TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Suverénne najbohatší je Smer. Pozrite sa, aké majetky majú naše politické strany

27.07.2017, 17:49
Firma LP Promotion posunula takmer pol miliónovú pohľadávku voči bývalej strane Radoslava Procházku inej firme. 

Najzadlženejšou stranou spomedzi tých, ktoré sa po voľbách dostali do parlamentu, je Sieť. Vyplýva to z aktuálnych výročných správ politických strán za rok 2016 zverejnených na portáli ministerstva vnútra.

​Pôvodná súčasť koalície len banke stále dlží viac ako dva milióny eur. Medziročne sa jej aj vďaka štátnym príspevkom za voľby podarilo splatiť z úveru 800-tisíc eur. Za voľby dostane Sieť počas štyroch rokov viac ako 3,5 milióna eur.

Veritelia mlčia
Pozornosť však vzbudzuje pohľadávka spoločnosti LP Promotion vo výške 462-tisíc eur. Od firmy si Sieť objednávala napríklad inzerciu alebo bilbordy počas predvolebnej kampane. Výročná správa ukázala, že LP Promotion túto pohľadávku posunula neznámej firme Equs real estate. Konateľ LP Promotion Peter Lamač nechcel komentovať dôvody.

„Vzhľadom na to, že ide o obchodný prípad dvoch súkromných spoločností, nevidím dôvod sa k tejto téme vyjadrovať,“ povedal pre HN Lamač. So zástupcami spoločnosti Equs sa nám do uzávierky nepodarilo spojiť. Spoločnosť sa venuje poradenskej činnosti v podnikaní a podľa účtovnej závierky z minulého roka je jej celkový majetok necelých 20-tisíc eur. 

Dlžobu detailnejšie nekomentoval ani Marek Čepko dočasne poverený vedením Siete. Odvoláva sa na to, že strana nie je v tomto prípade postupcom pohľadávky. „Sieť vzniknutým problémom čelí a snažíme sa dohodnúť na podmienkach, ktoré budú prijateľné pre obe strany,“ povedal pre HN.

Milióny od štátu
Strana sa potýka s problémami už od vstupu do parlamentu po minuloročných marcových parlamentných voľbách. Pre vstup do koalície so Smerom ju najskôr opustili traja poslanci na čele s Miroslavom Beblavým.

Ďalší piati poslanci okolo Andreja Hrnčiara neskôr prešli do poslaneckého klubu koaličného partnera, strany Most-Híd. Sieť napokon opustil aj jej zakladateľ Radoslav Procházka, ktorý sa vzdal aj poslaneckého mandátu a vláda ho nominovala na sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu. V pondelok svoju nomináciu stiahol.

V máji tohto roka opustila Sieť aj jej posledná poslankyňa Alena Bašistová. Strana medziročne zároveň stratila viac ako 400 členov, vyplýva z výročnej správy.

Presne na opačnej strane barikády ako Sieť sa nachádza najsilnejšia vládna strana Smer. Aj na konci minulého roka bola suverénne najbohatšou stranou.

Z výročnej správy vyplýva, že v banke nemá žiadne úvery a pri majetku takmer 14 miliónov eur presahujú jej celkové záväzky len 100-tisíc eur. Smeru ako dlhodobo najúspešnejšej politickej strane sa vďaka voľbám darí získavať zo štátnej pokladnice milióny eur. Na fungovanie strán, ktoré podporia aspoň tri percentá voličov totiž prispieva len štát. Výška sa odvíja od počtu získaných hlasov a poslaneckých mandátov.

Politológ Radoslav Štefančík takýto systém kritizuje. Podľa neho vedie k tomu, že strany nie sú nútené vytvárať regionálne štruktúry. „Pozitívne vnímam nemecký systém, kde sa výška štátnych príspevku odvíja od získaných súkromných zdrojov,“ hovorí. 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:04