StoryEditor

Reality: dopyt stále predbieha ponuku

26.09.2017, 21:42
Autor:
runrunsoksokkokkok
Je vhodný čas na kúpu bytu či domu? Aká nehnuteľnosť je vhodná na prenájom? Ktoré typy realít sa predávajú najlepšie? Na tieto a ďalšie otázky o možnej narastajúcej bubline na hypotekárnom trhu reagujú odborníci.

Osamelá dôchodkyňa
Bývam v Bratislave a mám trojizbový byt, v ktorom som ako 70-ročná sama. Oplatí sa mi skôr prenajať izbu, alebo investovať do garsónky? Čo si musím zvážiť?
V Bratislave môžete získať približne od 150 do 250 eur za prenajatie samostatnej izby pred zdanením. Ak trojizbový byt v akejkoľvek časti Bratislavy predáte a v tej istej časti Bratislavy kúpite garsónku, ostane vám zhruba 20 až 30 percent z ceny predanej nehnuteľnosti. Na základe toho sa môžete rozhodnúť, čo je pre vás lepšie – pravidelný mesačný príjem, alebo jednorazový zisk.

Realitná bublina
Hovorí sa, že ceny bytov sú už na svojom maxime. Nečaká nás realitná bublina, a čo by to reálne v praxi znamenalo? Mali sme už niekedy na Slovensku takú situáciu?
To, či sú ceny bytov v tomto období na maxime, si netrúfam určiť. Ešte stále zažívame prevahu dopytu nad ponukou a zrejme to ešte nejaké obdobie aj tak ostane. Hoci ceny nehnuteľností dlhodobo rastú, krátkodobým výkyvom sa určite nevyhnú. Pokles cien môže byť prudký – napríklad v dôsledku úplnej paralýzy hypotekárneho financovania. Môže byť však aj mierny a krátkodobý. Na Slovensku už podobná situácia nastala v roku 2008. Dosah krízy bol z rôznych dôvodov miernejší ako napríklad v Španielsku alebo Maďarsku.

Predaj chatky
Mám chatu 200 kilometrov od môjho bydliska, ale málokedy ju navštevujem. Rád by som ju preto predal a zvažoval kúpu niekde na Záhorí. Na čo by som mal prihliadať pri výbere rekreačnej nehnuteľnosti? Aký je trend?
Pri rekreačných objektoch – chatách, chalupách – si treba hlavne dávať pozor, či je pozemok pod objektom vysporiadaný. A čo sa týka „trendy“, záleží na tom, čo preferujete. Kúpanie, lyžovanie, zbieranie húb, prechádzky, samotu.

Trendy na trhu
Ktoré typy realít sa dlhodobo najlepšie, a naopak, najťažšie kupujú a predávajú? Badať v tomto smere nejaké zmeny na trhu?
Odpoveď na vašu otázku je jednoznačná. Všetko, čo nemá punc nadštandardu, exkluzivity, je predajnejšie. Ak sa, samozrejme, bavíme o investičnej nehnuteľnosti. Ak klient hľadá nehnuteľnosť na bývanie, uprednostní takú, ktorá spĺňa jeho požiadavky, a vtedy je pripravený zaplatiť vyššiu cen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 04 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 05 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:24