StoryEditor

Manažéri pozor! Vieme ako zvládnuť stres.

18.10.2017, 00:00

Náročný zákazník, ktorému ťažko vyhovieť, neschopný kolega, na ktorého sa nedá spoľahnúť, termíny, ktoré vás doslova pohlcujú. To všetko sú stresové situácie, ktoré majú vplyv nielen na váš pracovný ale aj súkromný život. Ukážeme vám ako ich zvládnuť a súčasne si aj zachovať chladnú hlavu.

V prvom rade si musíte vedieť uvedomiť ako sa vaše telo správa keď je v strese, ako reaguje na podnety z okolia, ako sa vám mení dýchanie, postoj, gestikulácia, chôdza aj reč. Možno to znie banálne ale takýto body-scanning nie je vôbec jednoduchou záležitosťou. Väčšina ľudí pri prežívaní stresu stratí kontrolu nad svojim telom, sú doslova ovládaní stresovými hormónmi a ich racionalita je potlačená.

Viacero výskumov dokazuje, že keď už je stresová reakcia rozvinutá, reguluje sa oveľa ťažšie než na jej začiatku. Preto buďte svojimi strážcami, sledujte svoje prirodzené reakcie a keď si všimnete fyzické alebo psychické príznaky stresu ako úzkosť, náhle zvýšenie krvného tlaku, búšenie srdca, zmenené dýchanie, poruchy spánku, oslabenie imunity alebo čokoľvek iné čo sami identifikujete ako jeho prejav, použite k obrane silný nástroj - vaše telo!

Buďte pánom situácie

Vo chvíli, keď vaše telo začne prejavovať známky stresu zastavte sa, zhlboka sa nadýchnite, vydýchnite a vedome sa začnite s telom pohybovať tak ako keď ste v úplnej pohode, šťastní a sebavedomí. Použite postoje a gestá, ktoré ste na sebe odpozorovali v čase keď ste boli spokojní, keď sa vám niečo vydarilo a mali ste radosť. „Vydržte v tomto postoji a svojich gestách aspoň dve minúty a vaše telo začne fyzicky reagovať. Skrz pôsobenie hormónov, ktoré sa uvoľnia žľazami s vnútornou sekréciou sa u vás obnoví pocit istoty a bezpečia čím odstránite pôvodný pocit stresu,“ radí Monika Stehlíková, odborníčka na neverbálnu komunikáciu v biznise.

Osvojte si postoj hrdiny

Pred náročným rokovaním, dôležitou prezentáciou či stretnutím s niekým na kom vám skutočne veľmi záleží sa môžete zbaviť stresu aj pomocou tzv. pozícií moci. V tomto prípade treba odhodiť zábrany a vyskúšať si to na vlastnej koži. Pevne sa postavte na svoje chodidlá, vystrite sa, precíťte silu a pevnosť vašej panvy a kostrovej sústavy a otvorte hrudník, aby sa vám ľahko dýchalo. Ruky si dajte v bok alebo do pozície širokého rozpaženia. Vďaka tomuto postoju začne vaše telo produkovať viac testosterónu „hormónu úspechu a dominancie“, ktorý vám pomôže aby ste sa cítili odvážnejšie, dynamicky a sebavedomejšie. Zároveň znížite tvorbu stresového hormónu kortizolu čím zabojujete proti mnohým civilizačným chorobám od cukrovky cez osteoporózu až po vysoký krvný tlak.

Dýchanie je základ!

 Všetky naše rady by boli zbytočné, ak by ste nedodržiavali tú najdôležitejšiu. Možno sa vám to bude opäť zdať triviálne, ale skutočne základom zvládnutia stresovej situácie je správne dýchanie. „V strese sa dych výrazne skracuje, niekedy sa priam zastaví. Sústreďte sa na váš dych a odpočítavajte: nádych na 3, výdych na 6, a ešte raz nádych na 3, výdych na 6.  Ak je 6 pre vás dlho, stačí aj kratšie, ale vždy musí byť nádych kratší ako výdych. Nech je váš dych plynulý, pomôžte mu aj tým, že pri nádychu pootvoríte ústa. A sústreďte sa pritom na oblasť vášho srdca, ktorého elektro-magnetické výboje sú 5000x silnejšie, ako výboje vášho mozgu, takže je to vskutku najsilnejší orgán v tele. Veľkou výhodou je to, že toto cvičenie môžete robiť kedykoľvek a kdekoľvek, keď sa dostanete do záťažovej situácie,“ konštatuje Monika Stehlíková, autorka značky BodyTalks a metodiky vedomej reči tela. Ak vás nebaví iba rátanie tak sa nadýchnite a s výdychom si predstavte ako sa oddeľujete a vzďaľujete od zdroja stresu. S ďalším nádychom si dodajte odvahu napr. slovami Máš na to!, Do toho!, alebo To zvládneš! a s výdychom sa uvoľnite a vypusťte zo seba všetko nepotrebné napätie. S nasledujúcim nádychom opäť myslite na aktivizáciu všetkých potrebných síl a buniek.

Pozor na vyhorenie!

V poslednom období sa často skloňuje syndróm vyhorenia. Ide o stav celkového vyčerpania: telesného, citového, psychického. Predchádza mu najčastejšie dlhodobý až chronický stres a postihuje ľudí, ktorí si stavajú prehnané ciele, sú nadmerne pracovne vyťažení, ale objavuje sa aj u manažérov, ktorí neradi a ťažko delegujú právomoci a myslia si, že všetko najlepšie urobia sami. Ako však predchádzať syndrómu vyhorenia? Nie je to až tak ťažké. Stačí, aby ste si pravidelne dobíjali svoje baterky. „Svoj voľný čas trávte s rodinou, alebo priateľmi. Športujte, snívajte, doprajte si odpočinok, kvalitné jedlo, čerstvý vzduch, spoznávajte nové veci mimo vášho pracovného zamerania, nechajte sa inšpirovať a objavujte, čo pre vás konkrétne znamená rovnováha medzi prácou a súkromím,“ radí Monika Stehlíková.

3 rady ako zvládať stresové situácie:

  • Buďte svojimi strážcami - spoznajte svoju reč tela
  • Využívajte pozície mocia hlboké dýchanie
  • Oddychujte, zabávajte sa a športujte

www.bodytalks.sk

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 16:44