Lenže, nie je všetko také jednoduché ako sa zdá. Každý druh lahodného hnedého moku je totiž niečím špecifický a preto ich existuje toľko druhov.
Každý typ whiskey spája kvasené obilie
Každá whiskey je vyrobená z kvaseného obilia alebo zrna. Rozdiely medzi nimi sú najmä v procese výroby, a v použití konkrétnych druhov obilia alebo zŕn a tiež v tom, v akom pomere sú zmiešané alebo môže dokonca ísť aj o obsahovo čisté whiskey. Každá whiskey musí mať aspoň 40 % alkoholu a zrieť v drevených sudoch, ktoré jej dodávajú chuť a farbu.
Medzi populárne svetové whiskey patrí americký Jack Daniel’s, škótsky Johnnie Walker alebo slovenská Nestville whisky.
Čím sa vyznačuje bourbon?
Bourbon je špecifický typ whiskey a vzniká najmä v USA (prevažne v štáte Kentucky). Zmes, z ktorej je bourbon destilovaný, musí podľa smernice obsahovať aspoň 51 % kukurice, raž, pšenicu, sladový jačmeň alebo sladové zrnká raže. Tento lahodný nápoj pritom nesmie obsahovať žiadne dodatočné prísady, jediným povoleným aditívom je farbivo karamel.
Okrem toho je dôležité vedieť, že sudy používané na zrenie bourbonu (minimálne dvojročné) sa môžu použiť výhradne raz a vyrobené musia byť z nových sudov vypálených z amerického dubu. Samotný destilát pritom musí byť vypálený na maximálnu silu 80 %, pri stáčaní do sudov musí mať maximálne 62,5 % a fľaškovanie prebieha pri sile minimálne 40 %. Bourbon sa teda dostatočne odlišuje od svojej kolegyne – scotch, teda po slovensky škótskej.
Čím je špecifická škótska whisky?
Pri škótskej dochádza k jemnej zmene, ktorú si všimnú najmä detailisti a slovíčkári – píše sa totiž ako whisky, bez „e“ v slove whiskey, ktoré označuje celú skupinu týchto nápojov. Ide o whisky, ktorá bola destilovaná a dozretá v Škótsku. Na rozdiel od bourbonu sa vyrába prevažne z jačmenného sladu (min. 20 % obsahu) a iných obilnín, pre whisky typu single malt je 100 % základom dokonca 100 % jačmenný slad.
Tento nápoj je destilovaný dvakrát a zväčša aj dvakrát riedený na 40 %, pričom zreje minimálne tri roky v sudoch, ktoré sa môžu použiť, na rozdiel od bourbonu, opakovane. Škótska je so svojou výraznou chuťou vhodná pre milovníkov ohnivosti, ktorí s pitím whisky majú skúsenosti. Jej tóny by sa dali charakterizovať ako korenisté, dymové, ťažké, kvetinové drevené a ohnivé. Medzi najznámejšie škótske patrí Jahnnie Walker, Ballantines, Chivas Regal, Glenfiddich a mnoho iných.
Whiskey sa však nemusí spájať iba s krajinami ako Škótsko alebo USA. Výborné whisky vznikajú aj v Irsku, Japonsku, Nemecku, Kanade, a dokonca aj na Slovensku, vďaka likérke Nestville Distillery, ktorá vyrába prvú slovenskú whisky Nestville. A o tom, že je fakt dobrá, svedčil aj sám Jim Murray´s, v nezávislom hodnotení jeho svetoznámej knihy Whisky Bible, kde jej dal skvelé hodnotenie. A tomu sa vo svete whisky vraví naozajstný úspech. Tak čo, ktorú najbližšie ochutnáte? :)
(pr)