Pavol Uhrin pre Zelený Kocúr
StoryEditor

Veľký test RunGo: Ako sa trénuje na sparťanské preteky

27.07.2017, 00:00
Vyskúšame spolu s profesionálnym trénerom 30-dňový tréningový plán pre Sparťanov a čitateľom rozdáme 20 kníh.

„Vyskúšajte beh, ktorý je nepredvídateľný, ktorý si nemôžete naplánovať od začiatku do konca a ktorý posilní vašu myseľ rovnako ako vaše telo.“

V redakcii RunGo sme vzali túto výzvu zakladateľa pretekov Spartan Race Joe de Sena vážne a rozhodli sme otestovať jeho novú knihu „Sparta – 30 dní do štartu“. Kniha, ktorú v týchto dňoch vydalo vydavateľstvo Zelený Kocúr, obsahuje okrem iného aj detailný tréningový a výživový plán na zlepšenie sily, flexibility, vytrvalosti, rýchlosti a celkovej atletickosti. Po jeho absolvovaní by sme mali byť schopní postaviť sa na štart sparťanských pretekov a prežiť ich. A nielen to. Tréning sľubuje všeobecnú zdatnosť a pripravenosť na väčšinu športov. Filozofia tréningu aj pretekov spočíva v prekonávaní akýchkoľvek fyzických či psychických prekážok, na ktoré môžete natrafiť.

Test pre RunGo podstúpi Valihora

Veľký test tohto tréningového plánu pre RunGo podstúpi tréner Boris Prekop, prezývaný Valihora. Sám zatiaľ žiadne sparťanské preteky neodbehol a priznáva, že projekt RunGo je preňho výzvou. Valihora sa v minulosti zameriaval najmä na kulturistiku. Posledných päť rokov v kulturistike už nesúťaží a do svojho tréningu zaradil viac behov a kondičných cvičení. „Kedysi tvorila vytrvalostná zložka minimálnu časť môjho tréningu, dnes je to už 50%, zaradil som viac behov,“ hovorí Valihora pre RunGo. Podľa neho je pre dosiahnutie akýchkoľvek športových cieľov nevyhnutné mať plán, najlepšie časovo ohraničený. „Pri mojej práci trénera a poradcu som zistil, že mnohí ľudia cvičia roky rovnako, nijak sa nezlepšujú alebo trénujú nevhodne pre svoj cieľ. Tréningové plány dávajú ľuďom systém, ktorý väčšine chýba,“ uvažuje Valihora.

Čo nás čaká

30-dňový plán obsahuje desať vysoko intenzívnych tréningov, trinásť bežeckých tréningov, šesť dní aktívneho oddychu a dve skúšky kondície. Tréningy sú veľmi rôznorodé. Valihoru čakajú 35 až 90 minútové behy, krátke šprinty, šprinty do kopca, ľahké poklusy, výpady s vrecom naplneným pieskom, odhadzovanie až 50 kilogramov vážiacich kameňov, nosenie plných vedier, plazenie, či tradičnejšie visenia na hrazde, kliky a angličáky. Počas aktívneho oddychu plán nabáda k dodržiavaniu pôstu, postupne až na 24 hodín, cvičeniu jogy či abstinencii od sociálnych sietí.

„Jediné, na čom záleží je prvých 30 dní,“ hovorí Joe DiStefano, jeden z hlavných členov tréningového tímu Spartan Race a autor certifikačných programov pre trénerov, atlétov a fanúšikov. „Čokoľvek sa snažíte dosiahnuť, či už chcete začať trénovať na preteky, schudnúť, urobiť zhyb, hocičo, prvých tridsať dní bude kritických a rozhodnú o vašich budúcich výkonoch. Navyše si tak vytvoríte referenčný bod, na ktorý si spomeniete, keď sa vám v budúcnosti nebude dariť alebo nebudete napredovať tak rýchlo.“

Pridajte sa a vyhrajte

Už v najbližších dňoch uverejníme niekoľko ukážkových tréningových dní z knihy a takisto aj skúšku kondície, ktorou by ste mali celý tréning odštartovať. A nielen to. Ak by ste chceli tréning absolvovať celý, zasúťažte si s RunGo – rozdáme až 20 kníh! Stačí, ak nám z akéhokoľvek vášho letného cvičenia či behu pošlete fotografiu do redakcie na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo ju budete zdieľať na našom Facebooku. Nezabudnite pripísať heslo #Sparta.

Čo je Spartan Race

Jeden z najpopulárnejších prekážkových behov na svete. Preteky založil Joe De Sena v Spojených štátoch amerických v roku 2010. Rozšírili sa do celého sveta. Preteky majú niekoľko úrovní, ktoré sa odlišujú najmä dĺžkou a počtom prekážok. Jedno z hlavných pravidiel hovorí, že pretekár nikdy nesmie dopredu poznať trasu. Jediné, čo vie, sú orientačné parametre pretekov podľa zvolenej úrovne.

Kto je Boris Prekop „Valihora“

Boris Prekop (33) vystupujúci pod prezývkou Valihora je známy tréner, športovec a poradca. Vyštudoval psychológiu na Univerzite Komenského v Bratislave a založil známu webstránku Fitmagazin.sk, kde už takmer 10 rokov píše články a natáča videá z oblasti fitness. V rokoch 2008-2012 súťažil v kulturistike, momentálne sa venuje svojej trénerskej a poradenskej činnosti. Pravidelne prispieva do časopisu Break a momentálne píše knihu o posilňovaní. 

www.zelenykocur.sk

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 21:58