StoryEditor

Plavčan minimálne päťkrát klamal. Jeho obhajoba kauzy bola absurdná, tvrdí SaS

14.08.2017, 14:26
Autor:
TASRTASRlmlm

Strana SaS upozornila na svojej tlačovej besede na minimálne päť klamstiev, ktoré zazneli na brífingu ministra školstva Petra Plavčana.

Ten sa obhajoval kvôli kauze s eurofondami.

​"S teflónovým výrazom tváre dokáže pred Slovenskom obhajovať kauzu s eurofondami. Už mu budem hovoriť iba Plavčan, lebo nezaslúži si byť ministrom. Na jeho brífingu zaznelo minimálne päť klamstiev," povedal poslanec SaS Branislav Gröhling.

Poslanec dodal, že od Plavčana očakával minimálne tri kľúčové veci.

"Očakával som, že Plavčan zruší zmluvy s firmami, ktoré uspeli pri výbere. Zároveň, že odvolá riaditeľa generálneho riaditeľa výskumnej agentúry Rastislava Belianskeho a za tretie, že sám odstúpi z funkcie," dodal Gröhling.

Aj kvôli nečinnosti ministra SaS potvrdila, že v piatok odovzdá poppisy potrebné pre zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra Plavčana.

Zopakoval, že za eurofondovú kauzu je zodpovedný Plavčan a SNS, ktorá ovláda rezort školstva. Gröhling spochybnil Plavčanove tvrdenia, že zastavil obe problematické výzvy. Odvolával sa na archív výziev, kde sú podľa Gröhlinga obe výzvy a nie je tam zaznamenané prerušenie ani zastavenie.

"Pán Plavčan ešte žiadne výzvy nezastavil," vyhlásil Gröhling.

Za "absolútne zavádzanie" považuje liberál aj Plavčanovo tvrdenie, že neodišlo ani euro. "V prvej výzve bolo vypodpisovaných viac ako 50 zmlúv. Keď boli zmluvy zverejnené v registri zmlúv, vzniká automaticky nárok na čerpanie," uviedol.

Gröhling nerozumie ani argumentu, že varovný list z Európskej komisie je len preventívny nástroj. "Tak prečo bola zrušená druhá výzva?" pýta sa.

Poukázal aj na prešetrovanie prípadu. "Ja už mám avízo, že jednotlivé projekty nebudú preplatené, dokonca tam budú stopercentné korekcie," doplnil Gröhling.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:14