Ľubomír JahnátekTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Jahnátek bol o niekoľko konských dĺžok lepší ako ostatní, vyhlásil Fico

24.07.2017, 10:57
Autor:
hašhaš
Exminister Ľubomír Jahnátek sa stane novým šéfom regulačného úradu.

Novým šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví bude od 25. júla exminister Ľubomír Jahnátek. Na dnešnom rokovaní ho vo funkcii schválila vláda. 

Jahnátek vo funkcii nahradí Jozefa Holjenčíka, ktorý sa jej vzdal ešte vo februári po kauze okolo predražených cien energií. 

"Prebehla verejná súťaž a každý, kto chcel sa mohol prihlásiť," povedal po rokovaní vlády premiér Robert Fico. "Môžeme povedať bez akéhokoľvek zaváhania, že bol o niekoľko konských dĺžok lepší ako ostatní kandidáti," vyhlásil. 

"Ja potrebujem, aby sme na Slovensku mali silný regulačný rámec," vysvetlil premiér a od úradu očakáva, že bude tento silný rámec aj využívať. 

Pozrite sa, čo hovoria ministri na zvolenie Ľubomíra Jahnátka za šéfa regulačného úradu

Obvinenia z rodinkárstva
Jahnátka už na poste ministra hospodárstva, ktoré viedol v rokoch 2012 až 2016, čelil obvineniam z rodinkárstva. 

Na dôležité pozície na ministerstve a v iných štátnych organizáciách sa mali dostať viacerí ľudia s prepojením na Jahnátka. Či už priamym rodinným, alebo kamarátskym.

Jahnátek obvinenia popieral a tvrdil, že prešli výberovým konaním a o žiadny protekcionizmus nešlo.

Kritika opozície
Už v minulosti bola nominácia Jahnátka kritizovaná zo strany opozície. „Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví by mal byť zo zákona nezávislý. Nezávislosť tohto úradu pod vedením poslušného straníka bude tým pádom minulosťou, pretože zasahovanie politikov do cien energií môže priniesť zvýhodňovanie spriaznených podnikateľov, napríklad cez ceny elektriny z fotovoltaických elektrární, ktoré úrad určuje," tvrdí poslanec OĽaNO Eduard Heger.

Podobne reagovala ja Veronika Remišová z hnutia Igora Matoviča, ktorá spochybňuje nezávislosť pod vedením Jahnátka.  „Ťažko niekto uverí, že úrad bude pôsobiť nezávisle pod vedením dlhoročného vrcholového politika Smeru, ktorého do funkcie navrhne bývalý minister za tú istú stranu," povedala. 

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:13