StoryEditor

Choďte do kina na Piatu loď a zároveň podporíte dobrú vec

15.03.2017, 23:00
Film Piata loď môžete od dnešného dňa vidieť v našich kinách. Navyše, ak si film pozriete v priebehu prvého týždňa, pomôžete tým, ktorí to potrebujú.

Jedno euro z každého zakúpeného lístka na film Piata loď počas prvého týždňa v slovenskej kinodistribúcii pomôže deťom, ktoré to potrebujú. Tvorcovia filmovej novinky vybrali spolu s Nadáciou Pontis tri projekty: Centrum Slniečko, Ulita a Mládež ulice. Súčasťou kampane je aj skladanie papierových lodičiek s vizuálom filmu a mottom „Dokonalá rodina sa nedá poskladať tak ľahko, ako papierová lodička“.

Film režisérky Ivety Grófovej Piata loď, ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať. A práve v súvislosti s týmto silným príbehom a faktom, že takých detí, ako je Jarka, je veľa, vznikla myšlienka charity.

Centrum Slniečko sa sústredí na deti, ktoré sa stali svedkami násilia alebo boli jeho obeťou a častokrát ani nedokážu svoje zážitky komunikovať, terénni a sociálni pracovníci Ulity sa starajú o aktívne využitie voľného času detí z petržalskej časti Kopčany, Mládež ulice sa venuje deťom a mládeži v hlavnom meste, ktorí pochádzajú zo sociálne vylúčených komunít a čelia existenčným problémom, ale aj tým, ktorí jednoducho iba nevedia, ako najlepšie tráviť čas mimo školy.

Organizácie, ktoré sa tvorcovia filmu rozhodli podporiť, ukazujú riešenia, ako liečiť boľavú detskú dušu, ako podržať tínedžerov v čase dospievania, aj v zložitých životných situáciách. Toto spojenie sme privítali s nadšením a vďakou. Film odráža realitu a veríme, že v divákoch zanechá silnú emóciu, ktorú môžu ďalej preniesť do svojich rodín, vzťahov s deťmi. Výťažok z filmu premeníme na konkrétnu pomoc v krízových a komunitných centrách,“ povedala Anna Podlesná, riaditeľka pre individuálnu filantropiu v Nadácii Pontis.

Projekty sa dajú podporiť aj priamo na stránke Dobrej krajiny www.dobrakrajina.sk/sk/tema/piata-lod.

Ku kampani sa prihlásili aj osobnosti kultúrneho života a nakrútili 10 krátkych videí, v ktorých sa venujú, podobne ako film Piata loď,  vzťahom medzi deťmi a dospelými cez optiku osobných zážitkov.

Medzi prvými zverejnenými výpoveďami osobností, ktoré podporujú charitatívnu kampaň a film, sú autorka knihy Monika Kompaníková

a herečka Kristína Farkašová.

Môžete sa tešiť aj na video s Jurajom Benetinom z kapely Korben Dallas a scenáristom filmu Piata loď Marekom Leščákom.

Film vznikol v produkčnej spoločnosti Hulapa film, do slovenských kín ho prinesie distribútor CinemArt SK. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultúry SR, Creative Europe – Media a Bratislavský samosprávny kraj.

Sledujte nás na facebooku https://www.facebook.com/filmpiatalod alebo na www.filmpiatalod.sk.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 21:20