StoryEditor

20 otázok o dedičstve a dlhoch

12.09.2017, 00:00
Pozostalí sa môžu s veriteľmi dohodnúť o tom, že im prenechajú majetok po zosnulom. Dohodu schvaľuje notár.

Dlhy sú už dnes samozrejmou súčasťou konania o dedičstve. Tak ako smrťou poručiteľa nezaniká jeho majetok, nezanikajú jeho práva, až na určité výnimky, nezanikajú ani dlhy. Ako sa s nimi naloží v dedičskom konaní, vysvetľuje notárka Miriam Imrich Breznoščáková a advokát Milan Ficek reaguje na otázky čitateľov HN.

1. Majetok a dlhy
Bývajú často dedičstvá zaťažené dlhmi?
V súčasnej dobe pôžičiek, hypotekárnych úverov a odvodov sú už samozrejmou súčasťou života, a teda aj dedičstva. Rozhodujúce pre posúdenie existencie a výšky dlhu je skutočnosť, či existoval ku dňu smrti poručiteľa. Za dlh v takejto podobe a výške zodpovedajú dedičia len do výšky nadobudnutého dedičstva. Ak je ich viac, zodpovedajú za dlhy podľa pomeru toho, čo nadobudol každý k celému dedičstvu. Takto formulovaná zodpovednosť vychádza zo zásady, že dedenie nemá byť pre dediča rizikom, teda dedič nemôže zodpovedať do väčšej hodnoty, ako je samotná cena toho, čo z dedičstva nadobudne. Ak nič z dedičstva nenadobudne, za dlhy poručiteľa ani nezodpovedá.

2. Premlčacia doba
Ako je to s premlčacími dobami, plynú aj po smrti dlžníka?
Smrťou dlžníka sa nezastavuje ani neprerušuje plynutie premlčacej doby, v rámci ktorej si má veriteľ uplatniť svoje práva. Dedičia musia byť preto obozretní a lehotu si ustrážiť. Táto premlčacia doba je rovnaká, ako pri iných majetkových právach, teda tri roky odkedy sa právo mohlo uplatniť po prvýkrát už voči poručiteľovi, nie až voči dedičovi a desať rokov, ak bolo právo priznané na základe rozhodnutia alebo bolo uznané dlžníkom – poručiteľom.

3. Súpis aktív a pasív
Kto vyčísli hodnotu majetku?
Notár ako poverený súdny komisár, ktorý prejednáva konkrétnu dedičskú vec. V rámci konania o dedičstve zostaví súpis majetku a dlhov a vyčísli všeobecnú hodnotu majetku, výšku dlhov a čistú hodnotu dedičstva. Ide o obvyklú cenu, teda trhovú, ktorú určí porovnaním cien podobného majetku, cenovými predpismi alebo vychádza z údajov realitnej kancelárie.

4. Zápisnica o predbežnom šetrení
Ako sa notár dozvie o dlhoch zosnulého?
Od dedičov, ktorí mu zväčša pri spísaní zápisnice o predbežnom šetrení predložia rôzne zmluvy o pôžičke, výzvy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 16:16