StoryEditor

Energetická efektívnosť v praxi na konferencii EFEKTIA 2017

12.06.2017, 00:00

Už 19. júna sa uskutoční prvý ročník konferencie o energetickej efektívnosti EFEKTIA 2017. Na konferencii budú odovzdané ocenenia za energetickú efektívnosť najlepším projektom v tejto oblasti v Slovenskej republike. Zaujímavé portfólio spíkrov dopĺňa podpredseda Európskej komisie, zodpovedný za Energetickú úniu, Maroš Šefčovič a minister hospodárstva SR Peter Žiga. Záujemcovia sa môžu registrovať na adrese: http://konferencie.hnonline.sk/EFEKTIA.

Najlacnejšia energia je tá, ktorú nespotrebujete. Energetická efektívnosť a uvádzanie inovatívnych technológií do praxe sú cestou k šetreniu nákladov za energie, zvyšovaniu konkurencieschopnosti a udržateľnosti, znižovaniu CO2, a teda aj k ochrane životného prostredia. Aj o týchto témach sa bude diskutovať na konferencii EFEKTIA 2017 v hoteli Radisson Blu Carlton v Bratislave už 19. júna 2017. Odborníci z verejného aj súkromného sektora predstavia reálne skúsenosti s realizáciou projektov energetickej efektívnosti ako aj možnosti ich financovania metódou EPC – Energy Performance Contracting (Garantovaná energetická služba). Tá umožňuje využiť potenciál budúcich úspor energie na financovanie potrebných investícií, a navyše ponúka na plánované úspory garanciu.

Na konferencii budú vyhlásení aj víťazi súťaže o najlepšie projekty energetickej efektívnosti v Slovenskej republike. Ocenenia EFEKTIA 2017 odovzdajú víťazom okrem iných vzácnych hostí aj  podpredseda Európskej komisie, zodpovedný za Energetickú úniu, Maroš Šefčovič a minister hospodárstva SR Peter Žiga.      

Organizátor pilotného ročníka súťaže EFEKTIA 2017 zverejnil nominácie na ocenenie za energetickú efektívnosť. Odborná komisia vybrala v štyroch kategóriách celkovo 13 najlepších projektov, ktoré vo finále zabojujú o víťazstvo. Projekty verejného sektora získali 8 nominácií, z toho 5 v kategórii budovy a 3 v kategórii verejné osvetlenie. Súkromný sektor zaznamenal v dvoch kategóriách 5 shortlistov - 3 v kategórii priemysel a 2 v kategórii obchodu služieb a administratívy. Slávnostné vyhlásenie víťazov sa uskutoční 19. júna 2017 na konferencii EFEKTIA 2017 v hoteli Radisson Blu Carlton v Bratislave.

„Rozhodovanie poroty nebolo ľahké, pretože sme na stole mali veľmi kvalitne spracované projekty. Finále pilotného ročníka súťaže EFEKTIA sa blíži a už čoskoro spoznáme víťazov jednotlivých kategórií. Môžem prezradiť, vzhľadom na kvalitu prihlásených projektov, že s veľkou pravdepodobnosťou okrem víťazov štyroch kategórií vyhlásime aj dve špeciálne ocenenia. Za najinovatívnejší projekt a najlepší projekt realizovaný metódou energetickej služby s garantovanou úsporou energie. Všetkých, ktorých zaujíma téma energetickej efektívnosti, srdečne pozývam na konferenciu EFEKTIA 2017,“ hovorí Marcel Lauko, predseda Správnej rady Asociácie poskytovateľov energetických služieb (APES-SK).

Nominované projekty na ocenenie EFEKTIA 2017:

Verejný sektor:

A. Budovy
• Spojená škola sv. Františka z Assisi, Bratislava
• Psychiatrická liečebňa Samuela Bluma, Plešivec
• Mesto Malacky - športová hala, centrum sociálnych služieb, kino
• FnsP Prešov - budova monobloku
• Národný ústav reumatických chorôb, Piešťany

B. Verejné osvetlenie
• Obec Choča
• Obec Jablonec
• Obec Tisinec

Súkromný sektor:

C. Priemysel
• HERN s.r.o., Námestovo
• KINEX BEARINGS a.s., Kysucké Nové Mesto
• Tristone Flowtech Slovakia s.r.o., Nová Baňa

D. Obchod/Služby/Administratíva
• Kúpele Vyšné Ružbachy, a.s.
• Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, budova centrály v Bratislave

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže EFEKTIA je Asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES-SK) v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) a Slovenskou radou pre zelené budovy (SKGBC). Záštitu nad projektom prevzal Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie, zodpovedný za Energetickú úniu. Generálnym partnerom projektu EFEKTIA sú Slovenské elektrárne. Všetky informácie sú dostupné na stránke www.efektia.sk.

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 11:54