Výrub stromov v BratislaveKristína Grebáčová
StoryEditor

Bratislavčania boli bezradní, nemohli sa dostať do práce. Takto vedia úrady znepríjemniť život

25.03.2016, 12:17
Obyvatelia niektorých ulíc v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto vo štvrtok do práce na čas neprišli. Kvôli výrubu stromov.

Zvýšený adrenalín, zničené nervy a vykričané hlasivky. Do takého stavu sa vo štvrtok ráno dostali niektorí obyvatelia bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. V okolí Trnavskej cesty a ulice Pri starej prachárni sú samé jednosmerky a jeden možný východ na hlavnú cestu.

A rovno na jeho konci boli na ceste obrovské vyrúbané stromy. „Máme povolenie!“ kričali naspäť drevorubači.

Do práce len proti pravidlám

„To naozaj musíte rúbať stromy a nechávať ich na jedinej možnej ceste o pol deviatej ráno, keď ľudia chodia do práce?“ kričala zúfalá vodička na drevorubačov. Tí jej bezstarostne odkričali, že majú povolenie. Vybavené. Cesty nie je.

S nervami na kraji sa vodiči museli dohodnúť, že to nejako vycúvajú. A tým pádom pôjdu v protismere cez celú Trnavskú cestu a potom zabočia na ulicu Pri starej prachárni, ktorú opäť prejdú v protismere, kým sa konečne dostanú na križovatku, kde môžu spokojne zahnúť na Kalinčiakovu v smere, aký zákon povoľuje. Už tam chýbali len policajti, ktorí by v to ráno určite veľmi dobre zarobili.

Vraj majú povolenie

Prečo dostali drevorubači povolenie rúbať stromy zrovna v čase, kedy sa ľudia potrebujú dostať do práce? Nemyslí sa pri udeľovaní takýchto povolení na občanov, ktorí sú v konečnom dôsledku tí, ktorí svojimi daňami plnia pokladnice a platia tak drevorubačov a iných pracovníkov „zo svojho vrecka“?

Miestny úrad Bratislava – Nové Mesto tvrdí, že za to pravdepodobne nemôžu. Ako informoval hovorca miestnej časti Marek Tettinger, výrub cestnej zelene nepovoľuje mestská časť, ale „cestný správny orgán, ktorým je v tomto prípade magistrát,“ povedal Tettinger.

Vinu však necíti ani vedenie Bratislavy. "Mesto nedalo na žiadny výrub v tejto lokalite povolenie, mohli tak však spraviť iné úrady," hovorí hovorkyňa magistrátu hlavného mesta Ivana Skokanová.

Zodpovednými úradmi by podľa jej slov mala byť príslušná mestská časť alebo Okresný úrad, s ktorým sa nám nepodarilo skontaktovať. Pridelenie kompetencií v tomto prípade zavisí od toho, či ide o zeleň na chodníkoch či miestnych komunikáciách alebo o zeleň v stredovom páse vozovky.

01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:22