Ladislav KucTASR/František Iván
StoryEditor

Štrasburg rozhodoval o prvom slovenskom teroristovi. Odpálil bombu v Košiciach a vysúdil tisíce

25.07.2017, 16:41
Európsky súd pre ľudské práva dal dnes za pravdu Ladislavovi Kucovi. Ten bude pravdepodobne navždy označovaný za prvého slovenského teroristu aj keď jeho prípad naše súdy stále neuzavreli.

Ladislav Kuc bol políciou chytený po tom, ako v decembri 2011 odpálil bombu pred košickou reštauráciou s rýchlym občerstvením. Ešte predtým sa vyhrážal veterinárovi. Podľa jeho tvrdení chcel presadzovať práva zvierat. Osobitným motívom mala byť podľa prokurátora smrť jeho psíka.

„Urobil som to preto, aby ma médiá konečne začali brať vážne, aby si ma verejnosť všimla. Ak by som aj deti pozabíjal, tam pred McDonaldom, je mi to jedno. Keď sa rúbe les, lietajú triesky. Som vo vojne, som vojak... Ja neľutujem nič. Iba to, že ma chytili. Urobil by som to znova, ale lepšie,“ povedal pri výsluchu Kuc.

Najprv 25, potom 23 a pol roka
V júni 2013 ho Okresný súd Košice I najprv odsúdil na trest odňatia slobody na štvrťstoročie. Kuc sa v tom momente stal prvým slovenským teroristom. Pomohlo mu však odvolanie, keďže v októbri 2013 Krajský súd v Košiciach rozsudok zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa.

Košický okresný súd ho napriek tomu odsúdil na rovnaký trest a uložil mu ochranný dohľad. Kuc následne opäť podal odvolanie, no pomohlo až dovolanie na Najvyšší súd, ktorý rozsudky nižších súdov zrušil. Podľa neho Kucov čin nesprávne posúdený ako obzvlášť závažný zločin terorizmu.

Vec tak bola vrátená prvostupňovému súdu, ktorý Kuca minulý rok v septembri uznal vinným z viacerých obzvlášť závažných zločinov a prečinov. Nie však z terorizmu. Páchateľ dostal trest odňatia slobody v trvaní 23 rokov a 6 mesiacov a taktiež mu bol uložený ochranný dohľad na tri roky. Jeho advokátka na pojednávaní tvrdila, že jej klient trpí poruchou osobnosti, na čo už poukázali viacerí odborníci. Kuc sa za svoje konanie ospravedlnil a aj proti tomuto rozhodnutiu sa odvolal. Trestné konanie stále nie je právoplatne skončené. Počas celého obdobia je Kuc vo väzbe, ktorá bola opakovane predĺžená.

Nedôvodná väzba
Na Európskom súde pre ľudské práva žaloval Slovenskú republiku pre porušenie jeho práv, ktoré sa malo týkať dĺžky a dôvodnosti jeho väzby. Kuc tvrdil, že súdy pri rozhodovaní o jeho pokračujúcej väzbe nevzali do úvahy osobitosť jeho situácie danú jeho duševným stavom a nezaoberali sa jeho argumentmi. Sudcovia v Štrasburgu dnes konštatovali, že sa naše orgány za daných okolností až do prvého odsúdenia páchateľa mohli obávať, že sa Kuc dopustí ďalšej trestnej činnosti a ujde. Preto ich konanie bolo v poriadku.

Vyhral tisíce
Problémom je však obdobie po zrušení rozsudku košickým Krajským súdom v roku 2013. Od tohto momentu sa Kuc odvolával na potrebu psychiatrickej liečby jeho schizotypovej poruchy, jeho obhajkyňa tvrdila, že väzba je neprimeraná a nie je nevyhnutná. To naše súdy nebrali do úvahy napriek tomu, že už mali k dispozícii aj nový znalecký posudok týkajúci sa Kucovho duševného stavu.

Štrasburg dnes preto konštatoval, že dôvody väzby, ktoré naše orgány uvádzali v rozhodnutiach nesprávne nebrali do úvahy jeho psychický stav. Kuc požadoval od Slovenska 30 000 eur ako nemajetkovú a 18 600 eur ako majetkovú ujmu. Sudcovia mu dnes priznali 6 500 eur z titulu nemajetkovej ujmy a 9 000 eur z titulu jeho nákladov a výdavkov na konanie.

01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:19