StoryEditor

Je prekvapujúce, že predstavitelia Smeru Plavčana vôbec nešetria, hovorí odborník

15.08.2017, 15:38
Autor:
chocho
Profil voliča Smeru a profil voliča SNS je veľmi podobný, tvrdí Václav Hřích.

"Veľkým prekvapením je vznik aj priebeh celej tejto krízy aj pre samotných voličov a ľudí na Slovensku," tvrdí o koaličnej kríze v rozhovore pre HNtelevíziu výkonný riaditeľ prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích.

"Môžeme si klásť otázku, či to vôbec stíhajú vnímať, tie zvraty, ktoré sú niekedy z hodiny na hodinu," doplnil. Teraz podľa Hřícha bude zaujímavé, "ako tento dnešný zvrat vysvetlia všetci traja predstavitelia koaličných strán, keďže zatiaľ sme videli len nejaké vyhlásenie oficiálne."

"Je predpoklad, že je tam vôľa, aby sa to upokojilo," tvrdí s tým, že profil voliča Smeru a profil voliča SNS je veľmi podobný. "Ide viac menej skoro o totožného voliča, čiže je v záujme obidvoch týchto strán, aby dávali tomuto voličovi pocit istoty," vysvetľuje.

A čo kauza eurofondy a včerajšia tlačovka ministra školstva Petra Plavčana, na ktorej sa ju snažil vysvetliť? "Tá téma je pre každého veľmi ťažko uchopiteľná, ja si myslím, že ešte ťažšie vysvetliteľná. Raz máme rektorov na jednej strane, raz máme rektorov na druhej strane. Ja sám, to priznám, to už neviem rozoznať a myslím si, že normálny volič ešte o to ťažšie. V takýchto chvíľach si vždycky dávame otázku: Rozumie volič tomu, čo sa deje? Vie si predstaviť, o aké sumy ide?"

Podľa Hřícha je prekvapujúce, že predstavitelia Smeru Plavčana vôbec nešetria, keďže ide o koaličných partnerov. Naráža tým na tvrdé vyjadrenia podpredsedu vlády pre informatizáciu a investície Petra Pellegriniho, šéfa poslaneckého klubu Smeru Martina Glváča a poslankyne Smeru Jany Laššákovej.

Čo sa týka predčasných volieb, Hřích považuje situáciu na základe prieskumov za patovú. Jediný rozdiel oproti voľbám je KDH v parlamente. "To spôsobuje, že súčasná vládna koalícia by potrebovala nejakú náhradu za Sieť. Ale ten potenciál zloženia vlády, keby sme ho skladali na tých klasických stranách - súčasná koalícia a súčasná opozícia - je na obidvoch stranách veľmi problematický," uzatvára.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:32