Facebook/FKempu, Pexels.com/Polina Tankilevitch, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Ukrajinské ženy vzali osud do vlastných rúk. Uživia sa aj samy

bmaiDnes25.03.2022., 07:00h
Ženy začali variť ich tradičné jedlá. Veľkej obľube sa teší ukrajinský boršč. S mäsom i bez neho.
Lajkuj Brainee.sk na

Kemp v meste Řevnice neďaleko Prahy je príkladom toho, ako sa postarať o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Stačí im ponúknuť základnú pomoc s ubytovaním a umožniť im, aby sa všetci z nich mohli uplatniť tam, kde cítia talent, a mohli sa tak postarať o vlastné živobytie.

Začali variť 

Zdanlivo je to málo, ale pre štyridsať žien a detí je to momentálne domov, kde nájdu istotu. Iniciatívne využili zázemie kuchyne v bistre a začali variť klasické ukrajinské jedlá, ktoré predávajú verejnosti. 

Za projektom stojí majiteľ kempu Štefan Oršoš, ktorý už v deň, keď sa dozvedel o začiatku vojny, začal pripravovať kemp na prílev ľudí. Zo začiatku prichádzali tí, ktorí v Česku mali nejaké väzby, prenocovali jednu až dve noci a pokračovali ďalej. 

Vo víre udalostí sa však ukázalo, že sa začínajú objavovať utečenci, ktorí budú potrebovať stálejšie zázemie. Počas dní sa tak vytvorila komunita asi štyridsiatich obyvateľov kempu - matiek s deťmi. 

Stretnete tam napríklad päťdesiatročnú Irinu, ktorá uteká už druhýkrát. Prvýkrát z Luhanskej oblasti do Kyjeva, a teraz druhýkrát do Česka. „Húkali tam sirény a padali rakety,“ opisuje.

V kempe sú ľudia, ktorí utekali často až vo fáze, keď zbalili len to najnutnejšie. „Možno sa už ani nevrátia, pretože tam už nemajú žiadne zázemie,“ hovorí Oršoš.

Najväčší záujem je o ukrajinský boršč

Vznikajúca komunita sa nechce obmedziť iba na varenie, zisťuje aj možnosti ďalšej práce. Môžu tam zriadiť služby prania, šitia a žehlenia. Podľa Štefana Oršoša ide o to, aby ženy mohli zmysluplne a bezpečne tráviť čas s deťmi, a zároveň pracovať. 

Mohlo by im to pomôcť, aby sa znovu mohli postaviť na vlastné nohy, nájsť si stálu prácu a bývať vo vlastnom. Aj keď mnohí túžia po návrate do vlasti. Napríklad Irina, ktorá by sa najradšej vrátila do Luhanska, v ktorom žili štyri generácie jej predkov.

S denným menu v bistre kempu sa môžete zoznámiť na Facebooku. Stránka získala už stovky priaznivcov a žije si vlastným životom. Okolo nej sa zhromaždilo množstvo priaznivcov, prispievateľov a odberateľov. A tak sa napríklad dozviete, že minulý týždeň sa varil borgač, v pondelok pelmene alebo rassolnik. 

A o čo je v bistre v Řevniciach najväčší záujem? Bez pochýb o klasický ukrajinský boršč, ktorý pripravujú vo verzii s mäsom aj bez mäsa. Boršč totiž patrí k pokrmom, ktoré každá rodina pripravuje trochu inak a tiež podľa toho, aké suroviny sú práve po ruke.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 04:46