StoryEditor

Prečo pôjdu voliť slovenské osobnosti (veľká anketa)

04.03.2016, 11:20
Ťažké rozhodovanie či voľba menšieho zla. Osobnosti z biznisu, kultúry a verejného života nám prezradili svoj postoj pred parlamentnými voľbami.

Štefan Rosina, spolumajiteľ skupiny Matador
Voliť pôjdem, pretože som naučený riadiť svoj život sám a nenechať to na druhých. Voľby tiež patria do spôsobu riadenia vlastného života. Rozhodol som, keď som videl kandidátky jednotlivých strán. Pri niektorých som si uvedomil, že žijeme v demokracii, ktorá je niekedy bordel.

Ľudovít Černák, zakladateľ a spolumajiteľ skupiny Sitno Holding a exminister hospodárstva SR
Voliť určite pôjdem. Doteraz som nevynechal žiadne voľby, sú totiž prostriedok demokracie, kde môžem prejaviť svoj postoj. Platí pritom to, že aj keď nevyhrám, môj hlas sa nerozpočíta medzi víťazov. Rozhodujem sa viac citom ako programom a volím skôr podľa toho, či konkrétnym politikom dôverujem alebo nie.
 
Michal Meško, spoluzakladateľ a spolumajiteľ kníhkupectva Martinus
Voliť pôjdem. Hoci nie vždy to tak cítime – stále je to jeden z najdôležitejších nástrojov, ktorý ovplyvňuje to, kam sa naša krajina vyberie. Rozhodovať sa budem podľa volebného programu strany a zároveň podľa toho, kde je najviac ľudí, ktorým dôverujem a chcem ich krúžkovať.
 
Michal Truban, spolumajiteľ a zakladateľ WebSupport
Krutosť reality – vyberáme si medzi polozhnitými mandarínkami. Kde je teda najmenej toho zhnitého? Faktom je, že je lepšie byť 1 meter bližšie k cieľu ako ísť opačným Smerom. Vylučovacou metódou (vylúčil som všetky strany, ktoré nedosahujú hranicu zvoliteľnosti a nakreslil si graf so stupnicou od neba do pekla, kam nás jednotlivé strany dostanú) som dospel k názoru, že voliť treba voliť medzi týmito stranami. Viac sa dočítate na blogu Michala Trubana, jeho obsah by bol v súčasnosti v rozpore s volebným moratóriom.

Anton Siekel, majiteľ skupiny FPD
Voliť je právo, ktoré si musíme vážiť. Aj preto je dôležité ísť k volebným urnám a aspoň touto, stále ojedinelou formou, prevziať i na seba spoluzodpovednosť za budúcnosť krajiny, v ktorej chceme žiť. Rozhodnutie koho ísť voliť nie je pre mňa záležitosť posledných dní, pozorne totiž sledujem vývoj v jednotlivých politických stranách. Neberiem pritom do úvahy názory pseudoexpertov, spolieham sa výlučne na osobné skúsenosti s ľuďmi, ktorých poznám.

Zuzana Fialová, herečka
Rozhodovala som sa až do poslednej chvíle. Napokon mi zo štyroch strán zostali dve. Rozhodnem sa podľa svojich osobných prieskumov, som ten druh voliča, ktorý pôjde pokojne vyrovnať skóre, lebo podľa presvedčenia už nevolím, pretože nemám koho.

Milan Lasica, známy slovenský herec
Voliť pôjdem preto, lebo mám tu možnosť a rozhodovať sa budem na základe toho, čo je menšie zlo.
 
Milan Kňažko, herec a bývalý politik
Nemusím zdôvodňovať, prečo pôjdem voliť, mala by to byť povinnosť. Jedna z dominantných hodnôt je zmena a niektorí politici k nej poskytujú príležitosť. Ideálna zostava nikdy nebola a nikdy nebude. Nehovorme, že budeme voliť menšie zlo. Idem voliť to, čo má šancu byť lepšie. Nie je pravdou, že stabilitu vytvára jedna alebo dve strany. Poviem to takto: čím viac má stôl nôh, tým je stabilnejší.

Adela Banášová, moderátorka
Pôjdem voliť, pretože je to právo a táto demokratická spoločnosť to umožňuje. Budem sa rozhodovať aj na základe predvolebných diskusií, bude sa mi to tak číriť v hlave a priamo pri urne sa rozhodnem, stále mám niekoľko kandidátov.  

Lukáš Latinák, herec a zabávač
Pôjdem voliť pre istotu a preto, aby som potom mohol nadávať. Nemám rád totiž ľudí, ktorí nadávajú, ale voliť nejdú. Rozhodnem sa podľa intuície. Mám pocit, že v poslednom období tu bol veľký chaos a som sa v tom celom strácal. Ale prídem v sobotu k urne a niečo tam hodím.

Slavo Jurko, moderátor a zabávač
Patrím medzi nerozhodnutých voličov. Politiku sledujem, nemám o nej ilúzie a je jasné, že volič na Slovensku stále zvažuje menšie zlo. Nebudem experimentovať a vyberám si medzi dvoma súčasnými parlamentnými stranami.
 
Natália Hejková, úspešná basketbalová trénerka
Je to síce právo ale aj povinnosť, pretože potom si môže človek povedať, že aj ja som rozhodol, ako to v krajine vyzerá. Rozhodnutie bolo ťažké, ale rozhodla som sa. Hrali v tom úlohu aj programové otázky, ale aj istá intuícia, že to so Slovenskom myslia vážne.

Zuzana Wienk, šéfka Aliancie Fair-play
Pôjdem v sobotu voliť, a to aj napriek tomu, že sa mi bude voliť veľmi ťažko. A to najmä preto, lebo mám pocit, že ma žiadna strana nezastupuje a každá zo strán namiešala koktejl, ktorý je veľmi ťažko stráviteľný. Napokon si ale niekoho vyberiem, pretože podľa môjho názoru ešte stále ide o veľa a demokracia je u nás krehká. Keby som nešla voliť, môže vyhrať pre mňa tá najhoršia možná voľba – a to je najsilnejší dôvod, prečo voliť pôjdem. Budem sa rozhodovať síce ťažko a nebudem mať zo svojej voľby dobrý pocit. Budem sa rozhodovať na základe toho, ktorá kandidátka obsahuje najviac ľudí z praxe, ktorí sú už overení, ktorí už niečo pre Slovensko dokázali, a ktorí zvládnu aj ťažké reformy. Podľa môjho názoru je najkľúčovejšia téma vláda práva, a toho, či bude aj naďalej Slovensko ovládať hŕstka mocných v pozadí, alebo či dokážeme inštitúcie od tohto oslobodiť a nasmerovať ich tak, aby slúžili občanom a rozhodovali v mene práva. Na základe toho, či bude štát rozhodovať slobodne, bude štát fungovať efektívnejšie, bude viac prosperovať a vo verejnej sfére nebudú tak chýbať peniaze. Občania by mali dávať svojím hlasom politikom najavo aj to, čo presne očakávajú, a potom dôsledne počas volebného obdobia kontrolovať, či sa tieto očakávania napĺňajú. My sme v aliancii spustili tento týždeň „minikampaň“, v ktorej vyzývame ľudí, aby nakreslili na volebnú obálku oko a dali tak najavo, že chceme férový štát, kvalitné služby, vymanenie sa inštitúcií spod oligarchických záujmov, dôsledné presadzovanie vlády práva a aby súdy či prokuratúra dosahovali aj reálne výsledky.

Robert Slovák, zakladateľ reklamnej agentúry Respect APP
Určite voliť pôjdem, už len z úcty k tým, ktorí voliť chceli, ale nemohli. Myslím, že by bolo veľmi nezodpovedné, ak by som ako občan nevyužil túto jednu z mála možností, ako ovplyvniť chod verejných záležitostí. Rozhodoval som sa skôr podľa konkrétnych ľudí a ich práce, než podľa strán. Mám pocit, že tie strany, medzi ktorými sa rozhodujem, si vážia názor jednotlivcov. Preto sa budem snažiť krúžkovať ľudí, o ktorých práci som presvedčený, že má zmysel. Čo sa týka tém, ako podnikateľa ma zaujímajú ekonomické témy, ale aj tie ľudskoprávne. Musím však povedať, že som už rezignoval na to, ktorá strana má najlepšie programy v rámci kultúry či umenia. Od novej vlády očakávam normalizáciu pomerov – mám pocit, že správa vecí verejných sa už vymyká štandardom krajín, ktoré sú členmi Európskej únie. Od novej vlády preto očakávam, že to dá dokopy a do normálu, a krajinu nasmeruje tam, kam patrí. To je medzi vyspelé štáty Európy.

Zuzana Števulová, predsedníčka Ligy za ľudské práva
Áno, voliť pôjde. V zásade som sa rozhodovala podľa toho, ktorá strana má najpriaznivejšie vyjadrovanie k menšinám, keďže sa tejto téme venujem. Vyjadrenia politických strán voči utečencom boli v predvolebnej kampani v mnohých aspektoch totožné, najmä pokiaľ ide o akcentovanie bezpečnostnej hrozby. Napriek tomu som si dokázala vybrať – aj preto, že ide o menšinovú stranu. Budem krúžkovať ľudí, ktorých buď osobne poznám, alebo tých, ktorých poznám z médií, a ktorí sa mi zdajú hodnotovo príbuzní mojim hodnotám. Samozrejme, problémy, ktoré vyskočili z predvolebnej kampane – teda zdravotníctvo a školstvo, by mali byť jedni z najdôležitejších. Ďalej korupcia a súdnictvo. Pre mňa osobne to je však otázka migrácie a utečencov a nachádzanie spoločného európskeho riešenia.

Peter Goliaš, riaditeľ inštitútu INEKO
Pôjdem voliť a budem určite aj krúžkovať. Dôležité sú pre mňa predovšetkým programy politických strán a potom potenciál vytvoriť dostatočne silnú vládu. Táto voľba je pre mňa ťažšia, pretože mám na výber viac strán, medzi ktorými sa rozhodujem – predtým bola moja voľba pomerne jasná. Kľúčové sú pre mňa témy zlepšovania podnikateľského prostredia, prístup k transparentnosti a k tomu, aby boli verejné financie spravované slušne a odborne, a tiež dôraz na zodpovedné vládnutie. Pre mňa je dôležité, aby vláda dodržala náš medzinárodný záväzok – dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. A súčasne, aby si vytvorila priestor pre reformy v oblastiach ako sú zdravotníctvo, školstvo a justícia.

Róbert Ondrejcsák, riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy
Voliť určite pôjdem. Je pre mňa absolútne kľúčové, ako sa jednotlivé strany postavili k najdôležitejším výzvam, ktorým Slovensko, náš región, ako aj celá Európa čelí. Čiže budem sa pozerať na programy a postoje k zahraničnej a bezpečnostnej politike, najmä ako sa staviame k nášmu atlantizmu, k postaveniu v EÚ, k rusko-ukrajinskej vojne, ale je dôležité aj to, či sú zneužívané napríklad témy súvisiace s utečencami alebo sa k nim stavajú principiálne a hodnotovo a najmä racionálne. Zahraničnú a bezpečnostnú politiku však vnímam v širšom kontexte postojov k celkovému smerovaniu spoločnosti, od právneho štátu až po hospodárstvo. Chcem žiť v normálnom, európskom štáte, ktorý funguje, modernizuje sa (aj mentálne), je proeurópsky a proatlantický, kapitalistický a kde sa vedie racionálna spoločenská diskusia. Len v relatívne krátkom čase po nástupe novej vlády nás čakajú dve mimoriadne výzvy v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky: predsedníctvo v EÚ v druhej polovici roku 2016 a summit NATO vo Varšave začiatkom júla. Kým naše predsedníctvo v Rade Európskej únie si vyžaduje komplexnú nadrezortnú prípravu, na summit NATO by sme mali prísť s jednoznačnými stanoviskami k budúcnosti aliancie, k aliančnej prítomnosti v strednej Európe, ku vzťahom k Rusku, k partnerstvu s Ukrajinou a Gruzínskom.

Ján Orlovský, riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti
Áno, ako jeden z iniciátorov občianskej mobilizačnej kampane Hráme o veľa, budem voliť určite. Správa štátu je odborná vec i množstvo mravčej práce, preto volím kritérium skúsenosti a osobnej integrity kandidátov. Určite by bola voľba ľahšia, keby sme tu mali nemecký systém možnosti krúžkovania kandidátov naprieč politickými stranami. Jednoznačne sú pre mňa prioritami otázky nastavenia vlády zákona a rovnosti občanov pred zákonom, odpolitizovanie výkonu štátnej správy a vypracovanie novej vízie vzdelávania a efektívneho zdravotníctva.

Magdaléna Vášáryová, politička a predsedníčka spolku Živena
Rozhodne voliť pôjdem – vždy som bola a vždy aj budem. Myslím si, že Slovensko potrebuje zmenu – a na to treba dobrých právnikov. Prioritou by malo byť ozdravenie našej justície. Rozhodovanie nebolo ťažké – rozhodla som sa racionálne. Najťažšia voľba bola, keď sme volili medzi Mečiarom a Gašparovičom na prezidenta. Musím sa priznať, že voliť Gašparoviča sa mi veru nechcelo, ale čo sa dalo robiť. Budem aj krúžkovať – do parlamentu sa predsa musia dostať špičkoví právnici. Budúca vláda by mala ozdraviť justičný sektor, ale, samozrejme, spraviť prierezové reformy toho, čo je dôležité pre civilizačný pokrok na Slovensku. To znamená reformu kultúry, vzdelávania a poskytovania zdravotnej starostlivosti. A práve aj z týchto oblastí budem krúžkovať kompetentných ľudí.

Ján Solík, predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska
Áno, právo voliť pokladám za privilégium, s ktorým by sme nemali hazardovať jeho nevyužívaním. Rozhodovanie koho voliť nebolo jednoduché, ale zároveň si nespomínam na parlamentné voľby, pri ktorých by nám výber politici uľahčovali. Pri podnikaní je dôležitá kombinácia dobrého nápadu a tímu schopného ho zrealizovať. Pri výbere strany vo voľbách je to podobné – hľadal som dobrý program, ale najmä kompetentných a slušných ľudí, ktorí sú schopní ho presadiť. Program majú pomerne dobrý viaceré strany, no práve kompetentní a schopní ľudia sú roztrúsení na rôznych kandidátkach. Toto je podľa mňa rébus, ktorý pri výbere riešia mnohí voliči. Zostaviť dobrý tím, pri jeho tvorbe nezužovať množinu výberu len na ľudí so straníckym preukazom, ďalej rušiť množstvo zbytočných povinností, zjednodušovať podnikateľské prostredie a zároveň si stanoviť dve-tri prioritné oblasti, do ktorých investujeme najviac energie a zdrojov. Pre mňa sú to školstvo, súdnictvo a zdravotníctvo.

Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky
Pôjdem voliť a chcem, aby môj hlas bol efektívne využitý. Preto podporím stranu, ktorá má reálnu šancu, že sa dostane do parlamentu. Strana, ktorá je stotožnená s vývojom po roku ´89, s reformami po roku 1998, ktorá prispela k stavu, v ktorom sa Slovensko teraz nachádza – teda že je členom Európskej únie, aj NATO. Nebude to pre mňa ťažká voľba, ale bude odlišná od môjho predošlého výberu pri parlamentných voľbách. Samozrejme, budem využívať aj krúžkovanie. Považujem za dôležité podporiť nielen konkrétnu stranu, ale aj niektorých kandidátov, ktorí si to zaslúžia. Čo sa týka tém, tie priebežne vyskakujú, je ich viac. Ja však od novej vlády čakám väčšiu efektivitu. A tiež, kľúčové slovo od novej vlády bude pre mňa Európa. Bude potrebné riešiť jednak naše predsedníctvo v Rade Európskej únie, ale aj pri aktuálnych krízach – ako je napríklad tá migračná – je potrebný jednotný prístup. Ten, žiaľ, súčasná vláda veľmi nepraktizovala.

Miroslav Kusý, politológ
Áno, samozrejme, voliť pôjdem. Rozhodol som sa tak, pretože som angažovaný občan, zaujímam sa o politiku. Myslím si, že je potrebné takýmto spôsobom participovať na podobnom dianí. Ale výber samotnej voľby to bol ťažký. Prečo? Pretože tu neexistujú jednoznačne orientované politické strany, ktoré by sa od seba ľahko odlišovali svojím zameraním, cieľmi a prioritami. Rozhodol som sa na základe osobností – podľa toho, kde je skoncentrovaných viac osobností, ktorým dôverujem. Vláda by sa mala ako prvé venovať zdravotníctvu a školstvu. To sú priority pre každého. Nová vláda by mala jednoznačne najprv začať presadzovať protikorupčné opatrenia, ktoré by urobili poriadok práve v týchto rezortoch.

Laco Oravec, riaditeľ Nadácie Milana Šimečku
Zvažoval som dlho, či sa na voľbách zúčastním, ale ten pocit občianskej zodpovednosti napokon prevážil. Najmä ma presvedčili argumenty, že to predsa nie je svadba a človek si nehľadá nevestu. Niekomu to tam teda treba „hodiť“. Ťažkosť mojej voľby spočíva však aj v tom, že nevidím žiaden dobrý scenár po voľbách. Neverím, že vývoj po 5. marci bude zásadne iný, pozitívnejší. Pociťujem akoby bezmocnosť vlastného hlasu. No napriek tomu nebolo pre mňa až také náročné vybrať si z ponuky. Rozhodujem sa už veľa rokov veľmi podobne – a ako ľudskoprávny aktivista si dávam záležať najmä na týchto otázkach. Opakovane sa rozhodujem podľa toho, ktorá strana najviac berie ohľad na ľudské práva a rešpekt ku každej ľudskej bytosti. Spätne si síce uvedomujem, že ekonomika a financie sú veľmi dôležité, no pre mňa ako občana budú vždy najdôležitejšie hodnotové otázky. Práve tie súvisia so smerovaním tejto krajiny. Tém, ktoré trápia Slovensko je veľa, možnože až 100, nie je preto podľa mňa správne úzko priorizovať a nemám rád takéto rebríčky. Ktorúkoľvek z týchto tém si vláda vyberie „za svoju“, bude len a len dobré. No táto krajina potrebuje hľadať dlhodobú víziu. Nie riešiť drobné novely, ale začať sa baviť o tom, kam máme ako krajina smerovať ako celok. No my nemáme ani len základnú spoločenskú dohodu o tom, aké chceme Slovensko v roku 2040 alebo 2050.

Ján Baránek, majiteľ prieskumnej agentúry Polis
Voliť, samozrejme, pôjdem – aj keď už roky tvrdím, že máme zlý volebný systém. Nakoniec ale tú nechuť prekonám a pôjdem voliť. Ja som generácia, ktorá zažila a podieľala sa na všetkých zmenách v roku ´89. Sebakriticky však musím sebe aj svojim rovesníkom povedať, že stačilo. Chcem dať šancu ďalšej generácii, ktorá prichádza po nás. Netajím sa tým, že som konzervatívec – témy, na základe ktorých som sa rozhodoval, boli preto pre mňa jasné. Štát – silný, ochraňujúci, a nie diktujúci, tradičná rodina, bezpečnosť, podpora podnikania, podpora regiónov. To sú klasické kresťansko-konzervatívne hodnoty. Očakávania od vlády? Roky už apelujem na zmenu volebného systému – roky sme jediná krajina spolu s Moldavskom, ktorá má iba jeden volebný obvod. A čo sa týka systémových zmien, tak najmä v školstve – tam to vidím ešte akútnejšie, ako v zdravotníctve. Tam stačí iba menej kradnúť a peňazí bude dosť.

Silvia Porubänová, sociologička
Voliť pôjdem. V prípade politickej voľby sa rozhodujem pragmaticky a racionálne. Dám svoj hlas strane, ktorá mi je hodnotovo blízka a ktorá môže svoj potenciál v sociálnej a ľudsko-právnej oblasti „premeniť“ na realitu. Predpokladám, že priority vlády majú byť „čierne na bielom“ v jej programovom vyhlásení, ktoré zase logicky musí vychádzať z predstaveného programu. Čiže v tejto etape sa už žiadne neočakávané prekvapenia konať nebudú.

Jozef Šétaffy, prezident Slovenskej franchisingovej asociácie
Voliť určite, ako vždy, pôjdem. Kľúč, podľa ktorého som sa rozhodoval, je rovnaký ako pri každých voľbách. Vyberám si z tých strán, ktorých programy reprezentujú tie hodnoty, aké uznávam. Samozrejme, záleží mi aj na konkrétnych ľuďoch, ktorí sa uchádzajú tieto hodnoty presadzovať. Vzhľadom na to, že moji favoriti z pred-predchádzajúcich volieb ma sklamali, tentoraz som použil pri výbere vylučovaciu metódu. Keď som vylúčil socialistov, národných a iných populistov, psychicky, nábožensky, mentálne a charakterovo poznačených, tiež strany účelovo založené na zníženie potenciálu konkurentov, zostali mi asi tri strany, ktoré sa mi javia prijateľné. Mám však trochu problém, že jedna z nich, ktorá má zjavne (v rámci mojich hodnôt) najlepší program, je podľa preferencií asi „pod čiarou“ a nechcem, aby môj hlas prepadol. Takže nakoniec sa budem rozhodovať, či poslúchnem hlas srdca alebo rozumu... Zastávam názor, že vláda napriek svojmu názvu nie je na to, aby nám vládla, ale aby nám, občanom, vytvorila prostredie, v ktorom by sa nám dobre žilo a podnikalo. Takže prioritou by malo byť zlepšenie podnikateľského prostredia so všetkým, čo s tým súvisí. Očistenie súdnictva tak, aby súdy dodržiavali nielen zákony, ale najmä aby presadzovali elementárnu spravodlivosť pre všetkých v primeraných termínoch. Aby vytvorila podmienky na efektívne fungovanie a rozvoj zdravotníctva a školstva.

Pavel Martauz, riaditeľ kvality a stratégie v spoločnosti Považská cementáreň
Zmena je nutná. Veď vidíme, že sa nehýbeme vpred – stojíme na jednom a tom istom mieste. V mnohých oblastiach zaostávame, problémom je tiež obrovská byrokracia. Slovensku chýba stratégia. Voliť pôjdem, a to tých, ktorí našej krajine dajú víziu a zabezpečia jej pokrok.

Peter Fodrek, generálny riaditeľ spoločnosti Prvá zváračská
Voliť pôjdem určite. Považujem to za svoje občianske právo. Rozhodovať sa budem na základe predložených programov. Zaujímajú ma tie, ktoré riešia ekonomický rast Slovenska a zaoberajú sa podporou priemyselného výskumu.

Ján Gajan, advokátska kancelária HMG & Partners
Voliť pôjdem tak ako doteraz aj v tomto volebnom období. Bude to však najťažšia voľba vzhľadom na hlbokú frustráciu panujúcu v súčasnej politike. Takže u mňa to bude voľba pocitová a na poslednú chvíľu. Aj keď, samozrejme, mám jasné podmienky, ktoré budem zvažovať pri hlasovaní.

Milan Seliak, business development consultant v spoločnosti Bisnode
Samozrejme, voliť určite pôjdem. Právo vyjadriť svoj názor na to, akým smerom sa Slovensko uberá, či s tým súhlasím alebo nie a komu odovzdám svoju dôveru na ďalšie štyri roky, si zobrať nenechám. Rozhodujem sa na základe volebného programu, ako i doterajšom poznaní politikov.
 
Ján Svoboda, zástupca skupiny Synot na Slovensku
Vždy využívam svoje právo voliť. Rozhodujem sa pritom podľa viacerých vecí. V prvom rade porovnávam plnenie volebných programov strán za predchádzajúce obdobie s realitou. Faktom je, že dnes si už neviem predstaviť, že by som odovzdal svoj hlas generácii politikov, ktorí sa o našu priazeň uchádzajú 10 a viac rokov. Generačná obmena je nevyhnutná.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:52