darovanie krviTASR
StoryEditor

Darovali ste krv a zamestnávateľ nechce uznať neprítomnosť? Radí právnik

25.09.2017, 00:06
Autor:
soksok
Ako sa berie čas, strávený pri darovaní krvi, ak ste zamestnancom.

Čitateľka HN Poradne sa pýta:

Bola som darovať krv počas pracovnej smeny, takže som dostala potrvdenie do práce o darovaní. V práci mi povedali, že to je brané ako PN a že mi bude krátené z dochádzkového bonusu a ostatných príplatkov. Myslela som si, že darovanie krvi sa ráta ako keby som bola v práci. Má zamestnávateľ pravdu?

Odpovedá advokát Milan Ficek z Advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková:

Zákonník práce hovorí: Zamestnávateľ ďalej poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku na účasť na darovaní krvi, aferéze a darovaní ďalších biologických materiálov.

Pracovné voľno patrí na nevyhnutne potrebný čas a to za čas cesty na odber a späť a za čas na zotavenie po odbere, pokiaľ tieto skutočnosti zasahujú do pracovného času zamestnanca. Podľa charakteru odberu a zdravotného stavu darcu môže lekár určiť, že čas potrebný na jeho zotavenie sa predlžuje, najviac po dobu zasahujúcu do pracovného času v rámci 96 hodín od nástupu cesty na odber.

Ak nedôjde k odberu, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku len za preukázaný nevyhnutne potrebný čas neprítomnosti v práci.

Darcovstvo sa považuje za iný úkon vo všeobecnom záujme.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 09:31