StoryEditor

Najdôležitejšie povolenia, ktoré potrebujete k novej stavbe

22.08.2017, 00:00

Postaviť si dom nie je jednoduchá záležitosť a nejedná sa len o zabezpečenie financií a materiálu, ktoré sú na jej realizáciu potrebné. Vaša stavba a dokonca aj niektoré jej časti by mali mať povolenie, inak sa môžete dostať do rozporu so zákonom.

Aby ste sa vyhli prípadným pokutám, museli by ste sa vyznať vo všetkých zákonoch a vyhláškach. Aj samotný právnik na dôkladné preskúmanie všetkých skutočností potrebuje svoj čas, preto si ho doprajete teraz aj vy a prečítajte si hlavné informácie, ktoré vás môžu dostať do lepšieho obrazu.

Na čo by ste mali myslieť pri projektovaní stavby

Tým, že sa mení náročnosť ľudí na bývanie, je nutné  upravovať a novelizovať niektoré zákony v ich celkový a všeobecný prospech. Z pohľadu samotnej stavby zväčša uvažujete  o kvalitnej hydroizolácii, no ani na inžinierske siete a odpadové vody by ste nemali zabudnúť..

Zaistenie odpadových vôd

Pred tým, než sa pustíte do samotnej realizácie a projektovania, mali by ste si overiť dostupnosť  verejnej kanalizácie a v prípade nutnosti zvážiť polohu septika. Nie vždy je dostupná verejná sieť a potom musíte zvažovať aj iné možnosti.

Stavebný zákon rozlišuje dva druhy stavieb, pozemné a vodohospodárske. Pokiaľ sa jedná o vypúšťanie odpadových vôd, ktoré majú svoj špecifické čistenie, stavba sa mení z pozemnej na vodohospodársku a povolenie sa musí riešiť aj so životným prostredím.

List vlastníctva o pozemku

Kúpa pozemku nie je lacná záležitosť, preto by ste si mali dať pozor na všetky právne náležitosti v kúpnej zmluve. Tiež by si bolo dobré overiť so stavebným inžinierom, či je vôbec možné v danom území stavať dom vašej predstavy s umiestnením okien na danú svetovú stranu. Nesprávna voľba môže zvýšiť vaše náklady.

Rozhodnutia potrebné k vašej stavbe

Svoj pozemok a výber polohy nového domu ste mohli nechať na agentúru, no pokiaľ sa spoľahnete na svoje vlastné sily, ušetríte si tiež zbytočné náklady. Tu by ste mali vedieť, že podľa stavebného zákona potrebujete na zrealizovanie stavby tri základné povolenia:

  • územné rozhodnutie
  • stavebné povolenie
  • kolaudačné rozhodnutie

Nezabudnite na to, že pokiaľ riešite tieto veci cez hypotéku alebo iný druh financovania, zdokladované musí byť všetko do najmenšej bodky. Banky sú dnes neúprosné a kladú dôraz na každý jeden detail. To čo nebudete mať v projekte a postavíte mimo, musí byť odstránené. Samozrejme, že sa to netýka už interiérového vybavenia, výberu kobercov a nábytku, no na základy si dajte naozaj pozor.

Až kolaudácia stavby rozhodne

Územné rozhodnutie sa zaoberá veľkosťou stavby a jej umiestnením a je prvým krokom, ktorý by ste mali urobiť. Pokiaľ máte všetko zdokumentované a projekt je na stole, môžete požiadať konkrétnu firmu, ktorá sa zaoberá službami nákladnej prepravy, aby vám zaistila dodávku všetkých potrebných stavebných materiálov. Musíte mať ale schválený druhý dokument, ktorým je stavebné povolenie.

Ak zvládnete všetko financovať a stavba sa dostane do konečnej fázy, prichádza na rad kolaudačné rozhodnutie, ktorá rozhodne o povolení užívania stavby. Ak k tomu nedôjde a neodstránite všetky zistené nedostatky, vaša stavba môže dostať charakter tej čiernej. Pokuty nie sú minimálne a nie všetci vedia zákony obchádzať bez následkov, preto pristupujte ku všetkému naozaj zodpovedne.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 16:11