TASR/Martin Baumann
StoryEditor

"Mnohí naši členovia chcú vystúpiť z tejto vlády." Danko odkryl dianie v SNS

23.08.2017, 09:50
Autor:
lmlmchocho
Veľa o dianí vnútri koalície napovedá Dankova odpoveď na otázku, či má s Robertom Ficom osobný problém.

"Mnohí naši členovia chcú vystúpiť z tejto vlády," odkrýva šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko dianie u národniarov v čase koaličnej krízy. Vyhlásil to v rozhovore, ktorý poskytol pre Plus 7 dní.

Dodáva však, že je jeho povinnosťou poradiť sa so všetkými straníckymi štruktúrami "a konať tak, ako to cíti naša členská základňa." Danko zároveň vyjadril nádej, že stále existuje možnosť dohody.

​Veľa o dianí vnútri koalície napovedá aj odpoveď lídra národniarov na otázku, či má s premiérom Robertom Ficom osobný problém. "To určite nie. V politike nemôžete brať veci osobne," vyhlásil.

Pozrite si aj rozhovor s politológom Jozefom Lenčom o koaličnej kríze:

​A či je medzi Dankom a Ficom dôvera? "Denne sa presviedčam o tom, že vo vysokej politike dôvera a osobné priateľstvo nie sú pojmy, ktoré by v nej znamenali to isté ako v súkromnej sfére," vysvetľuje Danko. Po udalostiach posledných dní sa bude musieť podľa slov šéfa SNS uskutočniť "ešte veľa stretnutí, aby sa obnovila aspoň elementárna úroveň dôvery."

​Danko pripustil problémy s komunikáciou. Tvrdí, že na "rokovaní napríklad predseda vlády ani raz nepovedal, že mi odvolá ministra školstva." Predseda parlamentu dodáva, že "dvanásť hodín nato nastal úplný opak a ja som ostal len šokovaný, čo premiér urobil. Ani raz mi nenaznačil, že takto konať bude, a za týmto si stojím."

V rozhovore zdôrazňuje, že ako šéf vládnej strany sa nemôže "len tak pozerať na to, ako niekto s radosťou a možno až cielene hádže špinu na SNS."

Koaličná kríza pokračuje 15:03 Beblavý apeluje na voličov Smeru a SNS „Apelujem na voličov Smeru a SNS aby oni zvážili, ako zodpovedne narába vláda z ich hlasmi. Či sa venuje záujmom ľudí, alebo egomaniactvu," vyhlásil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

14:39 Bernaťák: Principiálne sme chceli, aby vláda nezasadala "Naši členovia vlády podporili zasadnutie per rollam a mandát premiéra na rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Principiálne sme chceli, aby vláda nezasadala, a oceňujeme, že jej predseda to takto zvolal," povedal šéf poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. 14:39 SNS oceňuje Ficov krok Koaličná SNS oceňuje krok premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý dnes napokon vládu nezvolal a ministri hlasovali per rollam, teda na diaľku. 13:05 Most vyzýva na korektnú koaličnú spoluprácu „Most-Híd vyzýva koaličných partnerov k rozvážnemu postupu pred piatkovou koaličnou radou. Odkazovanie požiadaviek jednotlivých strán cez médiá považujeme za nezrelý politický marketing. Vyzývame ku korektnej koaličnej spolupráci tak, ako sme sa dohodli na začiatku. Pred médiá podľa nás patria politické dohody a nie politické návrhy. Vytĺkanie politických bodov nie je úlohou dnešného dňa. Úlohou dnes - ak stále platí deklarovaná snaha koaličných partnerov o zachovanie stability a pokoja v krajine – je vrátiť sa ku pracovnému stolu a rokovať. Most-Híd takto postupoval a bude postupovať. Preto bude iniciovať, aby sa v budúcnosti o návrhoch, ktoré sa dostanú skôr pred médiá, ako na rokovací stôl, nerokovalo," píše sa v stanovisku Most-Híd. 12:34 Fico a Danko porušujú zákony, tvrdí šéf KDH
12:25 SNS chce zvýšiť dôveru vlády Podrobné zverejňovanie majetkových pomerov by podľa SNS malo pomôcť zvýšiť dôveru ľudí vo vládu. "Pre každého, kto je v politike, vo vláde, či na rôznych štátnych postoch, musí byť samozrejmé, že vie zdokladovať každé jedno euro alebo kúpu nehnuteľnosti, či drahého auta a šperku," uviedol Danko. Národniari chcú tiež komisiu, ktorá bude pracovať na návrhu "úplne nového, detailného zverejňovania pôvodu majetku verejných činiteľov". 12:25 SNS bude žiadať prísnejšie zverejňovanie majetku funkcionárov Slovenská národná strana (SNS) bude na rokovaní Koaličnej rady, ktoré má byť v piatok (25.8.), žiadať prísnejšie pravidlá pre zverejňovanie majetkových priznaní verejných funkcionárov. "Ak má naozaj vláda taký záujem o boj proti korupcii, musí ísť sama príkladom. Pre žiadneho ministra ani pre verejného činiteľa nemôže byť problémom podrobne zdokladovať celý svoj majetok," povedal šéf SNS Andrej Danko. 12:13 Fico na vyhlásenie neprišiel Viac ako hodinu a pol sa čakalo, kým sa premiér Robert Fico postaví pred médiá s vyhlásením, ktoré bolo ohlásené na 10:30. Nakoniec sa však Fico nedostavil a vyhlásenie dal slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Oznámil, že premiér dostal od ministrov mandát na rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktoré sa uskutoční dnes v rakúskom Salzburgu.  11:36 Fico rokuje so svojimi ministrami Fico od rána rokuje so svojimi ministrami a vedením strany o tom, ako budú postupovať. Informáciu priniesol portál topky.sk. 11:30 Fico už hodinu mešká Hoci premiér Robert Fico ohlásil vyhlásenie pre médiá na 10:30, ani 11:30 sa pred kamery stále nepostavil. 11:28 Pozrite si názor politického analytika Jána Baránka na vývoj koaličnej krízy (rozhovor bol nahrávaný v utorok 22. augusta)
10:12 Fico dá vyhlásenie O 10:30 je ohlásené vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica pre médiá. Sledujte naživo na HNtelevízii:
09:37 Beblavý sa vyjadrí ku koaličnej kríze Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý na brífingu o 11.40 hod. prezentuje svoje stanovisko k dnešnému „rokovaniu -  nerokovaniu" vlády ako aj k stretnutiu predsedu vlády s francúzskym prezidentom Macronom.” 09:33 Danko: Viacerí členovia chcú vystúpiť z tejto vlády Šéf SNS Andrej Danko v rozhovore pre Plus 7 Dní vyhlásil, že viacerí členovia chcú vystúpiť z tejto vlády. "Je mojou povinnosťou poradiť sa so všetkými štruktúrami strany a konať tak, ako to cíti naša členská základňa. Verím však, že je tu stále ešte možnosť dohody." 09:28 KDH: Fico porušuje rokovací poriadok vlády Predseda vlády Robert Fico porušuje rokovací poriadok vlády, nakoľko ten pripúšťa v článku 10 rokovanie "per rollam" - na diaľku, ale za mimoriadnych okolností, tvrdí KDH. 09:23 Rokovanie "per rollam" Podľa viacerých médií na to národniari reagovali tým, že v tom prípade v koalícii končia. Následne sa objavila informácia, že vláda sa bude konať „per rollam“. To znamená, že ministri sa na rokovaní vlády nezídu osobne, ale budú rokovať na diaľku prostredníctvom obežníka. 09:22 Vláda aj bez ministrov SNS Po štyroch dňoch, počas ktorých si chcel situáciu premyslieť, sa Andrej Danko vrátil z dovolenky a hneď v pondelok 21. augusta koaličným partnerom oznámil, že jeho ministri sa rokovania vlády nezúčastnia. Lídri sa dohodli, že v piatok sa uskutoční Koaličná rada, no Smer a Most zároveň oznámili, že vláda v stredu zasadne aj bez ministrov SNS. 09:19 Plavčan skončí až koncom augusta V čase vrcholiacej kauzy pochybného prideľovania eurofondov na vedu výskum rezortu školstva prišiel Andrej Danko s nečakaným krokom. V pondelok 7. augusta vypovedal koaličnú zmluvu. Medzičasom prišiel o post minister školstva Peter Plavčan, aj keď na tejto pozícii skončí až koncom augusta.

01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:17