Dreamstime
StoryEditor

Staráte sa o rodiča a idete do predčasného dôchodku? Takto sa vám upraví príspevok na opatrovanie

17.10.2017, 00:00
Autor:
soksok
Na otázky čitateľov odpovedá právnik.

Čitateľka HN Poradne sa pýta:

Opatrujem mamku, ktorá má dôchodok 366 eur, môj príspevok na opatrovanie je 230 eur. Bude sa mi krátiť príspevok na opatrovanie, keby som išla do predčasného dôchodku?

Odpovedá advokát Milan Ficek, advokát v Bratislave a Nitre:

Podľa zákona o kompenzáciách TŽP platí nasledovné.

Ak fyzická osoba uvedená v odsekoch 3 a 4, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, poberá starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent, výsluhový dôchodok alebo invalidný výsluhový dôchodok, peňažný príspevok na opatrovanie je mesačne 46,38 percent sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom a mesačne 61,22 percent sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom pri opatrovaní dvoch alebo viacerých fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ak tento zákon neustanovuje inak. Zníženie peňažného príspevku podľa odseku 12 sa nepoužije.

To je : Príspevok na opatrovanie bude 91,87 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 14:31