StoryEditor

Matovič chce zväčšiť svoju stranu. Láka Lipšica aj Budaja

11.03.2016, 14:28
Integrácia. Zástupcovia strán, ktoré by chcel šéf OĽaNO zlákať k sebe, vidia priestor na dialóg aj programovú blízkosť. Do strany sa zatiaľ nehrnú.

V roku 2012 vstúpil do politiky so svojou stranou ako antisystémový prvok a dnes sa mení na stmeľujúcu veličinu. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič oslovuje dve ďalšie strany - Nova a Zmena zdola -, ktorých členov vytiahol na pleciach svojej kandidátky do parlamentu, s možnosťou na užšiu spoluprácu.

„Hnutiu Nova dáme ponuku, aby sa k nám pridali naplno. To isté plánujeme spraviť aj voči Jánovi Budajovi a hnutiu Zmena zdola. V podstate zlúčiť tieto tri subjekty dokopy,“ prezradil Matovič vo štvrtkovom rozhovore pre HNtelevíziu. Nechcel však konkretizovať, čím zaujme predsedov oboch hnutí. „To poviem najprv im a nebudeme to riešiť cez médiá,“ dodal.

Zástupcovia dotknutých politických strán sú zatiaľ voči Matovičovej ponuke zdržanliví. Napriek tomu, že Nova aj Zmena zdola sa zhodnú s OĽaNO v boji proti korupcii a na regionálnej úrovni, v bratislavskom zastupiteľste, si už odskúšali spoluprácu, do strany sa Matovičovi nehrnú. „Tá ponuka je veľmi férová a záleží na tom, na akých programových a technických okolnostiach bude postavená. Sme pripravení o tom diskutovať,“ povedal predseda Zmeny zdola Ján Budaj.

Priestor na ďalšie rozhovory vidí aj podpredseda hnutia Nova Gábor Grendel. Ponuku však Lipšicov subjekt zatiaľ nedostal. Zaoberať sa ňou bude až potom. „Hnutie Nova nie je len Daniel Lipšic a nejakí poslanci. Je nás trochu viac a máme presne nastavené mechanizmy, ako postupovať v týchto prípadoch. Zatiaľ je to predčasná otázka, ale keď bude aktuálna, budeme sa ňou zaoberať,“ dodal Grendel.

Práve predseda hnutia Nova Lipšic by mohol byť pri hlbšej integrácii tvrdohlavejší ako Budaj. Môže sa totiž pokúsiť takticky využiť neúspech KDH a opäť obnoviť svoju samostatnú existenciu. Okrem toho, v minulosti vystúpil z KDH pre nemožnosť realizovať svoje ambície. Otázne teda je, či by dokázal pôsobiť pod vedením Matoviča. „Pokiaľ by bol zastrešený silnejšou stranou, mohlo by byť pre neho jednoduchšie získavať funkcie a postupovať ďalej v rámci straníckej hierarhie. Nova je v rámci OĽaNO len marginálny subjekt. Hoci Lipšic má nepochybne autoritu aj v rámci radov OĽaNO, z hľadiska politického pragmatizmu by to mohol byť pre neho vhodný krok,“ hovorí o výhodách zbližovania sa politológ Tomáš Koziak.

01 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha 02 - Modified: 2021-11-24 17:32:12 - Feat.: - Title: Spolu s lockdownom súhlasí, Kresťanská únia kritizuje zákazy pre veriacich 03 - Modified: 2021-10-27 15:32:38 - Feat.: - Title: Hlasovanie poslancov OĽaNO o odvolávaní ministra hospodárstva Richarda Sulíka 04 - Modified: 2021-10-18 17:17:59 - Feat.: - Title: Nebudeme ticho! Ľudia v mnohých mestách vytiahli varechy a bojovali za ženské práva 05 - Modified: 2021-09-30 09:46:08 - Feat.: - Title: Poslanci OĽaNO navrhli zníženie trestov za užívanie drog. Neprešlo to koaličnou radou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:48