StoryEditor

Laboratóriá chcú presvedčiť Slovenky, aby nezabúdali na preventívne prehliadky

14.06.2017, 00:00

Sprav si poriadok v ženských veciach – tak znie slogan nového projektu, ktorý v laboratóriách Medirex Group odštartovali v máji tohto roku. Ambíciou edukačnej kampane pre ženy na Slovensku je zvýšiť počet návštev v gynekologických ambulanciách, aby sa viac zaujímali o svoje zdravie a nepodceňovali prevenciu rakoviny krčka maternice.

Alarmujúco nízke čísla účasti na preventívnych gynekologických prehliadkach na Slovensku majú priamy vplyv aj na pomerne vysoký výskyt rakoviny krčka maternice v našej krajine. Štatistiky hovoria o približne 600 nových prípadoch a o 200 úmrtiach na toto ochorenie na Slovensku ročne. Pravidelná účasť na preventívnych gynekologických prehliadkach a absolvovanie spoľahlivého cytologického vyšetrenia umožňuje včas rozpoznať začínajúce nádorové zmeny na krčku maternice.

Už v roku 2010 sme na Slovensku zaviedli ako prví najmodernejšie cytologické vyšetrenie LBC, ktoré dokáže spoľahlivo zachytiť nádorové zmeny buniek krčka maternice v ich včasných štádiách. Odvtedy vyvíjame spolu s našimi klientmi rôzne aktivity na podporu zvýšenia účasti žien na preventívnych gynekologických prehliadkach, ale zdá sa, že si ženy dôležitosť prevencie stále dostatočne neuvedomujú,“ hovorí Ing. Jozef Gavlas, MSc., riaditeľ laboratórnej divízie Medirex Group. Tento rok sa preto laboratóriá začali so ženami rozprávať otvorene, aby im prevenciu neustále pripomínali v prostredí, ktoré im je blízke – na webe a na Facebooku. „Ak sa nám podarí vďaka tejto kampani včas zachytiť aspoň jeden prípad vyvíjajúcej sa rakoviny, a tým ženu pomôcť zachrániť, tak robiť takéto aktivity bude mať pre nás veľký zmysel.“

Cytologické vyšetrenie je zlatým štandardom skríningu rakoviny krčka maternice. Jeho včasná terapia podstatne zvyšuje šance na úplné vyliečenie vyvíjajúceho sa ochorenia. „V našich laboratóriách Medicyt využívame najmodernejšiu technológiu, aká v rámci cytologických vyšetrení na svete existuje – Liquid-Based ThinPrep cytológiu vyhodnocovanú počítačom asistovaným mikroskopom. Automat je presný, nikdy sa neunaví. Pracuje nepretržite 24 hodín denne a zvyšuje pravdepodobnosť záchytu aj takých zmien v bunkách, ktoré by mohli ľudskému oku uniknúť,“ vysvetľuje MUDr. Peter Vereš, medicínsky riaditeľ laboratórií Medicyt. Pomocou špeciálnej metódy presvecovania buniek (denzitometrie) prezrie prístroj na každom sklíčku až 50-tisíc buniek a vyznačí na ňom 22 najpodozrivejších oblastí, ktoré následne posúdi cytológ. Spoľahlivý výsledok vyšetrenia tak prechádza dvojitou kontrolou – automatického mikroskopu aj lekára cytológa.

Chcú sa rozprávať s pacientkami

Komunikovať so ženami plánujú laboratóriá v spolupráci s lekármi online, na pripravovanom webe www.zenskeveci.com a na Facebooku na stránke Ženské veci. Sústreďovať sa chcú vo veľkej miere na gynekologické „ženské veci“, ktoré netreba zanedbávať.

Hľadajú lekárov

Do spolupráce chcú laboratóriá prizvať čo najviac lekárov, ktorí by pomohli ženské témy lepšie vysvetliť. „Chceme tento projekt robiť spoločne s lekármi, aby sme pomohli dobrej veci – znížiť výskyt rakoviny krčka maternice alebo iných vážnych ochorení na Slovensku a hlavne eliminovať počet úmrtí, ktorým by sa dalo včasným záchytom predísť. Navyše, prevencia je najúčinnejší, najrýchlejší a najlacnejší spôsob boja s väčšinou ochorení. Ak majú lekári záujem v tomto projekte s nami spolupracovať, budeme radi, ak nám dajú vedieť, napríklad prostredníctvom e-mailovej adresy Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.,“ dodáva Ing. Jozef Gavlas, MSc.  

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 03:55