Igor MatovičTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Polícia navrhne obžalovať Matoviča v kauze Belize. Nech si Fico poslúži a strčí ma do basy, odkazuje

14.08.2017, 17:06
Autor:
TASRTASR

Polícia ukončila vyšetrovanie poslanca Národnej rady  a predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča obvineného z ohovárania premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v kauze údajného účtu v daňovom raji Belize.

Vyšetrovateľ navrhne obžalobu Matoviča. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

​„V súčasnosti vyšetrovateľ skonštatoval vyšetrovanie za skončené a jeho výsledky za postačujúce na podanie návrhu na obžalobu,“ uviedol Wäldl.

Návr na podanie obžaloby

Podľa toho vyšetrovateľ umožnil procesným stranám preštudovať spis a podať návrhy na doplnenie vyšetrovania.

Následne bude vyšetrovanie ukončené podľa § 209 Trestného poriadku predložením spisu prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby,“ ozrejmil. Termín, kedy sa tak stane, nie je možné v súčasnosti určiť, doplnil.

Z ohovárania premiéra Fica obvinila polícia Matoviča koncom minulého roka. Obvinenie malo súvisieť s výrokmi opozičného poslanca o schránkovej firme a účte v Belize.

S informáciou o Ficovi vyrukoval Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Vychádzal pritom z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke.

Fico to označil za hlúposti

Podľa anonymu si mal Fico s manželkou ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť podľa lídra OĽaNO-NOVA 674 miliónov dolárov.

​Premiér Fico označil Matovičove vyhlásenia za hlúposti.

Polícia Matovičove informácie preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize.

Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

„Nech si poslúži a strčí ma do basy"

„Vôbec sa nečudujem výkonu vyšetrovateľa Laha, ktorého Kaliňák pravidelne používa na špinavú prácu voči opozičným politikom a ututlanie korupčných káuz vládnych politikov," reagoval Matovič vo svojom vyhlásení. Dodal, že dozorujúci prokurátor prvú snahu vyšetrovateľa Laha obviniť ho zmietol argumentačne zo stola. „Následne zasiahol Ficov človek z gererálnej prokuratúry a môjmu dozorujúcemu prokurátorovi zakázal mať vlastný názor a prikázal opätovné účelové obvinenie, čím chce z neho urobiť len svojho poskoka bez práva na vlastný názor," dodal Matovič. 

Podľa neho je zároveň veľmi zaujímavé, že do dnešného dňa NAKA ani generálna prokuratúra neurobili ani jeden jediný krok na preverenie, či Robert Fico vlastní na Belize schránkovú firmu so 700 miliónmi eur na účte.

Kaliňákovej NAKA stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že na Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na svoje meno. To je samozrejme bluf, lebo žiadny vlastník schránkovej firmy nemá schránkovú firmu a jej účet vedený na svoje meno, ale na meno bieleho koňa. Bolo mojou povinnosťou zverejniť závažné podozrenie, aj keď z anonymného zdroja, že premiér má ukradnuté stovky miliónov na tajných účtoch. To, že Robert Fico dovolí takto masívne zneužívať políciu a prokuratúru vo svoj prospech však, bohužiaľ, svedčí skôr proti nemu samému. Ak si Robert Fico myslí, že pravdu o jeho účtoch takto umlčí, nech si poslúži a strčí ma do basy. Nebojím sa ho," ukončil Matovič.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:25