TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Poslanci Smeru: Keď to koalícia neustojí, tak si nezaslúžime byť vo vláde (anketa)

21.08.2017, 15:35
Autor:
chochoslmslm
Poslancov Smeru sme sa pýtali, ako hodnotia aktuálny vývoj koaličnej krízy.

Zdá sa, že koaličná kríza ani po dvoch týždňoch nie je zažehnaná. Po štyroch dňoch, počas ktorých si chcel situáciu premyslieť, sa šéf SNS Andrej Danko vrátil z dovolenky a hneď koaličným partnerom oznámil, že jeho ministri sa rokovania vlády nezúčastnia.

Bélovi Bugárovi a Robertovi Ficovi to dal vedieť prostredníctvom SMS správy. Zároveň v nej navrhol aj termín konania Koaličnej rady - piatok 25. augusta. Zrejme sa tak aj stane, keďže s tým súhlasí aj najsilnejšia koaličná strana Smer.

​Čo si o aktuálnom vývoji koaličnej krízy myslia poslanci Smeru? Kým poslankyňa Jana Laššáková to komentovať nechce, Dušan Jarjabek pre HN tvrdí, "že SNS sa ešte nedohovorila, potrebujú sa zrejme dohodnúť vo vnútri." Ďalej vysvetľuje, že tým je možno spôsobený "aj ten vyčkávací čas, preto možno aj ministri neprídu na vládu. Skrátka, SNS sa potrebuje dohodnúť čo ďalej."

Ak je koalícia zodpovedná, podľa Jarjabka tieto otrasy ustojí. "Každý z tejto koalície si uvedomuje, že sme odkázaní aj na partnerov. Keď to koalícia neustojí, keď to neustojíme my všetci, tak si nezaslúžime byť vo vláde," myslí si poslanec Smeru.

Koaliční lídri by mali "konečne" zasadnúť sa rokovací stôl, vyhlásil poslanec Smeru Richard Raši. Problém vidí v spôsobe komunikácie, ktorý podľa neho "zbytočne komplikuje možné dohody v budúcnosti." "S blížiacim sa koncom leta by sa mohli odložiť mobilne telefóny. Ešte je stále čas to všetko vrátiť do normálnych koľají," apeluje.

Miroslav Číž nepredpokladá, že situácia vo vládnej koalícii smeruje k predčasným voľbám. "V tejto fáze má Andrej Danko pocit, že nemá primerané miesto v koalícii a niečo sa mu neplní. Treba počkať. Pevne verím, že zvíťazí zdravý rozum," domnieva sa poslanec Smeru.

"Nabudúce bude poslanecké grémium, tam posúdim atmosféru," dodáva Číž s tým, že momentálne "nemá význam vyhrocovať situáciu".

V čase vrcholiacej kauzy pochybného prideľovania eurofondov na vedu výskum rezortu školstva prišiel Andrej Danko s nečakaným krokom. V pondelok 7. augusta vypovedal koaličnú zmluvu. Medzičasom prišiel o post minister školstva Peter Plavčan, aj keď dosiaľ abdikáciu oficiálne prezidentovi Andrejovi Kiskovi nedoručil. Hoci sa vládni lídri stále nedohodli na novom spôsobe chodu koalície, zhodne tvrdia, že táto vláda nemá alternatívu a predčasné voľby jednohlasne odmietajú. 

Pozrite si aj tlačovku Andrej Danka zo 16. augusta, na ktorej oznámil, že minister školstva Peter Plavčan abdikuje na svoj post: 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 06:26