StoryEditor

Aké vysoké bude vaše dieťa? Dá sa to zistiť

24.10.2017, 00:00

Predtým, ako sa vaše dieťa narodí, vám určite napadne myšlienka, akú bude mať farbu vlasov, očí, bude z neho dobrý človek a aká bude asi jeho výška. Aj keď nemôžete predvídať všetko, existujú určité pomocné stopy, ktoré vám dokážu napovedať, aká osobnosť z vašej "ratolesti" vyrastie.

Zrejme ste sa v určitom okamihu ako rodič pristihli pri úvahách, či je vaše dieťa prirodzený talent, alebo je to spôsobené špeciálnou výchovou a prístupom vo vzdelávacích zariadeniach. Môžete sa  pýtať, či sú z nich úspešní fyzici vďaka genetickej výbave, alebo preto, že ste ich každé jedno leto vozili do vedeckého tábora.

Od prvého krôčika až po vypracovanie vlastnej diplomovej práce ale prejde veľmi veľa času, ktorého obsahová náplň závisí aj od vás, preto by ste nemali podceňovať ani vlastnú snahu a možnosť ich určitým spôsobom ovplyvniť.

Výchova alebo gény

Príroda verzus výchova? Jednoznačne sa to nedá tvrdiť ani v jednom prípade, pretože gény aj výchova sú potrebné pre dobrý a správny vývoj vášho dieťatka. Obe a v optimálnom rozložení zohrávajú významnú úlohu pri formovaní jeho osobnosti, inteligencie a telesnej stránky.

Predpovedať budúcnosť dieťatka na základe genetických znakov a vášho osobného prístupu sa nedá, v prípade jeho výšky je to ale inak. Aby vaše dieťa mohlo od svojho detstva úspešne preplávať až k dospelosti, mohli by ste mu preto na začiatok zaobstarať rastúci stôl. Všetko ale pekne po poriadku. 

Aké faktory najčastejšie ovplyvňujú rast dieťaťa?

Ak sa vrátime k výške vášho dieťatka, predpovedať ju môžete dvoma základnými spôsobmi. Faktory ako sú genetika, zdravotný stav, výživa a pohlavie. Druhým spôsobom sú rozličné metódy výpočtu výšky vášho dieťatka.

Uvedomiť by sme si ešte mali, že rast môže byť niekedy pomalší a úplne sa zastaviť. Inokedy naopak prebehnúť celkom rýchlo, takže, aby ste nepremeškali ani jednu vzácnu chvíľu, už teraz si naplánujte pobyt s deťmi v obľúbenom rekreačnom stredisku.

Pohlavie

Môže pri výške vašej ratolesti zohrávať naozaj dôležitú úlohu tiež, no nedá sa to samozrejme aplikovať na všetkých, niekedy to môže byť aj súhra náhod. Bez ohľadu na všetky skutočnosti, majú chlapci tendenciu byť vyššími ako dievčatá.

Genetika a zdravotný stav

Aj tá má rozhodujúce slovo, a to nie len pri vývine. Vyšší rodičia môžu mať vyššie deti, no aj deti nižších rodičov môžu zdediť gény po starých rodičoch, ktorých výška mohla byť iná.

Ak má dieťa určité zdravotné problémy, môže to mať vplyv aj na jeho rast. Príkladom je Marfanov syndróm, genetická porucha, ktorá okrem iného spôsobuje, že deti sú nezvyčajne vysoké.

Podmienky, ktoré môžu zapríčiniť naopak spomalenie rastu vášho dieťaťa, sú artritída, celiakia a rakovina. Taktiež deti, ktoré užívali dlhodobo určité lieky, ako kortikoidy, nemusia veľmi narásť. Na život a zábavu máme právo všetci a v takýchto prípadoch je na vás to deťom uľahčiť, možno aj spoločne strávenými chvíľami pri skladaní detských puzzle.

Zaujímavé metódy výpočtu výšky

Možno aj pri výbere interiérových dverí bude výška vášho dieťaťa rozhodovať, preto si ju môžete vypočítať. Či to tak funguje, zistíte ale až neskôr.

Podľa veku dieťatka:

Niektorí odborníci tvrdia, že rozhodujúca môže byť výška dieťatka vo veku 18 mesiacov (u dievčat) a 2 rokov (u chlapcov). Tú by ste mali vynásobiť dvoma a dostanete výslednú výšku.

Podľa výšky matky a otca:

V tomto prípade sa počíta výška matky aj otca a pripočítava/odpočítava sa ešte 12. 7 cm (5 palcov), plus je len pre chlapcov a mínus (12,7 cm) v prípade dievčat, nakoniec sa to celé vydelí dvoma.

Príklad výpočtu výšky pre chlapca (+ 12,7 cm):

Výška matky(cm)+ výška otca(cm) + 12,7cm

Pokiaľ ste sa dočítali až do samotného konca, možno máte predbežný obraz o tom, ako vysoké bude vaše dieťa v dospelosti. Prinajmenšom sa na tom aspoň zabavíte.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 14:36