Napriek tomu, že bolo súčasťou viacerých vlád, tieto voľby postavili KDH do netradičnej pozície. Od svojho vzniku v roku 1990 sa totiž prvýkrát nedostalo do parlamentu. Hnutiu na prekročenie päťpercentného kvóra pritom chýbalo len 0,06 percentuálneho bodu. „Bývalý predseda Ján Figeľ nedokázal ponúknuť dlhý čas tým ľuďom, ktorí by mali záujem voliť KDH, nič. Na tieto veci bolo upozorňované zo strany médií, politológov, ale KDH bolo voči týmto názorom hluché,“ myslí si politológ Koziak. Figeľ nakoniec na pozíciu straníckeho lídra rezignoval, novým šéfom sa stal Alojz Hlina. Ako nový predseda následne pretlačil zmenu stanov, aby oslabil silu regiónov, a prišiel s novou programovou víziou. V decembri sa KDH podarilo vo viacerých prieskumoch prekročiť päť percent. „Nemyslím si, že s Hlinom sa KDH dostane naspäť na desať percent, ale tých päť percent zrejme dokáže získať. Stále je silné v regiónoch,“ dodáva Koziak.TASR/Š. Puškáš
StoryEditor

Mečiarovi som neveril už v roku 1992, hovorí Figeľ. So spravodlivosťou sú tu problémy stále

13.08.2017, 14:06
Autor:
TASRTASR

Prvému slovenskému eurokomisárovi a bývalému ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi bolo nedávno diagnostikované zriedkavé rakovinové ochorenie kostnej drene. Potvrdil to dnes pre agentúru TASR.

V poslednom mediálnom rozhovore pred začatím liečby sa pre TABLET.TV vyjadril k histórii 25 rokov slovenskej samostatnosti.  Podľa neho podstatným kritériom pre vývoj a budúcnosť národa a štátu je presadzovanie spravodlivosti.

Všetci 17 prítomní poslanci KDH 17. júla 1992 v Slovenskej národnej rade hlasovali proti prijatiu Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Podľa Figeľa to nebolo preto, že by mali problém so slovenskou zvrchovanosťou, ale preto, že nedôverovali Vladimírovi Mečiarovi, pod ktorého gesciou dokument vznikol.

Aj dnes expredseda KDH považuje za vážny problém spravodlivosť. Podľa Figeľa "Robert Fico (Smer-SD) so silnou podporou voličov už desať rokov vládne a takmer dvadsať rokov obhajoval nezrušiteľnosť amnestií, čím napomáhal udržiavať prekážky pre výkon spravodlivosti a pre premlčanie niektorých zločinov". 

"Národ, ktorý nekladie spravodlivosť na primárne miesto, bude doplácať na jej nedostatok", dodal Figeľ. Zároveň však ubezpečil a vyzval: "Dá sa to a má sa to zmeniť, pretože perspektíva Slovenska veľmi závisí od toho, či sa tu bude dariť spravodlivosti."

Rozdelenie Česko-Slovenska a existenciu samostatnej Slovenskej republiky považuje Figeľ za pozitívny príbeh a súčet. Slováci si podľa neho museli "nanovo a na vlastnom zadefinovať, na čom záleží - že chceme Slovensko, ale demokratické, európske, pluralitné a spravodlivé. Je to dôležité pre každého z nás, okrem oligarchov a niektorých držiteľov moci či ziskov". 

Ako dodal, pred 25 rokmi a počas nich bola pre neho a pre KDH rozhodujúcim kritériom a cieľom politiky spravodlivosť. Takéto úsilie znamená podľa Figeľa zmýšľať viac generačne, dlhodobo a zároveň konať zodpovedne v každom čase a pozícii. 

01 - Modified: 2017-08-10 08:29:53 - Feat.: - Title: Figeľ trpí špeciálnym typom rakoviny. Lieči sa v Amerike 02 - Modified: 2016-03-15 22:36:01 - Feat.: - Title: Figeľova hlava je dole, KDH povedie Zajac 03 - Modified: 2016-03-15 13:32:19 - Feat.: - Title: "Nedokázali sme osloviť ľudí, na ktorých nám záleží." Figeľ skončil na čele KDH 04 - Modified: 2016-03-14 15:36:55 - Feat.: - Title: Figeľ urobil kľúčové rozhodnutie. Končí na poste šéfa KDH 05 - Modified: 2016-03-06 21:45:02 - Feat.: - Title: Pád KDH na absolútne dno zavinili nudný Figeľ a vyprázdnená kampaň
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:38