StoryEditor

Šperk ako bezpečná rodinná investícia na generácie

19.10.2017, 00:00

V západných krajinách je bežným zvykom, že súčasť rodinného majetku tvoria klenoty, ktoré dedia ďalšie generácie. Na Slovensku sa nákup šperkov stáva čoraz obľúbenejším, ide totiž oproti iným typom investícii o bezpečný spôsob uloženia rodinných financií, ktoré si uchovávajú svoju hodnotu celé desaťročia.

Pri investovaní do akcií sa v nich človek musí vedieť dobre orientovať  a nehnuteľnosti si vyžadujú neustálu starostlivosť. Na bežných a sporiacich účtoch sú peniaze zase ohrozené infláciou. Spoľahlivým a nenáročným typom uloženia financií sú klenoty s diamantami alebo inými drahými kameňmi. Desiatky rokov vývoja cien týchto drahokamov dokazujú, že sa jedná o stabilnú a zhodnocujúcu sa komoditu.

Zlatnícke umenie a nadčasový dizajn

Cena investičného šperku nie je tvorená iba klenotom samotným. Je nutné do nej započítať umeleckú hodnotu kvalitného zlatníckeho spracovania a nadčasového dizajnu, ktorý ocení aj ďalšia generácia. „Najobľúbenejšou variantnou býva kombinácia bieleho zlata a kvalitného diamantu, jeho trhová hodnota stúpla za posledných 10 rokov zhruba o 68 %,“ hovorí Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds.

Nie je však pravidlom, že by sa do šperkov osádzali len biele diamanty. Populárne sú aj farebné drahokamy, akými sú smaragdy, rubíny, zafíry, paraíba turmalíny alebo tanzanity. Práve pri tanzanitoch sa očakáva dlhodobý rast cien, pretože ubúdajú zásoby týchto kameňov v jedinom nálezisku na svete – v Tanzánii. Veľmi výnosné sa v budúcnosti ukazujú aj smaragdy pri veľkosti nad 1 karát v špičkovej kvalite.

Prvorepubliková tradícia

Klenoty sa starostlivo vyberajú podľa vkusu klienta. Navyše ich nemusí schovávať v trezore, ale môžu ho zdobiť na dôležitom stretnutí alebo udalosti. „Móda rodinných klenotov sa postupne vracia a investičné šperky sa opäť stávajú symbolom, ktoré rodinu reprezentujú pri významných udalostiach a ktoré sa dedia z generácie na generáciu,“ uvádza Alojz Ryšavý z ALO diamonds.

Odborná rada na nezaplatenie

Výber a nákup investičných klenotov nie je každodennou udalosťou a vyžaduje si čas a znalosti. Z týchto dôvodov ponúka ALO diamonds službu Private Client Services, vďaka ktorej sa klienti môžu poradiť s odborníkmi a nezáväzne konzultovať svoju predstavu o výnimočnom šperku na mieste a v čase, ktorí im najviac vyhovuje alebo po dohode v jednom z butikov ALO diamonds na Slovensku alebo v Čechách.

ALO diamonds, Private Client Services, M/+421 911 275 059, E/Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 20:39