StoryEditor

Donovalley Resort je unikátom v strednej Európe

07.11.2017, 23:00
V známom turistickom a lyžiarskom stredisku Donovaly vyrastie jedinečný projekt, ktorý zatraktívni využívanie regiónu návštevníkmi počas celého roka a nie iba počas zimných mesiacov, ako tomu bolo doteraz.

Dominantou Donovalley Resort bude krytá lyžiarska hala, prvá v strednej Európe, s početnými zjazdovkami a s vždy výbornými snehovými podmienkami. Areál projektu tiež poníma obchody a tematické reštaurácie v podobe Donovalskej promenády, ďalej vodný svet, špičkový hokejový štadión či kongresové centrum. Spoločnosť Donovalley, ktorá za rezortom s rovnomenným názvom stojí, plánuje otvárať jednotlivé časti projektu postupne podľa dokončenia ich výstavby, posledný úsek projektu v roku 2020. Rezort sa rozkladá na ploche viac ako 140 000 m2 a odhaduje sa, že jeho návštevnosť presiahne 200 000 ľudí ročne. Viac na www.donovalley.sk

S predajom rekreačných chalúp sa začalo minulý rok

Rezort sa nachádza v centrálnej časti obce Donovaly v lokalite Varštat-Dolina a vznikol ako ucelený areál zážitkového cestovného ruchu. Komplex, ktorý by združoval toľko rozmanitých možností na trávenie voľného času počas celého roka, zatiaľ v Európe nie je a práve Donovalley Resort bude tieto možnosti ponúkať pre blízke i široké okolie.

Projekt otvoril svoje brány verejnosti v roku 2015 v podobe predaja 36 pozemkov s rekreačnými chalupami, ktoré sa nachádzajú v okrajovej časti rezortu s výhľadom na panorámu oblasti. „Prevažná časť objektov už stojí a je predpoklad, že posledné pozemky si nájdu svojich majiteľov v priebehu roka 2018. Chalupy sú postavené vo vysokohorskom architektonickom štýle a ponúkajú veľkorysé prostredie a výhľad. Našim cieľom je, aby bola táto oblasť dlhodobo atraktívna a funkčná,“ vysvetľuje Igor Obšajsník, projektový manažér Donovalley Resort

Lyžovanie v lete bude na Slovensku realitou

V rezorte Donovalley si príde na svoje každý - nielen rodiny s deťmi, ale aj adrenalínoví športovci. Najväčším lákadlom je nepochybne krytá lyžiarska hala, ktorá bude nezávislá od poveternostných podmienok a využiteľná počas celého roka. Ako uvádza projektový manažér Igor Obšajsník, ide o prvú halu tohto typu v strednej Európe: „Známa je napríklad lyžiarska hala v Dubaji, v Európe ich máme dokonca 23. V našom regióne však takéto stredisko absentuje. Na výstavbe lyžiarskej haly spolupracujeme s európskym lídrom na trhu, ktorý má s výstavbou hál tohto typu viac ako dvadsaťročné skúsenosti.“ Hala poskytne tri hlavné zjazdovky určené pre lyžiarov a snowboardistov a dve samostatne oddelené, určené pre školu lyžovania. Zjazdovky celkovo pokryjú plochu 22 500 m2. Vnútorná teplota sa bude konštantne pohybovať pod bodom mrazu a na výrobu snehu sa využije technológia umelého zasnežovania. Dopravu zabezpečí sedačková lanovka a klasické vleky. Otvorenie haly a teda aj lyžovanie počas letných i zimných mesiacov by malo byť reálne v roku 2020.

Donovalská promenáda bude otvorená už o dva roky

Zaujímavou súčasťou projektu je aj Donovalská promenáda, miesto stretávania sa návštevníkov Donovál, ktorej otvorenie je naplánované na rok 2019. Vkusná ulička plná obchodov a reštaurácií povedie celým rezortom a bude dopĺňať potreby návštevníkov nielen lyžiarskej haly, ale celého komplexu. „Samozrejme, rôznorodosť prevádzok na Donovalskej promenáde bude určovať trh a sám prevádzkovateľ, cieľom však je, aby jednotlivé prevádzky spríjemňovali pobyt návštevníkom Donovalley Resort a navzájom sa dopĺňali. V súčasnosti prebiehajú rokovania s viacerými investormi, k dispozícii sú však aj voľné obchodné priestory na kúpu či prenájom,“ hovorí Igor Obšajsník z Donovalley Resort. Súčasťou Donovalskej promenády sú aj kancelárske priestory a apartmánové byty.

Posila pre stredný región Slovenska

„Donovalley Resort pritiahne návštevníkov počas celého roka, z čoho bude profitovať aj miestna komunita podnikateľov ponúkajúcich ubytovacie a stravovacie zariadenia. Rezort vytvorí aj nové pracovné miesta a podporí tak rozvoj regiónu,“ dodáva I. Obšajsník. Výborným vyhliadkam pre úspešnosť projektu predchádza nielen jeho unikátnosť, ale aj dobrá poloha, vybudovaná infraštruktúra cestovného ruchu v regióne a cieľová skupina v okruhu 300 km, kde žije viac ako 30 miliónov obyvateľov zo Slovenska, Poľska, Čiech a Moravy a Maďarska.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 12:54