StoryEditor

Chyba v zmluve môže prekaziť vklad

09.10.2017, 23:10
Čo nesmie chýbať v zmluve pri kúpe domu či bytu, aké identifikátory musia uviesť obe zmluvné strany alebo na koľko vás vyjde, ak si dáte dokument vypracovať v advokátskej, prípadne realitnej kancelárii. Detaily okolo zmlúv vysvetľujú čitateľom HN odborníci.

1.
Podstatné náležitosti
Na čo si pri koncipovaní kúpnej zmluvy treba dať pozor? Osobitne, ak ide o rodinný dom, garáž či chatu.
Z formálneho hľadiska, samozrejme, musí obsahovať podstatné náležitosti, to znamená označenie zmluvných strán, premet kúpnej zmluvy a kúpnu cenu. Kúpna zmluva, ktorej predmetom sú nehnuteľnosti, je povinne písomná a nesmie svojím obsahom alebo účelom odporovať zákonu, prípadne ho obchádzať alebo sa priečiť dobrým mravom. Pri prevode stavby treba dbať na to, aby boli vyriešené vlastnícke práva k zastavanému pozemku a prístupovej ceste.

2.
Osobitná pozornosť
K akým chybám najčastejšie dochádza v kúpnych zmluvách?
Pri zostavované je najdôležitejšie, aby označenie účastníkov zmluvy a nehnuteľnosti, ktorá je predmetom prevodu, bolo v súlade s požiadavkami katastrálneho zákona. Upozorňujeme najmä na to, že pri vymedzení účastníkov zmluvy je potrebné vždy uvádzať aj rodné priezvisko, a to i v prípade muža, a popri dátume narodenia tiež rodné číslo. Takisto si treba dať pozor na presné označenie nehnuteľnosti.

3.
Pozemky pod stavbou
Kedysi sa pozemky na výstavbu rodinných domov a chát dávali do užívania, čo však môže prekážať pri ich neskoršej kúpe. Sú už vlastnícky vysporiadané?
Dodnes máme na Slovensku nespočet problematických vlastníckych vzťahov týkajúcich sa nehnuteľností. Ide najmä o nevysporiadané vlastnícke práva k pozemkom a existenciu stavieb na cudzích pozemkoch. Ideálny prípad je, ak kupujúci kúpi dom, chatu alebo garáž aj s pozemkom, na ktorom stojí, prípadne aj priľahlý pozemok. Ak to nie je možné, mal by mať vlastník stavby aspoň zriadené vecné bremeno alebo nájomnú zmluvu k pozemkom pod stavbou. Ak prístupová cesta nie je vo vlastníctve obce, je potrebné odkúpiť podiel aj na prístupovej ceste, prípadne si zabezpečiť prístup k stavbe vecným bremenom. V opačnom prípade vlastníka pravdepodobne čakajú spory s vlastníkmi uvedených pozemkov.

4.
Viac záložných práv
Ako má vlastník postupovať, ak má na nehnuteľnosti zapísaných viac záložných práv a chce ju predať? Čo v takýchto prípadoch kataster vyžaduje?
Ťarchy, teda aj záložné práva, prechádzajú v plnom rozsahu na nového vlastníka nehnuteľnosti. Existencia tiarch nie je prekážkou pri prevode vlastníckeho práva z hľadiska katastra. Prekážkou sú skutočnosti, ktoré sú na ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: - Title: FNC reaguje na Cvernov dohodnutý zápas: Alexovi zahatala cestu zmluva, hrozí mu pokuta 05 - Modified: 2023-11-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Prenajímate byt? Na toto si treba dávať pozor
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:31