Influencerka vytvorila repliku najstaršieho rúžu na svete.Instagram/erinparsonsmakeup/
StoryEditor

Influencerka vyrobila vlastnú verziu najstaršieho rúžu, ktorý ženy používali pred 5-tisíc rokmi. Takto mohol vyzerať

Viktória Revajová27.04.2024., 10:00h

Vedci nedávno objavili najstarší rúž na svete, ktorý pochádza z doby bronzovej. Make up artistka si vytvorila jeho vlastnú verziu a odhalila, ako sa líčili ženy pred 5-tisíc rokmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Nedávno sme ťa informovali o novom vedeckom objave, ktorý prepísal dejiny kozmetiky. Výskumný tím objavil na území dnešného Iránu ampulku, ktorá v sebe ukrývala zrejme nastarší rúž na svete. Ten pochádza z doby bronzovej a má 5-tisíc rokov.

Make up artistka sa ho rozhodla rekreovať a vytvorila si jeho vlastnú verziu, vďaka čomu odhalila, ako vyzeral make up žien z dávnej histórie.

image

Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac

Vintage kozmetika ju fascinuje

Make up artistka Erin Parsons, ktorá na instagrame vystupuje pod prezývkou erinparsonsmakeup je známa najmä svojou záľubou vo vintage kozmetike. Svojim fanúšikom pravidelne prináša nielen zaujímavé fakty o výrobe kozmetiky, ale aj videá, v ktorých predvádza vintage kozmetiku.

Tú sa snaží uloviť vo verejných aukciách a medzi jej najcennešie úlovky patria kúsky, ktoré v minulosti používala Marlin Monroe. Jej obsah, ktorý sa vymyká tradičným videám make up artistov žne veľký úspech a na sociálnej sieti má takmer milión sledovateľov.

Jej vášen pre kozmetiku sa zrodila už v detstve. Rodičia jej však zakazovali používať make up, a tak sa svojej záľube venovala v tajnosti. „Neustále som svojej mame kradla make up a snažila som sa riadiť tým, čo som videla v časopisoch,“ opísala Erin svoje začiatky pre magazín Popsugar.

Okrem toho sa zamilovala do starých filmov, ktoré ako dieťa sledovala na malom televízore. V nich hviezdili jej najväčšie múzy, ktoré ju inšpirujú dodnes. „Videla som krásne, očarujúce ženy ako Marilyn Monroe, Marlene Dietrich a Josephine Baker a chcela som len obnoviť ten starý hollywoodsky pôvab,“ vraví. 

image

Bývalá detská hviezda JoJo Siwa prešla premenou a vraj založila gay pop. Verejnosť je pobúrená, na internete však trenduje

Zašla do dávnej minulosti

Najnovšie sa rozhodla vytvoriť repliku najstaršieho rúžu na svete, ktorý vedci objavili na území Iránu len nedávno. Ampulka, ktorá v sebe ukrývala prehistorický rúž pochádza z doby bronzovej a je stará 5-tisíc rokov. Tento historický artefakt objavili v hrobe, ktorý vznikol 3-tisíc rokov pred naším letopočtom. 

Erin použila presne rovnaké zložky, ktoré sa vedcom podarilo identifikovať vo vschnutom prášku nachádzajúcom sa v prehistorickej ampulke. Jednou z hlavných zložiek, ktorý rúžu dodáva sýto červenú farbu je minerál hematit. Okrem neho Erin použila aj minerál manganit, anglesit, galenit a braunit. Minerály rozdrvila a zaliala priezračnou tekutinou, vďaka čomu sa jej podarilo vytvoriť hustú tmavočervenú pastu. 

image

Takto pravdepodobne vyzeral make up žien z doby bronzovej.

Instagram/erinparsonsmakeup/

Zdá sa, že replika rúžu z doby bronzovej nie je práve najlacnejšou záležitosťou. Materiály ju stáli 500 dolárov, čo je prepočte vyše 467 eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 10:02