StoryEditor

Najčastejším dôvodom na pôžičku je kúpa auta

17.04.2014, 15:37

RPMN na spotrebných úveroch klesla

Podľa spotrebiteľského prieskumu by až 52 % Slovákov využilo úver na kúpu auta. 25 % z opýtaných by si požičalo na zariadenie do domácnosti, najnovšia elektronika láka 11 % Slovákov. Z prieskumu agentúry Perfect Crowd tiež vyplynulo, že zábava ani dovolenka na dlh Slovákov neláka. Na zaslúžený oddych by si totiž požičalo len 9 % z opýtaných.

Spotrebný úver aj bez dokladovania

Na podobné tovary a služby, určené pre osobnú spotrebu klienta, je stále najvhodnejší spotrebný úver. Mnohé banky ponúkajú možnosť vziať si aj bezúčelový úver a klienti tak nemusia dokladovať, na čo peniaze použili. V niektorých bankách je proces vybavovania úveru o niečo jednoduchší a nie je dokonca potrebný ani ručiteľ. „Pri žiadosti o pôžičku v Zuno nie je potrebné dokladať žiadne dokumenty. Stačí, ak má klient u nás účet, ktorý je však bez poplatkov a záleží len na ňom, do akej miery ho bude v budúcnosti využívať. V prípade, že budeme počas spracovávania žiadosti potrebovať doplniť niektoré údaje, klienta budeme kontaktovať prostredníctvom správy v online bankingu, emailom alebo sms,“ hovorí Lukáš Fúčela, produktový špecialista online banky.

RPMN je o niečo nižšia

Priemerná úroková sadzba na spotrebných úveroch sa podľa Národnej banky Slovenska drží na hranici tesne pod 14 %. V mnohých bankách však klienti môžu získať úver aj s lepšími podmienkami. V súčasnosti má najnižšiu úrokovú sadzbu na pôžičkách Zuno - úrok v online banke začína na 6,9 %. Dobrou správou tiež je, že podľa štatistík NBS sa priemerná ročná percentuálna miera nákladov (RPMN) za posledný polrok znížila. Tento údaj v súvislosti s pôžičkami je mnohokrát rovnako dôležitý ako výška úroku, pretože určuje celkové náklady, ktoré sú s pôžičkou spojené. Pozitívny pokles RPMN je pravdepodobne spôsobený aj skutočnosťou, že banky si už niektoré poplatky účtovať nesmú, ako napríklad poplatok za vedenie úverového účtu. Niektoré banky majú zas RPMN pri úveroch nižšiu, pretože zrušili poplatky spojené so sprostredkovaním úveru.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 20:46