náročnej túre ti môže byť špičková gastronómia.Chata Pri Zelenom Plese/instagram/chata Pod Chlebom/
StoryEditor

Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu

Viktória Revajová30.04.2024., 12:00h

Nepatríš k milovníkom turistiky? Nevadí. Na horskú chatu sa môžeš dostať aj lanovkou. Ak sa však odhodláš na niekoľko hodinový výstup, odmenou ti bude špičková gastronómia.

Lajkuj Brainee.sk na

Tohtoročná turistická sezóna pomaly ale isto ožíva a my sme si pre teba pripravili prehľad našich obľúbených horských chát, v ktorých nájdeš špičkovú gastronómiu za rozumnú cenu. Ak teda nepatríš k milovníkom turistiky odmenou za námahu ti môže byť nielen očarujúci výhľad, ale aj skvelý obed v horskom prostredí.

V slovenských horách nájdeš mnoho chát a každá má svoje špecifické čaro. Keďže však väčšinu potravín musia na miesto vyniesť horskí nosiči, za obed si neraz priplácame aj vysokohorskú prirážku. Na týchto chatách sa však do sýta naješ aj za desať eur.

Chata pod Rysmi

Najvyššie položená horská chata Slovenska, ktorá sa nachádza vo výške 2 250 metrov nad morom v našom výbere samozrejme nesmie chýbať. Vďaka svojej známej atrakcii - autobusovej zastávke sa stala ikonou Vysokých Tatier. 

Tesne pred samotným vrcholom Rysov môžeš po niekoľko hodinovej túre načerpať sily na posledné metre výstupu. Všetko, čo nájdeš v jedálnom lístku, vyniesli vysokohorskí nosiči na svojich chrbtoch, a ako hovorí chatár Viktor Beránek, preto to chutí lepšie. Ponuka na Chate pod Rysmi sa neustále obmieňa s istotou tam však nájdeš kotlíkový guľáš s jarnou cibuľkou, ktorý si nevedia vynachváliť ani maďarskí turisti. 

image

Chata pod Rysmi

Instagram/chata Pod Rysmi/

Aj milovníci klasiky si prídu na svoje. V ponuke horskej chaty nechýba samozrejme ani vyprážaný syr či furmánske halušky. Ak chceš doplniť energiu niečím sladkým vhod ti prídu aj ich legendárne buchty na pare. Zaručene ťa zasýti a zohreje aj napríklad výdatná kapustnica či cesnačka. Kým ceny za hlavné jedlo sa pohybujú od 8 do 10 eur, za polievku zaplatíš 5 eur. 

Osviežiť sa môžeš čapovaným pivom, kofolou alebo iným nealkom. Chatár Beránek odporúča vyskúšať takzvaný nosičský čaj, o ktorom už kolujú aj legendy. Nejeden turista sa snažil od chatárov zistiť, z čoho je pripravený jeho receptúra je však prísne tajná.

Na návštevu Chaty pod Rysmi si ešte budeš musieť chvíľu počkať. Tohtoročná zimná uzávera totiž trvá do 14.  júna. 

Chata pri Zelenom plese 

Horská chata sa nachádza v severovýchodnej časti Vysokých Tatier. Počas túry z Bieleho Potoka smerom na Jahňací štít si môžeš po dvoch hodinách cesty oddýchnuť a občerstviť sa na Chate pri Zelenom plese. V nadmorskej výške 1 550 metrov si môžeš vychutnať napríklad najlepšiu fazuľovicu, akú si kedy ochutnal alebo pravý kotlíkový guľáš.

Milovníkov klasiky v podobe vypražaného syra s hranolkami však musíme sklamať. V ponuke tejto horskej chaty polotovary nenájdeš. Miesto toho ti však naservírujú kvalitné jedlo z poctivých surovín. 

Ponuku síce nemajú veľmi širokú, ale hladný určite neodídeš. Pochutnať si môžeš na segedínskom guľáši s knedľou alebo bryndzových haluškách. Ak sa však nechceš z chaty skotúľať s preplneným žalúdkom primerane ťa zasýtia aj polievky, buchty na pare či palacinky. Hlavné jedlo s nápojom ťa bude stáť približne 10 eur. 

image

Chata pri Zelenom plese

Chata Pri Zelenom Plese/

Mimo toho majú aj širokú ponuku nápojov. Na chate čapujú päť druhov piva a kofolu. Zahriať sa môžeš chatovým čajom alebo naopak občerstviť domácou limonádou.

Návštevou chaty pri Zelenom plese potešíš nielen svoj žalúdok. Nádherný prírodný terén, v ktorom sa nachádza je pastvou aj pre oči. Nad strechou horskej chaty sa vypína mohutná severná stena Malého Kežmarského štítu. 

Na chatu sa môžeš dostať aj smerom od Skalnatého plesa cez Veľkú Svišťovku alebo od Veľkého bieleho plesa v Belianskych Tatrách.

Kde sa ešte dobre a za lacno naješ? Dozvieš sa na ďalšej strane

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 14:45