StoryEditor

Lídri vládnych strán sa dohodli. Koaličná zmluva sa zmení

15.08.2017, 12:05
Autor:
chocho
Podľa lídrov Smeru, Mosta a SNS médiá uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií.

Lídri vládnych strán sa dohodli, predchádzali tomu včerajšie a dnešné konzultácie. Informuje o tom hovorkyňa premiéra Roberta Fica Beatrice Szabóová. 

Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár sa dohodli "na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. Vzhľadom na blížiace sa voľby do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach," píše v stanovisku Szabóová.

Rovnako sa, ako je zvykom, zajtra - v stredu 16. augusta - uskutoční zasadnutie vlády. Pôvodne na dnes o 19:00 plánovaná Koaličná rada sa neuskutoční.

V stanovisku sa zároveň píše o znepokojení lídrov z práce médií. Tie podľa nich "uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády."

Pritom sa zdalo, že rozuzlenie vládnej krízy neprinesie ani dnešok. Pôvodne na dnes plánované stretnutie koaličných lídrov sa totiž podľa informácií portálu webnoviny.sk rozhodol šéf SNS Andrej Danko nedostaviť. Šéf parlamentu to mal oznámiť cez SMS správu svojim koaličným partnerom.  

Koaliční lídri sa dohodli 15:22 Fico odpovedal vyhýbavo Premiér Robert Fico sa dnes po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom k aktuálne téme ohľadne koaličnej krízy príliš vyjadrovať nechcel. "Mrzí ma, že sa objavujú údajné vyjadrenia, informácie o údajných stretnutiach a podobne," skonštatoval premiér. 14:47 "Teraz bude zaujímavé, ako tento dnešný zvrat vysvetlia" "Teraz bude zaujímavé, aj pre médiá, ako tento dnešný zvrat vysvetlia všetci traja predstavitelia koaličných strán, keďže zatiaľ sme videli len nejaké vyhlásenie oficiálne a to bude zaujímavé aj pre voličov, ako im ten ich líder vysvetlí, že prečo sme to urobili," hovorí výkonný riaditeľ prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích. 13:26 Odkaz predsedom koaličných strán: Kto tu šíri falošné správy? Deväť dní po tom ako médiá a predsedovia zvyšných koaličných strán dostali pozdrav od Andreja Danka zo Slovenskej národnej strany, ktorým len tak z ničoho nič vypovedal koaličnú zmluvu z marca minulého roka, za to môžu novinári. Ó, aké prekvapujúce. Viac si prečítajte v komentári Denisa Bohumila Schvarcza.  12:59 Niektoré požiadavky SNS sú detinské Poslankyňa Smeru Jana Laššáková to povedala v rozhovore pre Sme tesne predtým, ako vláda ohlásila, že sa lídri koaličných strán dohodli.  12:36 Na Úrade vlády prebieha rokovanie Smeru Na Úrade vlády prebieha rokovanie Smeru. Podľa informácií Denníka N prišli minister kultúry Marek Maďarič, minister práce Ján Richter, minister hospodárstva Peter Žiga a žilinský župan Juraj Blanár. 12:32 Vašečka: Ja to vidím inak Richard Vašečka, poslanec OĽaNO: "Ja to vidím inak: Možnosť 1:
Nikto sa nedohodol, Fico oznámil z Úradu vlády cez svoju hovorkyňu Dankovi, že hra skončila.
alebo Možnosť 2:
Dohodli sa, ale nie lídri vládnych strán, ale oligarchovia. A tí dali vedieť pánom v kravatách ako to pôjde ďalej."
12:25 Baránek: Žiadny dodatok nezabezpečí, že sa to nezopakuje "Skončilo sa to tak iracionálne, ako sa to iracionálne začalo," komentuje pre HNonline.sk deklarovaný koniec vládnej krízy politický analytik Ján Baránek. Situácia už však nebude podľa neho taká, ako bola pred ňou. "SNS sa ukázala ako nevypočítateľný partner. Žiadny dodatok nezabezpečí, že sa to nezopakuje," tvrdí Baranék. Opticky podľa Baránka vyšli z krízy lepšie Smer a Most, "ako tí racionálnejší a vypočítateľnejší." "Čierny Peter ostal SNS, to sa prejaví na fungovaní tejto koalície," uzavrel.   12:18 Zatiaľ nové priority nepribudli Koaliční partneri sa dohodli na vytvorení časového harmonogramu prípravy dodatku ku koaličnej zmluve. Podľa informácií HN je v koalícií aj toto vnímané ako posun, keďže SNS pôvodne trvala na spísaní celkom novej dohody. Zdroj z prostredia koalície zároveň potvrdil, že zatiaľ do programového vyhlásenia vlády nepribudli nové priority, o ktorých hovorila SNS. Šéfovia koaličných strán sa na základe časového harmonogramu k tomu dostanú zrejme až na budúci týždeň. 12:11 Remišová: Ak si Fico nevie spraviť poriadok, nech to nechá tak „Ak si pán Fico nevie vo vláde spraviť poriadok, nech to nechá tak. Slovensko si zaslúži viac. Zaslúži si lepšie spravované spoločné peniaze a nezaslúži si rozhádaných politikov, ktorí riešia najmä seba a nie problémy ľudí,“ povedala poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. 11:54 Koalícia kritizuje médiá V stanovisku sa zároveň píše o znepokojení lídrov z práce médií. Tie podľa nich "uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády." 11:53 Koaličná rada definitívne nebude Zajtra v stredu 16. augusta sa uskutoční zasadnutie vlády. Pôvodne na dnes o 19.00 hod. plánovaná Koaličná rada sa neuskutoční. 11:52 11:49 Zmeny v Koaličnej zmluve „Koaliční lídri sa dohodli "na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. Vzhľadom na blížiace sa voľby do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach," píše v stanovisku Szabóová.

01 - Modified: 2023-05-07 15:44:57 - Feat.: - Title: Kam nemôže čert, pošle Čaputovú (komentár Kataríny Šelestiakovej) 02 - Modified: 2023-05-07 10:16:57 - Feat.: - Title: Úradnícka vláda: Prezidentka potrebuje podporu strán v parlamente (otázky a odpovede) 03 - Modified: 2023-05-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Koniec Milanovej aj Gyimesiho. Z Remišovej urobí úradnícka vláda jedinú poslankyňu Za ľudí 04 - Modified: 2023-05-05 13:32:40 - Feat.: - Title: Vládna kríza: Káčer končí na ministerskom poste, má opustiť aj Hegerových Demokratov 05 - Modified: 2023-05-08 15:15:46 - Feat.: - Title: Nový kabinet nepotrebuje dôveru parlamentu. Vládnuť môže aj tak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:55